Liternatura, Festival de Literatura de Natura

Literatura. Els dissabtes 28 de setembre i 5 d’octubre de 2024 tindrà lloc la tercera edició de Liternatura, el Festival de Literatura de Natura promogut per Biblioteques de Barcelona.

Els dissabtes 28 de setembre i 5 d’octubre de 2024 tindrà lloc la tercera edició de Liternatura, el Festival de Literatura de Natura promogut per Biblioteques de Barcelona.

Una trobada amb autors nacionals i internacionals al voltant de la literatura de natura (natural writing), un gènere literari que els últims anys està agafant força arreu i que convida a repensar la relació entre les persones, la creació i la natura.

En aquesta tercera edició, i sota el comissariat de Gabi Martínez, el festival ens acosta a l’aigua: els sons de l’aigua o la mar Mediterrània seran alguns dels elements de reflexió.

Una altra novetat d’aquest any és la localització del festival, ja que aquesta edició s’expandeix a la resta de la ciutat participant en la Setmana del Llibre en Català. Converses, taules rodones, exposicions, tallers i contes infantils… amb propostes per fruir del festival en tots els sentits tot gaudint de dos espais privilegiats: l’animació de la Setmana, on podreu descobrir la riquesa i la diversitat de l’edició en català, i la calma de la muntanya de Collserola.
barcelona.cat/liternatura

Dissabte, 28 de setembre
Setmana del Llibre en Català

11.15 h Nascuts al Mediterrani
L’escriptor i nedador Jordi Ballart i la periodista i escriptora Pilar Sampietro conversaran sobre la presència de l’aigua a la literatura actual, i sobre com pensem el Mediterrani al segle XXI.

12 h Liternatura, la nova avantguarda
Els escriptors Gabi Martínez i Lucia Pietrelli aborden com la literatura de natura s’ha situat entre les més arriscades i avantguardistes del panorama actual.
Ho modera: Ricard Ruiz Garzón, escriptor i director del Festival de Gèneres Fantàstics 42.

11.45 h De núvol a núvol
Amb Mon Mas
Famílies amb infants a partir de 3 anys

Hi ha núvols de paraules i pluges d’estels, pluja menuda on cap gota és perduda. Un viatge que ens portarà del cel al mar i torna a començar.

Conte inspirat La goteta, de Stéphanie Joire.

Dissabte, 5 d’octubre
Biblioteca Collserola – Josep Miracle

10.30 h Escoltar l’aigua
La biòloga Eloïsa Matheu, acompanyada d’un cor d’arbres, ocells i animals d’arreu del món, ofereix un taller d’escolta de sons a la natura on l’aigua serà la protagonista principal.

11.30 h Oda a la collita

Acció gastroperformativa que treballa en la intersecció entre l’aliment i l’art contemporani.

Dins del programa ExLibris en el marc de la residència de l’artista Natalia Carminati a la Biblioteca Collserola – Josep Miracle.

Hi col·labora: Homesession.

12 h Els angles de l’aigua
L’escriptora María Belmonte i la biòloga i gravadora de sons de natura Eloïsa Matheu conversen sobre com s’acosten a l’aigua des de les seves disciplines.
Ho modera: Marc Caelles, artista i escriptor

13 h La noia ocell
Com una joveníssima noia no blanca es fa un lloc al món dels masculins birdwatchers britànics? L’escriptora Mya-Rose Craig conversa amb l’escriptor Gabi Martínez al voltant del seu llibre : mi familia, las aves y la búsqueda de un futuro mejor i sobre com ha arribat a fer xerrades amb Jonathan Franzen o Greta Thunberg.

Activitat infantil

10.30 h Com és això de ser un ocell?
Amb Vivi Lepori
Famílies amb infants a partir de 3 anys

Alguna vegada t’has preguntat com deu ser volar? O veure en la foscor? O potser t’has imaginat com és viure dalt de les copes dels arbres… Descobrim de veritat com deu ser, això de ser un ocell!

Conte inspirat en Natura: Endevina, busca i troba, de Manon Bucciarelli, i Com és això de ser un ocell, de Tim Birkhead i il·lustrat per Catherine Rayner.

ESPAIS I ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

Els sons de la natura
Divendres 27 de setembre i 4 d’octubre, 16.45 h
A partir de 9 anys

Sortida per gravar els sons del bosc de Collserola. Després, treballarem els enregistraments a la biblioteca.

Ho organitza: Centre Cívic Manuel Vázquez Montalbán

Espais a l’exterior de la biblioteca
Diverses propostes per fruir del Festival Liternatura amb tots els sentits tot gaudint de la calma que ofereix la muntanya de Collserola.

Divendres, 4 d’octubre

Espai de joc
De 16.30 a 18.30 h
Plaça del Cívic

Trepitgem fusta. Instal•lació de jocs tradicionals i d’altres inventats utilitzant objectes reciclats. Tot el material està construït amb fusta amb l’objectiu de gaudir i ajudar al desenvolupament psicomotriu dels infants.

Espai de lectura
De 16.30 a 18.30 h
Plaça del Cívic

Zona habilitada amb coixins i butaques a l’exterior on infants, joves i tothom qui vulgui pugui desconnectar i passar una bona estona llegint llibres de temes de natura, sostenibilitat i agricultura ecològica.

Xapes creatives I Love Liternatura
De 16.00 a 19.00 h
Plaça del Cívic

Disseny i creació de xapes on cada participant podrà fer-les al seu gust, o bé utilitzar els dissenys de l’esdeveniment decorant-les com més li agradi. Una proposta per compartir en família i endur-se un record de la jornada per lluir-la allà on vagi.

Dissabte, 5 d’octubre

Espai de lectura
De 10.00 a 14.00 h
Plaça del Cívic

Zona habilitada amb coixins i butaques a l’exterior on infants, joves i tothom qui vulgui pugui desconnectar i passar una bona estona llegint llibres de temes de natura, sostenibilitat i agricultura ecològica.

Llibreria
De 10.00 a 14.00 h
Plaça del Cívic

La llibreria A Peu de Pàgina del districte de Sarrià – Sant Gervasi hi serà present amb bibliografia dels autors i autores participants en el festival; d’aquesta manera, qui vulgui en podrà comprar les obres.

Exposicions

Ornithos, 4 mirades fotogràfiques
De l’1 al 27 d’octubre

La fotografia la podem utilitzar per captar la majestuositat i la vulnerabilitat dels paisatges i la vida silvestre. En aquesta exposició es presenten quatre mirades fotogràfiques en què cada autor/a ens mostra el seu particular punt de vista vers la natura i ens convida a acostar-nos al món de les aus.

Associació Qgat-Foto
Hi col·labora: Centre Cívic Vázquez Montalban

Aigua
Del 4 al 27 d’octubre

L’aigua és vida i font de múltiples possibilitats. En aquesta exposició s’explora aquest recurs des de diferents punts de vista i a partir d’una selecció de llibres per a totes les edats. Submergiu-vos-hi, navegueu entre les seves històries, deixeu-vos esquitxar per cadascun dels títols, remulleu-vos-hi, jugueu-hi, relaxeu-vos, viatgeu… i gaudiu-ne!

Hi col•labora: IBBYcat Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil