Taiwan Cha Yi (台灣茶藝) 

Una trobada atenta i delicada per a entendre com el te és part integral de la vida quotidiana del poble taiwanès, des d'una perspectiva intercultural i sostenible. 
 
El 29 de juny de 2023 l’Espai Avinyó organitza un espai de diàleg en col·laboració amb la cooperativa L’Occulta. L'amfitriona d'aquesta trobada és Jenny Chih-Chieh Teng, creadora de la plataforma gastronòmica i cultural Mellow Sheng
 
Han passat més de tres segles des que les persones migrants d'origen xinès van començar a cultivar la planta del te, la camellia sinensis, a l’illa de Taiwan, donant lloc a una singularitat pròpia del te i a un proveïment local. Al costat de la Jenny, vam recórrer la història del te a l'illa de Taiwan, anomenada Formosa pels portuguesos durant el període de colonització, primer nom de la denominació d'origen del te d’exportació. 
 
Després, ens vam aturar en la vinculació del te amb el territori, en el seu cultiu, en el seu consum local i en la seva preparació. Des dels anys setanta del s. XX es popularitza l’expressió Taiwan Cha Yi (台灣茶藝), per anomenar el procés i la identitat del te i la seva preparació, on conflueixen les influències de diferents cultures del te com la xinesa i la japonesa. 
 
Cha yi és l'art del te, una concepció connectada amb la fluïdesa com a part essencial de l’expressió de sabors, narratives i atmosferes que envolten el te. En aquest sentit, Jenny el prepara en viu a la manera del GongFu Cha, una forma que necessita molta atenció, labor i delicadesa per a obtenir un resultat de bon sabor. 
 
Presentem algunes reflexions més del diàleg: 

  • Sobre la sostenibilitat del te de qualitat: "Quan prenem te de qualitat està bé preguntar-se per les persones que recullen les fulles manualment i ho preparen en un wok, per les terres on es conrea o els quilòmetres que ha recorregut, potser seria més valorat i sostenible", diu Jenny. 

  • "En una cerimònia del te podem crear un ambient per a comunicar alguna cosa amb les eines, els materials i les plantes del voltant, i així el te pot ser el mateix, però cada cerimònia és única", també comenta.  

  • Sobre la preparació a la manera GongFu Cha ens diu: "quan preparem te, necessitem involucrar tots els sentits, fixar-nos en el so de l'aigua, la textura i els colors de les fulles i sempre, abans de portar-lo a la boca, olorar-lo per connectar amb la nostra biblioteca de sabors”. 

  • Finalment, la definició del te, més enllà de la cerimònia: "A Taiwan, el te és una necessitat bàsica i és part integral de la nostra vida: un espai de socialització i de reflexió on es valora l'amistat, la humanitat i la solidaritat. Davant de la teva casa, es deixa un contenidor de te fred per als passejants que vulguin refrescar-se". 

taiqna