Trobada Energies Comunitàries

El passat 2 de desembre de 2021 va tenir loc la trobada Salut Comunitària en Moviment

El context

La intervenció comunitària en l’àmbit de la salut mitjançant l’activitat física és una eina de gran valor per assolir beneficis sobre la salut col·lectiva als diferents barris i comunitats. Mitjançant l’activitat física es desenvolupen relacions socioafectives com l’empatia, el treball en equip, la solidaritat o el civisme. Es creen espais de cohesió i participació social amb intervencions que poden anar des de l’àmbit educatiu fins a la integració de diferents col·lectius amb determinades patologies.  

A partir de la priorització de les diferents necessitats i de la detecció dels actius disponibles als barris s’estableixen aliances entre l’administració, els moviments associatius i la ciutadania en general i es defineixen les intervencions comunitàries que permeten desenvolupar un seguit d’accions relacionades amb la salut comunitària amb potencial pedagògic, integrador i social. Quines són aquestes activitats? Quin potencial tenen? Quin paper desenvolupen dintre del barri i quin suport reben?

Representants d’algunes d’aquestes iniciatives, junt amb persones expertes de l’administració,  comparteixen la seva experiència, objectius, dificultats i èxits en la promoció de l'activitat física per a la comunitat a la jornada Salut comunitària en moviment. 

“La salut comunitària és el conjunt d’actuacions, prestacions i serveis destinats a millorar la situació de salut de la comunitat en les seves dimensions físiques, psicològiques i socials (...)” (Llei 18/2009 de Salut Pública de Catalunya).

Programa de la trobada

18.00 - 18.10 h: Benvinguda a càrrec d'Òscar Rebollo, director de Serveis d'Acció Comunitària de l'Ajuntament de Barcelona.

18.10 - 19.15 h: Taula rodona amb Angelina González, investigadora postdoctoral al Departament  de Salut Pública, Salut Maternoinfantil i Salut Mental, de l'Escola d'Infermeria de la Universitat de Barcelona i coordinadora de Salut Comunitària a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i amb els representants de diverses entitats amb experiència en salut comunitària:

    • Elies Martínez, d’El Gran Circ, espai per a majors de 60 anys amb una proposta d’envelliment actiu.

    • Mar Alcalá, de Mou-te! Sis potes millor que dues!, programa que sensibilitza sobre els beneficis de caminar regularment i en companyia de gossos de teràpia assistida. 

    • Sandra Jurado, de Median T la Danza, projecte socioeducatiu que utilitza el moviment i la creació artística per desenvolupar habilitats personals i socials de diversos col·lectius.

Moderació a càrrec d’Irene García, tècnica de Salut Pública al Servei de Salut Comunitària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

19.15 - 19.30 h: Torn de preguntes i respostes.

19.30 - 20.00 h: Dinàmica final participativa del projecte Vintiquatreset.

A partir de les 20.00 h:  Espai de trobada informal amb càtering i exposició de material divulgatiu de les experiències.