Xef Mbixi

Una trobada per abordar memòries i sabers ancestrals en clau política i gastronòmica.
 
El passat 22 de novembre de 2022 l'Espai Avinyó presenta amb la col·laboració del Centre Cívic Navas una trobada que barreja sabers i pràctiques culinàries en diàleg amb l'obra de l'artista hospitalenca Agnes Essonti.
 
Partim de Xef Mbixi, un procés d'investigació i creació artística que impulsa Agnes i que confereix valor als sabers ancestrals i contemporanis de la cuina, a través del seu espai físic i simbòlic. Segons Agnes "mbixi"- paraula usada en diverses llengües bantú del Congo -, es tradueix com pescaíto, reivindicant així el seu origen africà pel costat del seu pare i per un altre, el llenguatge col·loquial d'Andalusia, que ressona amb la llengua de la seva mare.
 
Parlant del seu trànsit entre pràctiques en la reivindicació de la seva herència africana, recentment Agnes ha passat de treballar amb la fotografia com a eina artística de denúncia a la creació de pràctiques comunitàries "on menjar un plat d'Àfrica Central es converteix també en un acte polític", comenta.
 
Compartim algunes reflexions més, sorgides de la conversa:
 
  • L'acte col·lectiu de cuinar i menjar afecta la nostra vida quotidiana si posem atenció en la recuperació de memòries i experiències singulars que porten els ingredients i els seus usos en les diferents diàspores a través dels seus encreuaments i migracions.
  • La cuina, un espai que ha ocupat un lloc marginal en l'imaginari occidental i modern és una part central de relació des d'on l'artista busca connectar amb la seva mare i les seves àvies, amb tots els sabers culinaris transmesos i per transmetre.
  • El menjar i els seus ingredients li permeten a l'artista crear connexions entre geografies distanciades per la colonització, connectar des de la cuina a Camerun i a Abya Yala i/o "el sud d'Espanya amb el sud global", vinculant-se així personalment amb les seves múltiples identitats.
  • En relació amb el simbòlic i el llenguatge, l'oralitat cobra valor en cuinar i menjar el kondre, plat camerunès de celebració que Agnes ha seleccionat per a aquesta ocasió on conversem sobre l'origen de cada ingredient i els afectes que crea entre les participants.

Xef Mbixi © Violeta Ospina