Seripen e piktùrǎqe: Plàstica gitana

  • 29/11/2023
  • 18:30 h - 20:30 h
  • La Model (C/ d'Entença, 155 )
  • Més informació i inscripcions: espaiavinyo@bcn.cat

Seripen e piktùrǎqe (Memòria en imatges): Plàstica gitana pretén posar en valor el rol de les arts plàstiques i la seva relació amb la gitanitat. Quina imatge s'ha construït del poble gitano en la història de l'art? Com han influït els moviments socials i artístics en la vida i obra de referents gitanos que van des d'Hèlios Gómez fins a Lita Cabellut? Quins serien els temes i trets característics de còmics, il·lustracions i l'art contemporani fets des de la gitanitat?

De la mà d'artistes, il·lustradors i acadèmiques gitanes vinculades al món de l'art, us proposem una conversa per abordar aquestes i altres qüestions vinculades a un exercici de memòria.

Crèdits Imatge: Manolo Gómez Romero (2010). Airoso  

Amb:

  • Manolo Gómez Romero: pintor gitano, autodidacta, abstracte i flamenc. El seu art busca la inspiració entre les falcetes de les guitarres de la família, emparentats amb Diego del Gastor, el blanc moviment de les parets emblanquinades d'Andalusia i la influència de la dona i la família de Barcelona, grans ceramistes i experts de l'art. Premi de l'Institut de Cultura Gitana en 2012 en la modalitat de pintura i guanyador de la 30 edició del Concurs Artístic Internacional Amico Rom 2023 en la categoria pintura i escultura.  
  • Mercedes Porras: llicenciada en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctoranda en Art. És membre del Patronat de la Fundació Privada Pere Closa des dels inicis i presidenta del mateix des de l’octubre del 2017. Treballa des de l’any 2000 com a cap de l’Àrea de Suport a la Formació. Va treballar a l’estudi Periodistas contra el racismo de la Unión Romaní, des de l’any 1995 fins al 2005. Ha estat membre del Patronat de la Fundación Instituto de Cultura Gitana del Ministerio de Cultura del Gobierno de España.    
  • Daniel Díaz Heredia: il·lustrador i estudiant d'Història de l'Art i mediador social. Ha treballat com a dissenyador a l'empresa Avatars of War. A més a més, Daniel és voluntari i col·laborador de l'associació d'estudiants gitanos Rromane Siklǒvne


Col·labora: