Ressonàncies | La Dreta de l'Eixample
Caminem la ciutat com si fos un llibre obert, per escoltar alguns aspectes no visibles de la celebració de la diada de Sant Jordi.
El 21 d'abril de 2023 es va emetre un nou 'Ressonàncies', el podcast itinerant de l'Espai Avinyó, tot passejant per la Dreta de l'Eixample en col·laboració amb Ruta de autor i amb motiu de la diada de Sant Jordi (23 d'abril) a Barcelona i Catalunya.
La parella artística composta per Aymara Arreaza R. i Lorena Bou L. ens proposa aquest nou itinerari per observar les relacions socials, comercials i de transformació de la ciutat situant-nos a la Dreta de l'Eixample, "el punt neuràlgic" de concentració d'aquesta festivitat, de les grans llibreries, editorials, paradetes de roses i, també, les cues de firmes d'escriptors.
L'antesala d'aquest recorregut és el jardí interior de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, ressaltat com un refugi del moviment d'aquest dia. Seguidament, ens trobem l'escultura 'Monument al llibre' de Joan Brossa, un homenatge als llibrers, situat a la cruïlla del passeig de Gràcia amb Gran Via de les Corts Catalanes, a prop d'on s'instal·len les parades de la Fira del Llibre d'Ocasió.
Per finalitzar, parlem dins la cafeteria interior d'una de les grans llibreries d'aquesta zona amb les editores Sigrid Krauss (Salamandra) i Elisabeth Navarro (Paidós) que ens relaten els canvis que han vist durant els últims anys durant la celebració. Aquí aprofitem per parlar del viatge de les roses fins que arriben a les paradetes i a més a més, de la relació entre la ciutat, les editorials i la venda de llibres a través d'Amazon.
Compartim algunes reflexions de Ruta de Autor en diàleg amb la ciutat:
- "Estaria bé pensar què li passa a Barcelona com a espai urbà el dia de Sant Jordi". D'una banda, "la ciutat pren força, es transvesteix, es transforma i això és el que passa quan llegeixes: implica un inici i un final, que et permet ampliar les referències, els coneixements i també fer-te preguntes".
- D'altra banda, "la festa de Sant Jordi forma part de tot un màrqueting que està avalant determinats productes, firmes i escriptors. La centralitat i perifèria torna a adquirir rellevància en una festa com aquesta".
- Pel que fa a la rosa "es venen entre sis i set milions de roses, una rosa que cada cop costa més diners, perquè només el 3% de les roses es cultiva a Barcelona i pràcticament totes venen de Colòmbia, Equador, Països Baixos i ara fins i tot, d'Àfrica i d'Àsia (Xina)".
- Així doncs, pensem en "el viatge que ha de fer una rosa del tipus "freedom" des de Colòmbia perquè arribi a Barcelona (...); després preguntem-nos qui ven aquestes roses i el treball que implica".