Inici / Què fem?

Què fem?

La Casa de la Barceloneta 1761 organitza nombroses activitats com exposicions, conferències, rutes guiades, activitats pedagògiques, presentacions de llibres i tallers.

 

Aquestes activitats serveixen per aprofundir en els objectius de la CB1761:

  • Donar a conèixer la història i la memòria col·lectiva de la Barceloneta
  • Reivindicar els valors de la lluita per la democràcia
  • Transmetre als infants i joves la importància de conèixer la història i el patrimoni del barri
  • Difondre els fenòmens memorials contemporanis per estimular la defensa dels drets civils de la ciutadania
  • Esdevenir un espai de trobada de les entitats
  • Dinamitzar el Fons Fotogràfic Popular de la Barceloneta

 

Per accedir a la documentació, clicar al títol.

 

PER AMPLIAR INFORMACIÓ:

  • Projecte «Sirenes de la Barceloneta»

    El document interactiu d'Ilaria Sartori permet accedir a les memòries sonores femenines del barri de la Barceloneta. Aquest projecte reuneix i difon els materials sonors recollits al llarg dels anys en el marc de «Barceloneta Sonora» sobre les memòries i pràctiques sonores, musicals i d'escolta en perspectiva històrico-antropològica i de gènere. Així doncs, «Sirenes de la Barceloneta» és un estudi dels sons que han marcat la història i els ritmes de vida de les dones del barri, portadores d'històries i identitats sòlides i definides, originals i característiques.
  • Projecte «Dones anònimes o dones amb nom?»

    El llibre rescata la memòria històrica de dones que viuen o varen viure a la Barceloneta des de finals del segle XIX fins a principis del segle XXI. A les seves pàgines s'expliquen les vivències de dones valentes que van protegir i tirar endavant les seves famílies, el seu barri i el seu país, i ho varen fer en condicions de guerra i postguerra, sense drets ni llibertats. Les entrevistes que es van fer a dones del barri o vinculades a ell serveixen per conèixer les seves vides i intentar treure'n l'essència.
  • Plànol-guia «La Barceloneta. Història, arquitectura i art públic»

    Retrat de la història i les característiques del barri a partir d'una selecció d'edificis i obres d'art a l'espai públic que ens permeten entendre l'evolució del barri tant des d'un punt de vista urbanístic com econòmic i social. La publicació és una aproximació a la memòria històrica i al patrimoni immaterial de la Barceloneta a través de l'art i l'arquitectura. Aquesta iniciativa de El Globus Vermell va ser una de les guanyadores de la Convocatòria de Projectes 2019 de la CB1761.
  • Exposició virtual «La Barceloneta en guerra. Fotografies inèdites d'Antoni Campañà»

    Amagades al fons d’una casa de Sant Cugat del Vallès que s’ha d’enderrocar, hi apareixen dues capses vermelles. A dins, un descobriment del tot inesperat: més de cinc mil fotografies que Antoni Campaña Bandranas (1906-1989) va fer a Barcelona durant els tres anys de la Guerra Civil Espanyola. Entre totes aquestes fotografies es troben imatges inèdites de la Barceloneta, com edificis rebentats per les bombes feixistes, menjadors populars al casino de la platja de Sant Sebastià o vaixells soviètics amb ajuda humanitària.
  • Exposició «Guinovart a la Barceloneta»

    Reportatge que mostra l'exposició dels quadres que l’artista Josep Guinovart va dedicar al mar i a la Barceloneta. En col·laboració amb la Fundació Guinovart, va comptar amb la participació d’entitats i equipaments del barri com la Biblioteca La Fraternitat, el Centre Cívic Barceloneta, La Fàbrica del Sol, el Museu d’Història de Catalunya i el Casal Infantil.
  • Conferència «Treballadors i immigrants a la Barcelona de 1930. Els valencians de la Barceloneta»

    Els demògrafs Kenneth Pitarch, Conchi Villar i Toni López-Gay van oferir una conferència sobre l'arribada d'immigració valenciana durant el primer terç del segle XX a Barcelona, en general, i a la Barceloneta, en particular. El 1930 més de la meitat de la població barcelonina (56%) havia nascut fora de la ciutat i els valencians representaven el principal grup migratori.
  • Projecte «Últims pescadors de la Barceloneta, un món que resisteix»

    Exposició fotogràfica que recollia el testimoni dels pescadors del barri de la Barceloneta per conèixer i entendre el món de la pesca i alhora tenir la seva mirada sobre el futur del sector. A més a més, comptava amb una selecció de fotografies antigues que ajudaven a fer-se una idea dels canvis suscitats en el temps.
  • Exposició «Hilari Salvadó, alcalde de Barcelona quan plovien bombes»

    Exposició sobre la trajectòria vital i política del darrer alcalde republicà de la ciutat abans del final de la guerra civil espanyola. La mostra reivindicava l’activisme cultural i polític de Salvadó i la necessitat de recuperar el llegat d’un alcalde que va impulsar la construcció de refugis antiaeris i va acollir a molts refugiats que fugien de l’avenç de les tropes franquistes.
  • Exposició «Fugint de les bombes. De la Barceloneta a la zona alta»

    Explica l’evacuació del barri de la Barceloneta durant la Guerra civil (1936-39) a causa dels bombardeigs que va patir aquesta àrea. Els atacs van ser tan intensos que la majoria de famílies van ser evacuades a d’altres punts, sobretot a la zona alta, on nombrosos pisos i torres havien quedat buits per la fugida dels seus propietaris benestants a l’esclatar la guerra.