“La biblioteca de les coses” a Ca l’Isidret, una iniciativa per allargar la vida dels productes de consum domèstic

“La biblioteca de les coses” a Ca l’Isidret, una iniciativa per allargar la vida dels productes de consum domèstic

06/10/2022 - 16:06

Segons el Ministeri d’Agricultura es produeixen 24 milions de tones de residus a l’Estat espanyol. Això representa 1,5 quilos de residu per habitant al dia. La Biblioteca de les coses és una iniciativa que va néixer inspirada per l’objectiu del Pla d’acció comunitària de la Verneda i la Pau “d’aconseguir resultats amb impacte social a través d’actuacions d’èxit internacional que recreem als nostres barris”. La finalitat del projecte és allargar la vida dels productes i promoure el consum col·laboratiu.

 

“Ens hem acostumat a acumular objectes a casa que gairebé no fem servir, però que ocupen espai, costen diners i acabaran esdevenint residus. I si en lloc de comprar-nos aquestes coses, les compartíssim entre nosaltres?” Sota aquesta premissa sorgeix “La biblioteca de les coses” al districte de Sant Martí, un espai de préstec d’objectes ubicat al Casal de Barri Ca l’Isidret. Com explica Carles Crespo, membre de l’equip motor del projecte, l’objectiu de la iniciativa és “fomentar el consum col·laboratiu i reactivar la xarxa d’ajuda mútua al barri”.

La dinàmica és la següent: els objectes es deixen en préstec a particulars i s’agrupen al voltant de sis categories: salut i cures, bricolatge i jardineria, criança, neteja i llar, oci i aventura i material d’oficina. Els preus dels objectes són socials, no està pensat per enriquir-se, “es vol reduir el consum domèstic”. En dos anys ja acumulen més de 500 préstecs, “la gent primer ve, es registra i coneixen l’espai”. Veuen de primera mà els centenars d’objectes que hi ha distribuïts per les prestatgeries. També s’hi pot accedir a través del catàleg en línia.

El 86% dels materials són donacions d’objectes de segona mà, “això implica tenir una persona especialitzada per fer el manteniment i la reparació d’aquests aparells, i és un perfil que ens costa trobar”. Aquest fet —a més de l’obsolescència programada dels productes i que de vegades no hi ha recanvis de les peces— és un dels punts febles del projecte, “però, en qualsevol cas, tenim detectada la mancança i és el model en què creiem”, conclou Crespo.

La iniciativa, impulsada per la cooperativa Nusos i Rezero, neix a imatge i semblança d’altres projectes com la Library of things de Londres o Toronto, “i la idea no és que nosaltres ho reproduïm, sinó que associacions de veïns, cooperatives de consum o habitatges cooperatius ho reprodueixin en els seus barris”. Per això, al web hi ha un document per facilitar eines per a aquesta possible adaptació i extensió al territori.