Les Cimeres Juvenils Antirumor reivindiquen una societat intercultural lliure de prejudicis
Escrit per Iris Aviñoa Ordóñez
Després de les experiències recollides en les trobades de Sabadell i Getxo, la tercera edició se celebrarà a finals de 2018 a Pamplona
Des de fa dos anys, joves de diferents parts de l’estat es troben un cap de setmana per compartir visions i estratègies de lluita contra els rumors contra la diversitat cultural, amb l’objectiu de respondre la següent pregunta: què poden aportar les i els joves en aquests contextos? Aquestes reunions es denominen les “Cimeres Juvenils Antirumor”.
Aquesta iniciativa va sorgir en el marc de diferents trobades promogudes des de la Red de Ciudades Interculturales (RECI), on s’havia compartit l’esforç de les ciutats per fomentar la participació dels més joves en les accions i estratègies de lluita contra els rumors i prejudicis cap a les persones migrants. Després de les experiències a Sabadell i Getxo, aquest any la trobada serà a Pamplona.
Sabadell, espai de reflexió i acció
A l’octubre de 2016 va tenir lloc la I Cimera Juvenil Antirumor, celebrada a Sabadell, que va comptar amb la participació de 38 joves de Barcelona, Getxo, Bilbao, Donostia, Cartagena, Tenerife i de la ciutat amfitriona. Durant un cap de setmana, participants d’entre 15 i 18 anys es van reunir per reflexionar sobre les situacions de discriminació i privilegi que es donen en cadascuna de les ciutats d’origen; els espais de discussió i proposta es van combinar amb exercicis creatius, com la gravació de materials audiovisuals.
La cimera es va tancar amb la presentació de les diferents propostes per lluitar contra els rumors que cada equip es comprometia a implementar en el seu propi municipi; en el cas de Barcelona, aquestes propostes van ser plantejades en línia amb l’Estratègia BCN Antirumors i en col·laboració amb la Xarxa BCN Antirumors.
Segons l’Ajuntament de Sabadell, es tracta d’un espai de creació de xarxes, de participació, reflexió i intercanvi d’experiències entre joves, que té com a finalitat última aconseguir un enfortiment de la participació d’aquest sector de la població en accions de lluita contra els rumors, a l’espai municipal.
Getxo, un “Antirumor-Lab” per a joves
Arran de la primera trobada, es va percebre la necessitat d’ampliar els dies de la cimera per poder treure més profit a l’experiència, així com redefinir els continguts per donar més participació al col·lectiu de joves i impulsar un espai d’intercanvi d’experiències; també es va veure la necessitat de fer un treball previ amb les persones participants.
Fruit de l’experiència de 2016, i amb les lliçons apreses de l’anterior trobada, el 2017 la II Cimera Juvenil Antirumor es va celebrar a la ciutat de Getxo, on van participar 50 joves d’entre 13 i 18 anys, i que va comptar amb la col·laboració dels ajuntaments de Barcelona, Bilbao, Cartagena, Donostia, Sabadell, Pamplona i Tenerife. Entre altres activitats, els i les joves van participar en “un Antirumor-Lab”, un espai d’investigació creativa orientat a la producció de propostes antirumors. La cimera es va clausurar amb la presentació de les propostes d’acció elaborades per als diferents municipis participants, i es va passar el testimoni a Pamplona, qui serà la ciutat amfitriona de la III Cimera Juvenil Antirumor el 2018.
Altres Actualitat
- Els prejudicis, una pedra més en el camí de les persones refugiades
- Ètnia, religió i nacionalitat són el principal focus de discurs d’odi a Internet
- Contra “l’immigracionalisme”: el sensacionalisme antiimmigració als mitjans de comunicació
- La campanya No hate acaba, el moviment No hate continua
- #BeTheKey insta la ciutadania a ser “la clau” del canvi davant el discurs d’odi contra la immigració
- Les víctimes de delictes d’odi ja tenen un mapa de serveis d’atenció a Barcelona
- CALM: treballant perquè les persones refugiades se sentin com a casa
- “Partir de Zero” busca una societat on ningú comenci amb desavantatge
- Joves de Getxo s’uneixen a l’Estratègia Antirumors a través de l’art
- La Comissió Europea busca estratègies per combatre les “notícies falses”