Som el que mengem? Una aproximació a la cultura de l'alimentació

El 18 de març de 2019 va tenir lloc l'itinerari "Som el que mengem?" una aproximació a la cultura de l’alimentació a través d'elements com: alimentació i salut, tabús alimentaris i cuines del món.
 
Vam iniciar l’itinerari a Ecolectia, una tenda ecològica de comerç just, on ens van explicar que el cafè i la xocolata han tingut un paper en la mitologia de moltes cultures. També el te, que tenia un Déu xinès associat. Tant el cafè com el té van transformar la manera de menjar a Europa i van ajudar moltíssim a la revolució industrial. Anglaterra va descobrir el te a la Xina i el va introduir a la resta d'Europa, però com que els xinesos no els volien comprar res a canvi del te, van introduir l'opi a la Xina. D'aquí les guerres de l'opi.
 
Durant l’itinerari també ens van parlar sobre la importància del Comerç Just. Amb aliments com el te i el cafè no podem practicar el consum de proximitat perquè no es poden produir a Europa, així que hem de procurar que no hi hagi una explotació gaire gran en els països productors. És important on comprem els productes que consumim.
 
Davant de l’església de Sant Joan Baptista vam aprendre sobre els tabús alimentaris i a la plaça del Diamant de Gràcia, ens van parlar sobre els menjars nacionals i la relació existent entre identitat i menjar. Els estats nació necessiten simbologies (himnes, banderes...) però també menjars típics.
 
Finalment, vam acabar l'itinerari en un espai que combina una llibreria amb una botiga slow food que alhora és una cooperativa alimentària.