Barceloneta Diversa: passat, present i futur d’un barri divers

26/04/2022 - 14:41 h

Acció comunitària. Neix el projecte comunitari Barceloneta Diversa per promoure la convivència intercultural, trencar estereotips i fer front als rumors

La Barceloneta és el barri mariner per excel·lència de la ciutat. Tot i que ara les noves generacions de persones nouvingudes ja no arriben amb vaixells, la fisonomia del barri és molt diversa i canviant. És un barri en constant transformació que, malgrat la capacitat d’adaptació, sovint pateix tensions que cal abordar.

Des de l’Ajuntament, el Districte de Ciutat Vella i el Pla comunitari de la Barceloneta s’ha posat en marxa el projecte Barceloneta Diversa per fer front a un discurs racista que prolifera darrerament a la societat i que vincula la immigració amb la manca de recursos socials per a la població “autòctona” i amb la delinqüència.

Una mirada intercultural crítica

Davant aquesta situació, a la Barceloneta, es vol treballar la cohesió social des de la mirada de la interculturalitat crítica, de manera transversal, implicar-hi tots els agents del barri que es pugui i sumar-hi els veïns i les veïnes de diferents orígens com a protagonistes del procés. 

Aquesta cohesió passa necessàriament per tractar d’arrel les percepcions errònies sobre “l’altre”, entès com el/la desconegut/uda. Aquest desconeixement, juntament amb les informacions errònies i carregades de prejudicis que amb freqüència trobem als mitjans de comunicació, provoca que es pugui arribar a viure la immigració en conjunt com una amenaça. 

Un primer pas per crear espais de trobada

Els objectius del projecte són clars, però no són senzills d’assolir: d’una banda, es pretén incrementar el diàleg intercultural a través del reconeixement de la diversitat com a element d’enriquiment mutu, i, d’altra banda, crear una xarxa comunitària que pugui ser el pal de paller de futures accions conjuntes i que a la llarga sigui el garant dels drets socials de totes les veïnes i veïns del barri, independentment de l’origen.

Les activitats que es proposen per començar aquest treball contra la deriva discriminatòria detectada són la ruta guiada “La Barceloneta, un barri d’acollida. Del s. XVIII fins avui” i el taller de fotografia participativa amb un grup de dones d’orígens diversos, que tindrà com a colofó l’exposició “Travessant fronteres”.

Ruta “La Barceloneta, un barri d’acollida. Del s. XVIII fins avui”      

La ruta, que va tenir lloc el passat 5 de maig va fer un repàs històric, des de l’arribada de població d’altres indrets de l’Estat espanyol durant el segle XIX fins als anys setanta del segle XX, en diferents moments fonamentalment motivats pel desenvolupament industrial i les oportunitats de feina que oferien la ciutat i el barri, fins a l’arribada de persones provinents d’altres països, a partir dels anys noranta i sobretot els anys 2000.

La informació històrica es va combinar amb el relat vivencial de veïnes i veïns, i altres agents del barri, els quals explicaran l’experiència migratòria i de convivència intercultural a la Barceloneta des de diferents punts de vista: l’Escola d’Adults, l’AFA de l’Escola Mediterrània, una carnisseria de persones d’origen estranger, l’Associació Cultural Somorrostro.

Taller fotogràfic “Travessant fronteres”

Un grup de dones de diversos orígens culturals i geogràfics que viuen al barri de la Barceloneta han compartit un procés de reflexió i creació fotogràfica al voltant de la seva identitat, a través d’un taller de fotografia participativa. Juntes, s’han preguntat què els confereix personalitat pròpia, què les empodera i què les limita. Ho han plasmat en fotografies fetes per elles mateixes, per tal d’exposar la seva realitat des d’una mirada sincera, sense estereotips ni estigmatitzacions. El taller de fotografia es va realitzar amb dones vinculades al centre Socioeducatiu de la Barceloneta de l’ entidad Caritas-Suara UTE Glamparetes, que ha acompanyat tot el procés, i dinamitzat per l’Associació Suds.

Amb la voluntat de visibilitzar-ne les veus i fer comunitat, del 6 al 30 de juliol, a la CB1761, s’organitzarà l’exposició “Travessant fronteres”, amb les fotografies fetes per les dones en el marc del taller.

Del 4 al 31 de maig s’exposa a la Casa de la Barceloneta 1761 una mostra de l’exposició “Travessant fronteres”, que es prepara per al juliol, com a acció prèvia per donar a conèixer el projecte al barri.