Kombutxes i fermentacions
- 17/07/2024
- 18:00 h - 21:00 h
-
Centre Cívic Torre Llobeta (C/ de Santa Fe, 2)
- Més informació i inscripcions: espaiavinyo@bcn.cat
Menjar d'una manera conscient implica preguntar-se d'on ve el que consumim, com s'ha elaborat i en quines condicions. Significa prendre el control sobre els nostres hàbits alimentaris i no delegar. O en altres paraules, significa ser sobirà, poder decidir, pel que fa a la nostra alimentació. Aquesta és l'essència de la fermentació. Un procés que aconsegueix que els microorganismes esdevinguin col·lectivitat. Comunitat. Com a tècnica és accessible per a tothom i, com a eina, ens permet dotar d'identitat els productes que consumim i fer un pas més en el seu circuit d'elaboració.
En aquesta conversa a la fresca, parlarem de temes tan variats com els imaginaris al voltant de la fermentació, de les formes en com concebem el menjar, de les cures o de fer comunitat, entre d'altres. Seguidament, en el taller de Kombutxa posarem sobre la taula coneixements i habilitats al voltant de l'aprofitament i de la generació de sabors. Ens preguntarem: Quina és la relació entre la fermentació i la sobirania alimentària? Com construir pràctiques alimentàries que trenquin amb les formes tradicionals de consum? Com incentivar una educació continuada que interrelacioni alimentació, sostenibilitat i hàbits des d'una perspectiva intercultural?
NOTA: Aforament limitat únicament amb inscripció prèvia.
Et convidem a portar restes de menjar (fruites, herbes o gra) que tinguis per casa!
Amb:
Silvana Lastra Melendro: dissenyadora gràfica, creadora i curadora de contingut / fermentadora i cuinera.
Dinamitza:
Arantza Begueria: antropòloga i investigadora independent. És membre de l'Observatori de l'Alimentació ODELA i de l'Institut Català d'Antropologia. Ha participat en diversos projectes nacionals d'I+D a la Universitat de Barcelona, i ha estat investigadora a la Universitat Oberta de Catalunya i a la Universität Siegen (Alemanya). Els seus principals interessos de recerca inclouen les interaccions entre l'alimentació, el cos, la salut i la tecnologia. Actualment, realitza una recerca etnogràfica sobre les pràctiques de fermentació a la ciutat de Barcelona.
Col·labora: