Esmorzar amb Xavier Giró: com detectar narratives discriminatòries i construir relats alternatius

Els dies 13 i 14 de maig el grup de comunicació de la Xarxa BCN Antirumors, va organitzar un esmorzar formatiu amb el periodista i professor Xavier Giró, especialitzat en anàlisi crítica del discurs als mitjans de comunicació. La sessió es va centrar en com el llenguatge periodístic, tot i aparentar objectivitat, pot transmetre idees que reforcen discriminacions.
Giró va mostrar com, de manera implícita i a través de l’anàlisi de titulars, algunes expressions poden donar per certes idees que no s’expliquen ni es contrasten. Aquest tipus de frases poden fer pensar, de manera implícita, que hi ha un grup determinat que actua de forma incívica i que cal sancionar-lo. Sovint, aquestes informacions es basen només en comunicats policials i no es contrasten amb altres veus, la qual cosa en dificulta la imparcialitat.
També es va parlar de com el llenguatge pot contribuir a estigmatitzar. Per exemple, quan es parla de delinqüència associada a l’origen ètnic, o quan s’utilitzen metàfores com “onada” o “allau” per referir-se a persones migrants, es contribueix a deshumanitzar-les i a crear por. Expressions com aquestes no són neutres: influeixen en com percebem la realitat.
Giró va insistir en la importància de parar atenció a les paraules, a com s’estructuren les frases i a qui dona veu cada notícia. Per exemple, l’ús de la veu passiva pot amagar qui fa què: “es va disparar un tret” no és el mateix que “un agent va disparar un tret”.
Finalment, es va destacar que, tot i que els arguments racionals són importants, les experiències personals i col·lectives tenen molt de pes a l’hora de configurar la nostra visió del món. Per això, cal un periodisme que vagi més enllà dels titulars i sigui conscient del seu paper a l’hora de construir una societat més justa i plural.