Diàlegs universals: mirades diverses | Una mirada intercultural a l'amor romàntic

 
Quina és la concepció i la vivència que es té de l'amor en diferents cultures? Com s’hi viuen l’enamorament, la sensualitat, l’amor de parella o el matrimoni?
 
Seguint amb el cicle temàtic que ens convida a parlar sobre qüestions i temàtiques d’interès global des de diversos sabers i mirades, en aquesta ocasió ens vam acostar a un dels grans temes que han ocupat la humanitat al llarg de la història: l’amor i l’enamorament en totes les seves formes.
 
El dimecres 19 de desembre de 2018 l'Espai Avinyó ha acollit una nova sessió del cicle 'Diàlegs Universals. Mirades Diverses'. Vam reflexionar sobre l'ideal de l'amor romàntic occidental des d'una perspectiva intercultural de la mà d'especialistes d'orígens diversos: Berjer Capati (cineasta, escriptor i poeta), Anissa Ouali (psicòloga, especialitzada en teràpia individual, de parella i sexual) i Nagore García (Doctora en psicologia social i moderadora).
 
Sovint protagonista del llenguatge artístic i poètic, l’amor ha estat també objecte d’estudi científic des de la psicologia, la sociologia i l’antropologia. Però quina és la concepció i la vivència que es té de l’amor en diferents cultures? Com s’hi viuen l’enamorament, la sensualitat, l’amor de parella o el matrimoni? L’ideal d’amor romàntic nascut a occident a finals de l’Edat Mitjana és aplicable a altres contextos culturals o fins i tot a les societats occidentals contemporànies?
 
Aquestes han estat algunes de les reflexions que ens ha deixat l'espai de diàleg:
  • "L'amor romàntic té un efecte directe en com ens construïm com a dones i com a homes. El poder és inherent a les relacions amoroses, la qüestió és com l'estem distribuint: d'una manera totalment desigual" (N. García).
  • "La imatge de l'home a Filipines ja no és tan masclista, però així i tot, ha de canviar molt perquè la societat és molt conservadora. En un país pobre les esglésies estan plenes perquè alleugen la necessitat" (B. Capati).
  • "Moltes noies reprodueixen els rols i continuen esperant el seu príncep blau. És necessari fer una transformació real" (A. Ouali).