La transformació comunitària de les ciutats

9 i 10 de maig de 2022

EL BORN CENTRE DE CULTURA I MEMÒRIA (Plaça Comercial, 12)

Es pot consultar el programa sencer de la Jornada i revisar els streamings de les jornades al final d'aquesta pàgina.

Als impactes que ha tingut, i continua tenint, la pandèmia per la covid-19 en tots els àmbits de les nostres vides, hi hem de sumar altres reptes socials que ens demanen respostes urgents: el canvi climàtic i les crisis socioambientals, la fragmentació d’una societat creixentment desigual i diversa, la sostenibilitat de la vida urbana, l’envelliment de la població, les soledats no volgudes...

Davant d’aquests reptes, guanya força una idea: no ens en sortirem sobre la base de respostes ultraindividualitzades basades en la competència (les pròpies del neoliberalisme). Necessitem respostes comunitàries, compartides, col·lectives: basades en la col·laboració i la corresponsabilitat.

Hem parlt d’infraestructures sociocomunitàries, de serveis de la política social amb perspectiva comunitària, de la relació entre enfortiment comunitari i qualitat democràtica i dels reptes organitzatius que sorgeixen a l’hora de treballar comunitàriament als barris. Hem debatut al voltant de diverses posicions sobre el paper que ha de jugar la política pública davant la necessària autonomia de la societat organitzada. 

Aquestes II Jornades d’AC han volgut propiciar un diàleg obert entre les experiències encetades a Barcelona que volen apuntar en aquesta direcció, amb reflexions i experiències diverses que puguin ser inspiradores i referents per a la construcció de noves polítiques públiques amb perspectiva comunitària.

 

Programa de les Jornades

Sessions en català, excepte allà on s'indiqui.

Les sessions destacades amb * tenen streaming. 

Dilluns 9 de maig

 

Dimarts 10 de maig