“Espiritualitats afroatlàntiques” continua el camí durant el mes d’abril
En la primera sessió del cicle, Periferia Cimarronas es converteix en un espai de trobada de les diferents espiritualitats afroatlàntiques a la ciutat amb una mirada intercultural, crítica i poètica. El cicle continua aquest mes d’abril amb la sessió “Espiritualitats afroatlàntiques: tornar-se incommensurable”. La sessió tindrà lloc el dimecres 13 d’abril, a les 18.30 hores, al local de Periferia Cimarronas, al districte de Sants-Montjuïc.
El 12 de març de 2022 va començar el cicle “Espiritualitats afroatlàntiques”, organitzat per Espai Avinyó i l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), comissariat per Periferia Cimarronas, una cooperativa gestionada per la comunitat afrodescendent amb seu a Sants, Barcelona. El cicle proposa un exercici de memòria i reconeixement de les diàspores afrodescendents de la ciutat i de les seves tradicions espirituals.
Dut a terme per les mateixes comunitats de la ciutat, el cicle se centra a fer patent el paper de les espiritualitats afroatlàntiques en la configuració de les identitats diàsporiques, com a estratègia de supervivència i de resistència històrica. Periferia Cimarronas ens proposa que la noció de l’afroatlàntic es desbordi per obrir l’espai a l’encreuament d’espiritualitats d’arrel africana, compartint i creant aliances en les seves diferències, apostant per una ancestralitat que es torna memòria viva a través de les pràctiques de persones i col·lectius convocats a cada activitat que compon el cicle.
En aquesta primera sessió, “Ritual d’obertura de camins”, hi han intervingut Alex Medina (La Sudanesa), performer, cantant, bruixa i cuinera, Dami Sainz, Iki Yos Piña i Elizabeth Montero, de Periferia Cimarronas. El Col·lectiu QuilombUnido i l’Associació Moz Positivo han presentat una creació de vídeo i teatre anomenada Quatre elements: Orixás, obra de l’activista antiracista, escriptora, investigadora en filosofies africanes i professora de capoeira Dai Sombra Aisha, el cantant, compositor i percussionista de Moçambic Helio Vanimal, la narradora Gisela Aguiar i el mestre de capoeira i professor de dansa afrobrasilera Ed Pantera.
Alex Medina, La sudanesa, va començar la sessió fent un ritual de convocatòria a través de cants i percussions, convidant a sentir la força d’aquestes espiritualitats com a vies d’autopreservació de subjectivitats migrants, dissidents sexuals i de gènere. Dami Sainz va contribuir a la invitació d’Alex Medina recitant L’aigua no es pot contenir, un refrany del Diloggun, un dels sistemes d’endevinació de la Regla d’Osha. Seguidament, l’exercici de circulació de la paraula es va veure activat per elements com la penombra, les espelmes i les ofrenes, una invitació a “conversar amb les nostres ancestralitats vives”, per provocar connexions íntimes i possibilitats d’obrir i crear camí de manera col·lectiva.
Sobre la configuració d’una identitat diaspòrica a partir d’aquestes espiritualitats, Iki Yos Piña ens va recordar: “la diàspora no és un triangle, com passatge mitjà no és un triangle” contrastant la història hegemònica de la circulació de la diàspora negra, que ha estat únicament lineal o reduïda al genocidi a causa dels segles d’esclavitud. Dami Sainz compartí que aquestes espiritualitats són “tecnologies ancestrals i resistències” de centenars de persones raptades d’Àfrica i esclavitzades a Abya Yala durant la colonització europea.
Finalment, la sessió la va tancar el Col·lectiu QuilombUnido, que va compartir una tradició d’endevinació: la lectura de cargols, on Helio Vanimal va conversar amb els orixás per preguntar-los sobre el grup assistent, just abans que Dai Sombra representés els orixás vinculats a quatre elements de la natura i de lliurar al públic llavors de l’arbre del baobab, unes llavors que continuaran obrint el diàleg.
La segona sessió del cicle portarà per títol “Espiritualitats afroatlàntiques: tornar-se incommensurable”, amb Castiel Vitorino Brasileiro, el dimecres 13 d’abril, a les 18.30 hores. Aquesta sessió pretén orientar les reflexions cap a la sanació i els espais de cures en relació amb el fet espiritual, així com amb la preservació del secret i la memòria. Es generarà un espai on redibuixar el que significa conceptes com “cura”, “sanació”, “transfiguració” i “macumba”, entre altres idees. “La maledicció que ens ofereix la colonialitat, ens fa creure en la racialització com a principi de vida. Però, estem pensant en la raça i el gènere com a mitologies modernes? Certament, les religions són vaixells i l’espiritualitat és la mar. Té sentit això en què és la llibertat?”. Amb aquesta reflexió Castiel Vitorino Brasileiro ens guiarà per la que serà la segona sessió del cicle .
Castiel Vitorino Brasileiro (1996) és artista, escriptora i psicòloga clínica. Formada a la Universitat Federal do Espírito Santo. Mestra en psicologia clínica per la Universitat Pontifícia Catòlica de São Paulo (PUC-SP). Castiel Vitorino viu la transmutació com a destinació inevitable. Dribla, incorpora i se submergeix a la seva ontologia Bantu. Assumeix la cura com un moment predictible de llibertat. Estudia i construeix espiritualitats i ancestralitats interespecífiques.
INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS A LA SEGONA SESSIÓ DEL CICLE: “Espiritualitats afroatlàntiques: tornar-se incommensurable”:
- DIA: dimecres 13 d’abril de 2022
- HORA: 18.30 hores
- LLOC: Periferia Cimarronas (carrer de Cerdanyola, 26, baixos)
Inscripció prèvia necessària (AFORAMENT LIMITAT). Cal enviar un correu electrònic a espaisinterculturals@bcn.cat amb les dades següents:
- Nom i cognoms
- Adreça electrònica
Us hi esperem!
*Llegiu l’entrevista a Periferia Cimarronas, comissàries del cicle.
*Crònica de la primera sessió d’“Espiritualitats afroatlàntiques”, a càrrec de Violeta Ospina. Escolteu el podcast aquí.