El PROGBI consolida la seva acció transversal amb iniciatives en plurilingüisme, educació i cultura

..
17/12/2024 - 20:50 h - Interculturalitat Interculturalitat

La línia d’acció transversal del PROGBI ha tancat el 2024 plena de propostes i col·laboracions per treballar la interculturalitat en els diferents àmbits de la ciutat.

Acció al Territori es consolida en l’últim any com a línia d’actuació del PROGBI, amb un conjunt d’accions adreçades a incorporar la perspectiva intercultural en les diferents àrees i departaments de l’Ajuntament. Mitjançant la col·laboració amb diversos àmbits municipals com els de cultura, educació, participació ciutadana o acció comunitària, s’han impulsat iniciatives rellevants per treballar en clau intercultural.

En el camp de la diversitat lingüística, destaca la presentació de la Diagnosi de l’ensenyament de llengües familiars a Barcelona, un estudi que identifica i dona visibilitat als projectes d’ensenyament de llengües no hegemòniques a la ciutat. Aquest treball, presentat en el marc de la programació de l’Espai Avinyó en l’activitat 21M: Cartografia de l’ensenyament de llengües familiars a Barcelona, ha permès aportar eines per reflexionar sobre la necessitat de protegir els drets lingüístics i promoure el plurilingüisme com a valor essencial de la ciutat.

Pel que fa a l’àmbit de l’educació, el PROGBI ha recopilat materials específics per treballar la interculturalitat i l’antiracisme als centres. Aquests recursos, adreçats a professorat, famílies i alumnat, han estat presentats en diverses trobades amb centres i perfils tècnics de l’àmbit educatiu. A més, s’ha potenciat la difusió de l’audiovisual Camins altres, un projecte creat a partir del treball reflexiu d’un grup de joves durant el 2023. La peça posa sobre la taula qüestions com l’habitatge, l’oci i la identitat juvenil, oferint un espai crític i de diàleg.

En l’àmbit cultural, cal destacar la col·laboració en les XXIV Jornades de Museus i Educació, celebrades el 19 de setembre al Museu Marítim de Barcelona. Nombrosos professionals vinculats als museus, l’educació i el patrimoni cultural es van aplegar per reflexionar sobre com transformar les institucions culturals aplicant una mirada intercultural. Aquestes jornades, organitzades pel Museu Marítim amb la col·laboració del Programa BCN Interculturalitat, van abordar reptes, perspectives i experiències al voltant de la inclusió i la diversitat als museus.

A més, es va participar en les jornades Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona, organitzades per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), i en la planificació del Calendari Festiu Intercultural, elaborat conjuntament amb l’ICUB i la OAR. Aquestes accions han ajudat a consolidar un relat institucional més inclusiu, que dona cabuda a la diversitat present a la ciutat.

D’altra banda, l’acció transversal del PROGBI ha reforçat les seves aliances amb àrees clau de l’Ajuntament de Barcelona, com Drets Socials, Salut, Cooperació i Comunitat, l’Institut Municipal de Serveis Socials o la Direcció d’Educació. Això ha permès generar sinèrgies, donar a conèixer els recursos i la tasca del programa i seguir treballant per la transversalització de la interculturalitat en l’actuació municipal.