Èxit de la V Nit de les Religions, una aposta per les noves tecnologies

Els dies 12 i 13 de setembre va tenir lloc La Nit de les Religions de Barcelona. La iniciativa, que ja ha celebrat la cinquena edició, ha continuat oferint un programa ple d’activitats, moltes de les quals s’han fet en format telemàtic a fi d’adaptar-se a la situació actual. Tot i que l’assistència de persones va disminuir en comparació amb els altres anys, més de 1.150 persones van assistir a xerrades, visites guiades, concerts, etc., activitats que van ser organitzades per 35 comunitats religioses i associacions espirituals de la ciutat. Un èxit de públic, si es té en compte la situació sanitària actual.

Copyright: Zouhair El Hairan
07/10/2020 - 09:48 h

La Nit de les Religions és una jornada que té lloc des de fa cinc anys, en la qual diverses tradicions religioses i conviccions de Barcelona obren les portes dels centres i conviden totes les veïnes i tots els veïns de la ciutat a participar-hi. Acostar la ciutadania i mostrar la pluralitat religiosa, tan rica a la ciutat, són dos dels objectius que ja estan consolidats en aquesta trobada anual. La Nit de les Religions té com a objectiu principal generar i promoure un espai de trobada, de coneixement mutu i de diàleg entre la ciutadania i les comunitats i entitats religioses i de consciència de Barcelona.

A través del diàleg interreligiós, interconviccional i intercultural, la Nit de les Religions posa en relleu que la pluralitat religiosa enriqueix la identitat de Barcelona i en forma part. La iniciativa, patrocinada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa”, està organitzada per l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR), amb el lideratge del seu grup de joves.

L’edició d’enguany s’ha adaptat a la realitat actual, marcada per un context de crisi sanitària arran de la covid-19. Tot i la incertesa d’enguany, s’han continuat oferint activitats presencials amb limitació d’aforament, entre altres mesures, i s’han estrenat activitats en format virtual. Algunes d’aquestes activitats telemàtiques han estat organitzades per: Sokka Gakkai d’Espanya (budisme), l’Església Evangèlica Unida de Barcelona (cristianisme evangèlic), la Comunitat Bahá’í de Barcelona (Fe Bahá’í), l’Associació Adalil, Cultura i Espiritualitat (islam), Jabad Lubavitch de Barcelona (judaisme), l’Associació Mundial Brahma Kumaris (Brahma Kumaris), la Federació Pagana Internacional d’Espanya (paganisme), Wicca Celtibera (neopaganisme), o l’Església Protestant Barcelona Centre (cristianisme evangèlic). La Comunitat Israelita de Barcelona (judaisme) va oferir una activitat híbrida, presencial i a la vegada en línia, fet que va permetre més afluència de gent. Les rutes o visites guiades han continuat tenint molt d’èxit, dues d’aquestes activitats les van organitzar els grups de diàleg interreligiós i interconviccional de Barcelona, concretament el de Gràcia i el del Raval. Algunes de les activitats telemàtiques van tenir més de cent persones de públic, i moltes d’aquestes activitats van quedar-se en llista d’espera (ja que l’eina tecnològica no permetia més de cent connexions).

Sergio Arévalo, un dels coordinadors de la Nit de les Religions declara: “Ens ha sorprès la bona resposta del públic, i sobretot com les comunitats s’han posat al dia amb tots els temes tecnològics, actualment tan necessaris per a la seva activitat habitual, com també per oferir les seves activitats els dos dies de la Nit.” I afegeix: “A algunes entitats, que potser en altres edicions no tenien massa afluència en comparació amb altres, fer l’activitat de manera telemàtica els ha permès augmentar molt l’assistència”. Amb la situació de crisi sanitària actual Sergio Arévalo puntualitza que “les comunitats tenien els protocols de seguretat i sanitaris molt establerts, ja que en la seva vida quotidiana i diària ja els tenien molt assimilats”.

L’acte inaugural va tenir lloc el dissabte 12 de setembre, al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. En l’acte, obert a la ciutadania, van intervenir el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, Khalid Ghali; el director del Departament d’Interculturalitat i Cohesió Social de la Fundació Bancària “la Caixa”, Francesc Ventura; l’editora d’Akiara Books, Inês Castel-Branco; l’antropòleg i fenomenòleg de la religió, Xavier Melloni, i Montse Castellà, presidenta d’AUDIR. Hi va haver una interpretació de peces musicals de diverses cultures, a càrrec de Monika Czyżewska (flauta travessera) i Alejandro Mateo (violí barroc).

El comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, Khalid Ghali, argumentava que “perquè la llibertat de conviccions i de consciència sigui veritablement possible cal treballar en el marc de la laïcitat, per tal que totes les cosmovisions i opcions de consciència (religioses i no religioses) convisquin i cooperin en igualtat d’oportunitats. Però més enllà del dret a expressar la fe, les entitats i tradicions religioses i de consciència aporten una riquesa i un valor incalculables a una ciutat com Barcelona. Formen part d’un bé comú, un bé històric, un bé cultural i humà que cal garantir i preservar”. En unes declaracions prèvies a la inauguració, Francesc Torradeflot, director d’AUDIR, manifestava: “Les comunitats religioses i entitats de la societat civil han tingut un rol essencial durant el temps de confinament, acompanyant, sovint, les persones més vulnerables des d’un punt de vista material, emocional i espiritual. La Nit de les Religions s’ha sumat també a aquest esperit d’acompanyament i proximitat.”

L’edició de la Nit de les Religions d’aquest any ha tingut un ressò especial en els mitjans de comunicació. Són molts els diaris, ràdios i mitjans digitals i escrits que han difós i donat a conèixer aquesta activitat que promou el coneixement i el valor de les persones. Alguns mitjans que han publicat articles, entrevistes i notícies són els següents: TV3, BTV, ‘El Punt Diari’, ‘La Vanguardia’, el setmanari ‘Alfa y Omega’ (suplement del diari ‘ABC’), el programa ‘El Mirall’ (de la Cadena COPE), el ‘Diari de Girona’, ‘Catalunya Religió’, ‘Flama – Agència Cristiana de Notícies’, revista ‘Valors. Filosofia de l’actualitat’, el programa ‘Valors a l’alça’ (de Mataró Ràdio), el programa ‘Paraules de vida’ (de Catalunya Ràdio), etc., entre altres mitjans d’entitats participants.

L’edició d’enguany, malgrat tots els protocols de seguretat necessaris, ha permès continuar amb l’objectiu principal de la Nit de les Religions: generar i promoure un espai de trobada, de coneixement mutu i de diàleg entre la ciutadania i les comunitats i entitats religioses i de consciència de Barcelona. Una jornada per conèixer la pluralitat de conviccions, tradicions espirituals i confessions dels veïns i veïnes de la ciutat, interaccionar-hi i contribuir així a eliminar prejudicis, estereotips i discursos d’odi.