Èxit de convocatòria de la 3a edició de la ruta La Barceloneta, un barri d’acollida

Un grup molt nodrit de veïnes i veïns del barri de la Barceloneta s’apleguen al petit espai interior de la Casa de la Barceloneta 1761, l’equipament dedicat a recuperar la memòria històrica i col·lectiva del barri. Estem a punt de sortir a fer la ruta de Barceloneta Diversa, que ens portarà pels carrers del barri mariner, aturant-nos en els punts neuràlgics, que, com explicaran les expertes tècniques del barri, ajuden a entendre la diversitat i la vida comunitària al barri.

Gent a l'auditori escoltant Palo q'Sea
16/05/2024 - 15:15 h

És la tercera edició d’aquesta ruta, La Barceloneta, un barri d’acollida del segle XVIII fins avui, que s’organitza des del projecte comunitari Barceloneta Diversa per promoure el coneixement intercultural, trencar estereotips i fer front als rumors. L’interès ha anat creixent des de la primera ruta, que es va fer el 2022, i en l’edició d’enguany s’han superat amb escreix les expectatives de participació.

Recuperant la memòria de la milícia antifeixista del barri

A la primera parada ens endinsem, amb María del Pino, historiadora, activista i veïna del barri, en una història ben curiosa que ens porta als anys de la Guerra Civil Espanyola, quan un jove veí del barri, membre del POUM i milicià antifeixista català, Miquel Pedrola, va morir assassinat en els primers mesos de la guerra. La seva joventut no va ser un impediment perquè els veïns i veïnes en reconeguessin la vàlua com a activista i, a banda d’organitzar-li un funeral multitudinari, li van dedicar un carrer. Però el franquisme no va deixar que en quedés empremta, i la María ens explica la mobilització veïnal recent per recuperar la pintada amb el seu nom al carrer que li havien dedicat més de vuitanta anys enrere. Aquesta recuperació de la memòria històrica d’un dels habitants del barri és un símbol de la necessitat dels barris de reivindicar les aportacions del seu veïnat a la Història amb majúscules.

Biblioteca humana de memòries

Una altra parada es fa a la Biblioteca-La Fraternitat, on es pot visitar una exposició contra tota mena de discriminacions, i és entre aquests plafons que diverses persones del projecte Biblioteca Humana, també de la Barceloneta Diversa, ens expliquen la importància d’haver pogut compartir les seves històries de vides i migracions i com han participat en l’activitat recent de l’entramat veïnal de la Barceloneta. Segons la Brenda, una de les seves protagonistes, “gràcies al grup, hem pogut fer una cosa difícil: despullar-nos de les nostres emocions i sentiments per explicar les nostres vides”. Totes aquestes aportacions estan recollides en un llibre: A cara descubierta. Historias migrantes compartidas en una Barceloneta diversa, que podeu trobar a la mateixa biblioteca.

Teixit comerciant i migrant

El Naseer Ahmed va arribar del Pakistan i el primer lloc on va viure va ser la Barceloneta. Avui ja no hi viu, “els pisos són molt petits per la mida de la nostra família”, diu, però encara regenta la botiga de mòbils que va obrir poc després d’arribar a la ciutat (Mòbils House). Va ser la primera botiga de mòbils i accessoris diversos de la Barceloneta, i avui és un referent per a moltes veïnes i veïns del barri, quan cal una reparació o algun complement telefònic.

El Somorrostro també té memòria

L’escultura en homenatge a Carmen Amaya és una altra de les fites de la ruta, i María Fernández, de l’Associació Gitana de la Barceloneta, ens explica que un 70% dels habitants de la zona de la platja del Somorrostro eren d’ètnia gitana abans del 1966, quan van començar a ser “deslocalitzats”. Ara hi ha moltes menys persones d’ètnia gitana a la Barceloneta. Tot i això, ha volgut crear una associació per poder visibilitzar i lluitar contra l’antigitanisme, que, diu, “és molt present avui, ja que es continua parlant de nosaltres com a col·lectius no integrats, exclosos de la resta de la societat barcelonina”.

Joventut i comunitat a la Barceloneta

L’última parada de la ruta de Barceloneta Diversa, al Centre Cívic Barceloneta, és per conèixer Pell amb pell, un projecte de creació escènica dirigit a adolescents amb la finalitat de prevenir les violències masclistes i racistes, dinamitzat per l’associació Calatea. Biel Sánchez, un dels joves, ens explica que és un espai on els i les participants, totes persones joves del barri estudiants de l’institut públic Joan Salvat Papasseit, es troben a gust per crear una performance o peça breu de teatre, com a exercici crític i transformador.

I, a tall de cloenda, un gran punt final amb l’espectacle musical de cúmbia i mestissatge, dels imprescindibles de la Barceloneta: Palo Q’Sea.

Cecilia Costa, tècnica del Pla Comunitari de la Barceloneta i del projecte Barceloneta Diversa, ens explica que la ruta és tot un èxit, des de la primera edició, el 2022, fins a aquesta, la tercera. I això, diu, dona molt de sentit a la tasca comunitària que s’està duent a terme per acollir les experiències migratòries, i per contribuir a visibilitzar les aportacions que tots els grups veïnals del barri han anat fent al llarg de la seva història.