Repensant les polítiques interculturals. Connexions entre Montreal i Barcelona
Cap a on caminen o haurien de caminar les polítiques interculturals? Quins qüestionaments podem fer sobre aquestes polítiques? Quins reptes suposa la interculturalitat avui en l’àmbit polític, econòmic i social en una societat cada vegada més desigual i polaritzada?
Barcelona, des de fa més de 15 anys, ha apostat per la interculturalitat com a model en la implementació de polítiques públiques. Per aquest motiu, la ciutat avalua el seu model intercultural de polítiques públiques i el compara amb la gestió de la diversitat que es fa a Montreal.
Donada la proximitat del Dia Mundial de la Diversitat Cultural i amb motiu de l'actualització del Pla d'Interculturalitat de l'ajuntament de Barcelona, el 23 de maig de 2017 des de l'Espai Avinyó vam organitzar un espai de diàleg amb Bob White, professor del Departament d'Antropologia de la Universitat de Montreal i director de LABRRI, Lola López, comissionada d'Immigració, Interculturalitat i Diversitat i antropòloga, i Amad Hussain, moderador i dinamitzador de projectes interculturals.
Aquestes van estar algunes de les reflexions:
- Les polítiques interculturals (Administració) i la interculturalitat (ciutadania) són molt diferents. Des de l'Ajuntament de Barcelona hi ha la voluntat de desenvolupar polítiques amb perspectiva intercultural.
- Els migrants senten abans la ciutadania que la nacionalitat. Els ajuntaments tenen molt a dir en les polítiques interculturals.
- La interculturalitat, per a ser considerada com a tal, ha de complir tres condicions: diversitat, igualtat de drets i interacció. Sense totes tres no es pot parlar d'interculturalitat.