Fora del camp cultural

- 10/05/2025
- 10:00 h - 13:00 h
-
L’Occulta (C/ de Vistalegre, 18, baixos, local 3)
- Més informació i inscripcions: espaiavinyo@bcn.cat
La gestió cultural i la planificació de la cultura han estat sempre travessades per un paradigma tècnic, aparentment neutre, però profundament capitalista i neoliberal, que ha intentat definir-les com un conjunt de tècniques sense ideologia. Una gestió concebuda com una eina de neutralització del conflicte polític, imposada des d’un model economicista i patriarcal. Aquesta despolitització, però, és cada cop més qüestionada.
A través d’una jornada composta per una sessió de treball i una performance, explorarem altres maneres d’entendre qui decideix i gestiona la cultura, així com els diversos espais de decisió i posicionaments que hi intervenen. Davant el creixent nombre d’iniciatives, accions i col·lectius que treballen des de la interculturalitat, l’antiracisme i les cultures migrants —persones que habiten i fan cultura cada dia—, ens plantegem: quin paradigma cultural podem construir juntes?
Proposem, en primer lloc, repensar els imaginaris institucionals sobre la interculturalitat i l’antiracisme en l’àmbit cultural. També volem reconèixer altres històries, memòries, recursos i treballs desenvolupats fins ara per traçar un arxiu col·lectiu més divers i obert. Finalment, debatrem sobre futures propostes i estratègies per activar la gestió cultural des d’una perspectiva crítica.
Amb:
- Connectats és una entitat cooperativa radicada a Barcelona que promou el desenvolupament de programes culturals i educatius interdisciplinaris que activen la col·laboració entre artistes, educadors, mediadors, gestors culturals i comunitats locals, amb la finalitat d’abordar reptes socials i provocar canvis a través de l’acció. Ajuda organitzacions públiques i privades compromeses amb el bé comú a assolir els seus objectius socials, alhora que es consolida com una entitat cultural que aposta per un model cooperatiu i sostenible.
- LaTregua és una iniciativa d’Economia Social i Solidària que comparteix un espai de socialització intercultural, basat en el reconeixement de les nostres diferències i el treball comunitari. Ofereix formació artística amb valors cooperatius i formació decolonial per promoure el pensament crític i l’acció social. Faciliten espais de creació des de la trobada, a través de tallers participatius i el desenvolupament de projectes amb impacte social. La Tregua és una invitació a posar en pràctica, juntxs, vies per a la participació social.
- L’Occulta és un centre cultural que té com a objectiu empoderar artistes migrants, dones i dissidències, alhora que brinda al barri del Raval un servei de cultura accessible i de qualitat. Busquen desenvolupar aquest objectiu a partir del cooperativisme, amb intercanvis equitatius i justos entre els artistes i/o promotors i el seu equip. Creuen en l'art com una eina essencial per a la descolonització de ments i cossos. Des d'una visió antiracista, feminista i interseccional, prioritzen tallers i esdeveniments que aborden diferents cosmovisions. Troben el valor de l'art en si mateix, però continuen buscant-li un sentit més ampli i efectiu. Creuen que la realitat, així com la imatge, pot ser transformada no només estèticament, sinó també socialment.
- Periferia Cimarronas és un espai d’afectivitat política i amor negre, un projecte d’economia solidària i una cooperativa sostinguda per persones negres i afrodescendents que comparteixen la certesa que la cultura és una forma de transformació. Creuen en la importància de generar un espai on, com a comunitat, puguin imaginar i construir futurs possibles. Defensen la cultura com un dret humà fonamental, promovent l’accés a la recreació i l’oci per a persones negres i afrodescendents, perquè saben que el gaudi i la creació també són actes de resistència i construcció de justícia.
- T.i.c.t.a.c és un taller autònom d’anàlisi i intervencions crítiques transfeministes i antiracistes. La necessitat d’obrir un espai en el context de crisi i violències que ens travessen es presenta com una oportunitat des d’on articular la resistència decolonial, també epistèmica i visual, en contra de les polítiques colonials capitalistes eurocèntriques. En oposició als models econòmics i polítics establerts, als modes de pensar, percebre i actuar que es reprodueixen globalment avui dia, volem assenyalar formes actuals de conflicte a través de la de/colonialitat. Davant l’amnèsia i la repetició, treballem des d’un pensament fronterer i polítiques encarnades per desenvolupar investigacions dissidents, imaginar la transformació i actuar cap a un canvi social.
Col·labora:
Teatre Arnau Itinerant