Criquet jove femení

Una aposta per un dels esports més practicats per joves asiàticdescendent a la ciutat en clau de gènere i interculturalitat.
 
El passat 20 de setembre de 2022 l'Espai Avinyó organitza una taula rodona i un taller d'aprenentatge del criquet amb la col·laboració de Criquet Jove a BCN, CEAi, FEEB, Pla de Barris el Besòs i Maresme i l'Escola Eduard Marquina, on realitzem l'activitat.
 
Convidem a algunes representants dels equips de criquet femení de la ciutat perquè comparteixin la seva experiència i necessitats sobre un dels esports més populars entre les comunitats asiàtiques de Barcelona.
 
Ens acompanyen en aquesta taula Isha Amar Kusar, monitora de criquet femení i estudiant de medicina, i Aliza Fatima Saleem, jugadora professional de criquet i estudiant de dret i administració pública. En la moderació participa Ana Villalobos, coordinadora de Criquet Jove a BCN, encarregat de la dinamització d'un taller amb la participació de les persones assistents després de finalitzar la taula.
 
A continuació, algunes de les reflexions i propostes compartides:
  • "Necessitem un camp de criquet", insisteix vehement Isha, amb el que concorda Aliza, ja que a pesar que han augmentat les lligues i els equips de criquet en els seus entorns, una de les barreres a l'hora de poder gaudir del Criquet 11 és l'absència d'espais públics disponibles per practicar-ho.
  • Ambdues esperen que es normalitzi i es professionalitzi la pràctica del criquet a la ciutat així com passa amb el futbol o el bàsquet i recalquen la seva importància per a la trobada i el gaudi de les joves i de la diàspora asiàtica a la ciutat.
  • Adverteixen que existeix una barrera i és el desconeixement sobre l'esport en l'imaginari comú de la ciutat. Agraeixen a actors i agents del món de l'esport i del temps lliure que estan donant lloc a les seves demandes, generant processos participatius i organitzant lligues femenines.
  • Aliza argumenta que, a diferència del criquet masculí, per a les joves no existeixen les mateixes oportunitats i el mateix grau d'inversió per promoure l'accés a les pràctiques de criquet femení (entrenaments i participació en lligues).
  • La reivindicació del criquet femení a la ciutat respon també a la necessitat de trobar espais on practicar l'esport en un ambient de confiança, cura i fortalesa: "Som molt afortunades de tenir un equip femení, fa anys no es podia ni imaginar...", comenta Aliza.

Gif 'Criquet jove femení' © Violeta Ospina