Llibres amb banda sonora

Llibres amb banda sonora és un conjunt de llistes de reproducció d’Spotify basades en els llibres musicals més destacats disponibles a les biblioteques. Les llistes de reproducció dels llibres amb banda sonora són una eina útil per escoltar les cançons que l’autor va citant en el text, a mida que van apareixent, d’una manera senzilla i ordenada. Aquests llibres s’identifiquen mitjançant una etiqueta amb la frase “Llibre amb banda sonora” i un codi QR que remet a la llista.

Els llibres que disposen de llista de reproducció a Spotify són els següents: 

Llibres amb banda sonora media
Bass Culture

Lloyd Bradley. Bass culture: la historia del reggae. Acuarela Libros [etc.], cop. 2014.

En Bass Culture: La història del reggae, Lloyd Bradley explica l'apassionant història de la música jamaicana en el seu context social, polític, econòmic i espiritual, des dels sound systems dels anys cinquanta, passant per l'ska, el rocksteady i el dub, fins a l'èxit internacional de Bob Marley i el posterior naixement del dancehall.

Blues: la música del Delta del Mississippi

Ted Gioia. Blues: la música del Delta del Mississippi. Turner, 2010.

Si algú pot parlar de música amb la documentació d’un investigador, la passió d’un novel·lista i l’amor per l’anècdota d’un fan, aquest és Ted Gioia. 

Bruce Springsteen: más duro que los demás: el boss a través de sus 100 mejores canciones

June Skinner Sawyers. Bruce Springsteen: más duro que los demás: el boss a través de sus 100 mejores canciones. Ma Non Troppo, 2008.

El llibre recull referències literàries, històriques i culturals de les cançons del boss i inclou també requadres amb informació addicional, fotografies i diversos extres.

 

Escuchando a The Doors

Greil Marcus. Escuchando a The Doors [The Doors: A Lifetime of Listening to Five Mean Years]. Contra, 2012. 

Amb el seu estil radical i inconfusible, Marcus transcendeix l’atenta escolta de les cançons de la banda i projecta una de les mirades més lúcides sobre el llegat cultural de la dècada dels seixanta. 

Fuego eterno

Nick Tosches. Fuego eterno: la historia de Jerry Lee Lewis. Contra, 2016.

La trepidant vida de Jerry Lee Lewis, l'artista que va arribar a ser considerat per alguns com el veritable rei del rock and roll pel seu caràcter indòmit i salvatge. Un autèntic i apassionant relat ple d'escàndols i anècdotes divertides que es llegeix com una novel·la d'aventures.

Ted Gioia. Historia del jazz. Turner, 2010.

Un recorregut que comença en la prehistòria del gènere i l’africanització remota de la música americana, fins arribar a la fragmentació dels estils més moderns, passant per l’època dels grans intèrprets i compositors.

Historia del rock: el sonido de la ciudad

Charlie Gillett. Historia del rock: el sonido de la ciudad. Ma Non Troppo, 2008.

La història més completa i rigorosa del rock and roll que s'ha escrit mai. Un llibre imprescindible per entendre la història i la cultura del rock. 

Mistery Train: imágenes de América en la música rock & roll

Greil Marcus. Mistery Train: imágenes de América en la música rock & roll. Contra, 2013.

Mistery Train s’ha consolidat com un dels assajos més bons, clarividents i fascinants sobre la música popular en clau rock que s'han escrit mai. 

Nuestro grupo podría ser tu vida

Michel Azerrad. Nuestro grupo podría ser tu vida. Contra, 2013

La història del moviment que va donar vida a l’escena de la música alternativa nord-americana durant la dècada dels vuitanta.

Des del hardcore polític de Black Flag, passant pel naixement del moviment straight edge, el rock alternatiu, el punk rock i el hardcore punk fins a arribar a la publicació de l’àlbum Nevermind de Nirvana l’any 1991, moment en el qual el rock alternatiu va canviar per complet i es va obrir al mainstream.

Postpunk: romper todo y empezar de nuevo

Simon Reynolds. Postpunk: romper todo y empezar de nuevo. Caja Negra, 2013.

Postpunk: romper todo y empezar de nuevo és un inventari d'aquells grups que van obrir nous horitzons en el rock a finals dels anys setanta i principis dels vuitanta tant a Anglaterra com als Estats Units. A partir del llegat del punk van experimentar amb el so i van fer taula rasa amb els paràmetres del rock vigents fins al moment.

Ropa música chicos

Viv Albertine. Ropa música chicos. Barcelona: Anagrama, 2017

L'autobiografia de Viv Albertine, guitarrista del mític grup punk The Slits, ens transporta a una època efervescent, el Londres dels 70. Quan la joventut insatisfeta trobava formes de transformar la societat i fer-la a la seva vida. El punk com actitud.

Tu cerebro y la música

Daniel J. Levitin. Tu cerebro y la música:  el estudio científico de una obsesión humana. Barcelona: RBA, 2008

L’autor, Daniel J. Levitin, neurocientífic i músic, intenta explicar la influència de la música en el nostre cervell i el paper que juga en la vida dels humans. L'autor desenvolupa el seu treball investigant quines són les reaccions que es produeixen en el cervell amb l'escolta de determinades cançons i sons.