Museus (Im)possibles | Coreo(geo)grafies: Interferències decolonials i espais del que és intraduïble

  • 25/10/2023
  • 10:00 h - 13:00 h
  • Santa Mònica (La Rambla, 7)
  • Més informació i inscripcions: espaiavinyo@bcn.cat

El centre d'arts Santa Mònica és un centre interdisciplinari d’arts dedicat a impulsar la creació contemporània. El seu objectiu és servir com a plataforma de difusió de la creativitat contemporània a Catalunya i com a espai de reflexió per promoure el debat i generar idees sobre els conceptes que envolten la creació artística i la seva relació amb el públic. 

En el marc de les exposicions Antifuturismo Cimarrón i La possibilitat de no haver sigut, es proposa un exercici que convidarà a preguntar-nos i posar en comú les implicacions de pensar i activar col·lectivament processos artístics i curatorials en clau decolonial des de les mateixes institucions colonials. Així mateix, reflexionarem sobre els límits que trobem a l'hora de traduir marcs d’interpretació decolonials des de diverses geografies i desiguals posicions de poder.

Crèdits Imatge: Dawit L. Petros (2016). Sense títol

Més informació

El cicle Museus (Im)possibles organitzat per l'Espai Avinyó amb la col·laboració de diversos equipaments culturals de la ciutat, pretén generar diferents espais col·lectius d’aprenentatge entre artistes, professionals i personal tècnic vinculat amb la creació artística i gestió cultural de la ciutat. L'objectiu és repensar i ampliar la mirada en relació amb els imaginaris occidentals sobre la diversitat cultural presents en les propostes expositives que ofereixen sales, centres culturals, equipaments de proximitat i museus de la ciutat. 

Cal inscripció prèvia enviant un correu electrònic a espaiavinyo@bcn.cat explicant el teu interès i la teva relació amb la temàtica. 

Amb:

Fabián Villegas Pozos: escriptor, periodista, artista de Spoken Word, i curador independent. El seu cos de treball interrelaciona les epistemologies racialitzades, estudis del Sud Global i el pensament anticolonial. Des de 2007 fins ara, ha estat convidat a dictar múltiples conferències, seminaris, conferències i tallers en diverses universitats i centres acadèmics, reconegudes biennals d'art i centres culturals comunitaris de tot el món (Mèxic, França, Brasil, Emirats Àrabs, el Marroc, Puerto Rico, Portugal, Uruguai, Costa Rica, Espanya, Guatemala, Els Estats Units, Regne Unit, Nigèria, etc.). És cofundador de Contranarrativas, projecte global horitzontal i col·laboratiu de producció descentralitzada de coneixement, gestió cultural i comunicació lliure compromès amb la visibilització, difusió i producció d'epistemologies racialitzades, narratives, i estètiques anticolonials des de l'experiència del Sud Global. Fundador de 'Aula Pública', espai pedagògic de Contranarrativas que busca descentralitzar la producció de coneixement a través de seminaris, tallers, conferències, seminaris web, sobre estudis del Sud Global, perspectiva antiracista, estudis anticolonials, que ha articulat al voltant de 1.500 participants de 43 països d'Amèrica, Europa, Àfrica i Àsia. Autor dels llibres "En Blanco y Prieto, Itinerario geopolítico de la decolonialidad" (2014), “Mascarada, corpo-políticas y lenguajes de madera” (2015), i “Rumores” (2021). Nascut en la Ciutat de Mèxic, Villegas resideix actualment a la República Dominicana.

Coorganitza: Santa Mònica