Us presentem les últimes activitats que hem fet al Catàleg Antirumors!

Grup de dones al voltant d'una taula de treball
21/06/2022 - 15:35 h

A través de la dansa, la fotografia, la creació artística, el rap o la formació, el Catàleg és un recurs per acompanyar els processos i el treball al voltant de la interculturalitat d’entitats, escoles i altres col·lectius en els diferents territoris i barris de la ciutat.

Aquestes darreres setmanes s’han dut a terme les següents activitats de les quals us fem extensiva una mostra de les fotos i valoracions destacades:

Moure la memòria

L’activitat es va celebrar el dia 13 i 15 de juny amb el grup de dones de l’Escola La Troca. L’activitat dinamitzada per l’entitat Lo Relacional entén la memòria històrica de la ciutat com un poliedre format a partir de múltiples i diverses vivències. Amb l’objectiu de crear nous relats de la memòria històrica, l’activitat parteix de creacions artístiques que incorporen sabers i experiències invisibilitzades de persones racialitzades (dones, persones LGTBIQ, racialitzades, infants, amb capacitats funcionals no normalitzades…).

Les persones que van participar del taller (dones) són subjectes de tota mena de judicis pel seu lloc d’origen i en aquest espai de generar vincles comunitaris i crear memòries col·lectives, s’ha generat un clima d’apoderament i estratègies per combatre imaginaris discriminatoris.

La valoració en general és molt positiva, ja que durant el transcurs de l’activitat es va generar un espai de confiança i tot i que hi havia dificultat en relació amb la llengua, les persones van poder participar i activar les seves memòries a través de la corporalitat i emocions.

Teixint vincles al barri

L’activitat es va dur a terme entre els dies 13 i 15 de juny amb el grup d’homes de l’Escola La Troca. L’entitat que dinamitza l’activitat és Lo Relacional.

A través de la interacció espontània, l’intercanvi i la creació individual i col·lectiva, l’activitat contribueix a generar nous relats sobre la diversitat de formes de fer, ser i estar del veïnat i per abordar col·lectivament les desigualtats, discriminacions i violències que afecten el dia a dia de la gent del barri.

L’entitat dinamitzadora ha valorat que el grup era molt heterogeni, amb diversos nivells d’aprenentatge de castellà. Ha estat una sessió amb molt d’intercanvi i conversa entre les participants al voltant de les relacions, la xarxa i la significació en el barri. Les talleristes han valorat que l’activitat ha tingut molt bona acollida i recepció de La Troca.

Rimant rumors

L’activitat es va dur a terme el 17 de juny en el marc del Projecte Singulars liderat per la Fundació Intermedia.

El taller, impartit per professionals del CEAi, presenta el hip-hop com a eina per mostrar la diversitat cultural. Durant el taller els i les participants tenen l’oportunitat d’expressar-se a través de llenguatges que els són familiars, com el ball i la música.

L’objectiu de l’activitat és impulsar una reflexió crítica per part de la joventut, entorn del racisme i la discriminació, per tal de fomentar les relacions interculturals i el respecte.

L’entitat sol·licitant ha valorat que l’activitat ha estat realment útil per desmuntar rumors, prejudicis i estereotips sobre la diversitat cultural perquè s’han vist desmuntats mites entre els i les joves. De fet, després de fer l’activitat, faran un podcast de joves sobre reflexions al voltant de diferents formes de discriminació.

Valoracions joves: Per la seva banda, les participants han valorat que és important tocar aquests temes, ja que “la societat ens manipula”.

Un altre participant ha opinat que “a vegades fem i diem coses racistes sense ser-ne conscients. És molt necessari parlar sobre racisme perquè així aprenem altres realitats i lluitem contra les injustícies”.

Etiquetes

L’activitat es va dur a terme en dues sessions el 25 de maig i el 9 de juny al PES Martí Codolar de Salesians Sant Jordi. L’activitat la dinamitza l’entitat New Voices New Futures i en dues trobades, les participants d’aquesta activitat discuteixen sobre les expressions relacionades amb la sexualitat, el gènere, la raça i l’origen que formen part del seu univers.

En una primera sessió es va fer una dinàmica on per parelles es creava un personatge en funció de les vivències, anhels, somnis, pors de cadascú. Posteriorment, es posava en comú i cada persona explicava el relat de la companya. En la segona sessió es van desplegar un seguit d’etiquetes i cada persona agafava una que sentís que el representava i una que li semblés ofensiva. En el debat que es va originar, es va reflexionar sobre què fa que un terme o una etiqueta soni ofensiva, quin terme pot canviar de sentit, o què és agressiu per a una persona i potser un afalac per a una altra. Es va posar especial atenció en com les categories de raça, gènere, origen, religió, sexualitat, classe es relacionen a nivell estructural i social i vertebren el món en què vivim.

El PES Martí Codolar ha valorat que l’activitat ha estat realment útil per desmuntar imaginaris discriminatoris sobre la diversitat cultural perquè s’ha dinamitzat de tal manera que, a través de les històries de les seves vides, podien connectar amb el que vol dir un prejudici i el necessari per a desmuntar-lo.

Afegeix que “s’ha transmès adequadament el missatge intercultural perquè se’ls ha interpel·lat amb diferents etiquetes amb les quals ells i elles han estat jutjats més d’una vegada. Se’ls hi ha donat informació sobre etiquetes que desconeixien i se’ls ha acostat a la idea que hi ha tantes identitats com persones.”

Després de fer l’activitat, se seguirà amb la tasca d’erradicar la discriminació vers la diversitat cultural. “Les i les joves elaborarem un podcast, titulat ‘STOP Estigma’, on mostrarem el nostre espai de reflexió i debat i des d’on treballarem el desmuntatge d’estereotips”.

Teatre d’ombres gitanes “L’arribada del Poble Gitano a Barcelona”

El 9 de juny la Fundació ADSIS acollia el teatre d’ombres gitanes fet per l’Associació Carabutsí de Barcelona.

La funció mostra les llums i les ombres de la història de l’arribada del poble Gitano a la nostra ciutat mitjançant la màgia de la paraula, la imatge i la música. L’espectacle sorgeix de la tasca d’un grup de joves dones gitanes de l’Associació Carabutsí sota la direcció artística del Gecko con Botas i amb guió literari de César Martínez.

L’entitat sol·licitant ha valorat que ha estat una gran experiència, poder veure l’alegria dels infants quan acaba l’espectacle. Poder conscienciar l’alumnat de l’antigitanisme i racisme que existeix avui en dia és molt important. Els i les alumnes han estat molt atents a l’explicació i a l’obra.

Ruta de la memòria Gitana i la Rumba Catalana a l’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona.

El 8 de juny la Fundació Secretariado Gitano acollia l’activitat duta a terme per l’Associació Carabutsí. L’activitat gira al voltant d’una passejada per llocs emblemàtics del carrer de la Cera, i la visita a l’Ecomuseu Urbà Gitano, un lloc únic ple d’història. Aquesta activitat té com a objectiu preservar, investigar i divulgar la memòria i la cultura gitana i fer valdre un patrimoni simbòlic i material, que forma part de la memòria històrica del Raval i de la ciutat de Barcelona.

Carabutsí ha valorat que l’activitat ha sigut un èxit, ja que “ha participat un grup de noies gitanes que estaven molt atentes a tot el que deia, per saber de la seva història. És una gran oportunitat fer arribar la història del Poble Gitano a la mateixa comunitat, perquè hi ha molt desconeixement”.

Més informació:

Us recordem que les activitats del Catàleg estan a disposició de les entitats, els serveis i els equipaments de Barcelona de manera gratuïta.

Dona una ullada a les noves activitats i demana una activitat!

Avui dia, totes les activitats s’estan fent de forma presencial, sempre que es puguin respectar del tot les mesures de seguretat. Si teniu dubtes, escriviu-nos a plainterculturalitat@bcn.cat i farem el possible per assessorar-vos i ajudar-vos a fer l’activitat!