Trobada presencial

Dimecres, 7 de juliol 2021 - de 18.00 a 20 h

La jornada Repensem l’espai públic va ser un espai on relacionar-nos i compartir reflexions, gràcies a la visió de tres entitats amb implicació en l’espai públic i l’expertesa del doctor i professor Francesc Muñoz.

El context

L'espai públic ha deixat de funcionar merament com a espai de transició i el tornem a habitar per omplir-lo de vida i relacions. Tornem a trepitjar els carrers, les places, els mercats, els parcs, les terrasses. Canviaran les relacions socials a l’espai públic? Les transformacions temporals viscudes poden inspirar canvis permanents? Com repensem l’espai públic com a lloc de trobada, de relació, de participació i de cohesió social a la comunitat?

En aquesta nova etapa tenim l’oportunitat de repensar l’espai públic, i fer-ho de manera inclusiva i comunitària, tenint en compte l’impacte que aquest genera en les dinàmiques socials i econòmiques dels barris de la ciutat.

La resposta comunitària davant la covid-19 ens porta a analitzar conceptes com l’organització comunitària i la innovació social. Les diferents formes d’organització, des d’associacions culturals, associacions de veïns i veïnes, ateneus o casals, fins a les xarxes i ciutadania no organitzada, analitzen les respostes.

Video de la jornada

18 - 18.15 h: Benvinguda a càrrec d'Òscar Rebollo, director de Serveis d'Acció Comunitària de l'Ajuntament de Barcelona.

18.15 - 19.15 h: Taula rodona amb diversitat d’entitats amb experiència en l’ús comunitari de l’espai públic i Francesc Muñozdoctor en Geografia, director de l’Observatori de la Urbanització de la Universitat Autònoma de Barcelona i professor de la mateixa universitat.

Moderació a càrrec de Roger Palà, periodista.

Entitats participants

  • Camí Amic, entitat que fomenta un ús del carrer just i respectuós amb tothom, Xavier Riu.
  • Xamfrà, espai de trobada per generar processos de desenvolupament artístic comunitari per afavorir la convivència, amb focus en les persones, Sergi Brió.
  • Baixa a la plaça, iniciativa ciutadana que reivindica el potencial comunitari de les places, Tiphaine Leurent.

19.30-20:00 h; Espai de trobada informal amb càtering