Bon veïnatge i sostenibilitat al Traster Comunitari del Clot
01/12/2020 - 10:32
El nou projecte del Casal de Barri Espai Antoni Miró Peris (casal EAMP), el Traster Comunitari, és el resultat d’una idea que feia temps que estava sobre la taula, però que amb la covid-19 s’ha acabat materialitzant per donar sortida a recursos que ja no es poden fer servir dins el casal.
Aquest servei posa a disposició del veïnat i de les entitats del barri un seguit de recursos com ara eines, jocs i llibres en modalitat de préstec i intercanvi, amb un clar vessant d’acció comunitària. Els veïns i les veïnes guanyen un espai que genera interaccions i alhora contribueix a desenvolupar un model de consum responsable, en què la reducció i la reutilització d’objectes són centrals.
A necessitats del barri, respostes comunitàries
L’origen del Traster, com explica la Laia Serra, dinamitzadora del casal EAMP, és un altre projecte comunitari del casal que consistia en un espai familiar habilitat per jugar-hi a jocs de taula, joc simbòlic i fins i tot agafar en préstec patinets, pilotes i altres objectes per portar a la plaça més propera. Tot un èxit de participació veïnal que es va veure truncat per la pandèmia.
Però, com ha passat en la majoria de casals, la necessitat d’adaptació a la situació ha aguditzat els ingenis i a l’EAMP van pensar a deixar en préstec els jocs que ja no es podien fer servir en comunitat. Jocs i joguines que poden ser un molt bon pla per a les vesprades familiars a casa en els temps que corren. I com tot és començar, al préstec de jocs es va afegir l’habilitació d’un espai virtual per intercanviar objectes i un tercer per compartir recursos entre les entitats… i així va néixer el Traster Comunitari, inaugurat tot just fa uns dies.
Un casal petit amb grans projectes
El Traster Comunitari s’afegeix a altres projectes comunitaris impulsats des del casal, un dels més petits de la ciutat però amb perfil clarament de servei i de dinamització del veïnatge i de treball en valors de sostenibilitat.
La Nevera Solidària n’és un dels més bonics i consolidats i consisteix en la col·locació d’una nevera a l’espai exterior del casal, on tothom pot deixar menjar i tothom pot agafar-ne. Un projecte contra el malbaratament alimentari, existent a moltes altres ciutats, i que es va inaugurar ara fa prop de dos anys. Com diu la Laia Serra, “és un projecte que vola sol, sabem que s’omple i es buida més pel que ens diu la gent que pel que nosaltres mateixes veiem. I és que funciona les 24 hores del dia”.
Un altre projecte que es mou des del casal és la Xarxa d’Acció Comunitària (XAC), que dona servei a les veïnes i els veïns amb informació sobre recursos del barri o de ciutat i dinamitza el voluntariat quan sorgeixen situacions que el requereixen. És el cas de la Xarxa de Suport Clot – Camp de l’Arpa, que mobilitza persones per donar resposta als problemes actuals pel que fa al veïnat més vulnerable.
Confiança i bon veïnatge, claus de l’acció comunitària
“Molta gent ens pregunta si no ens fa por que s’emportin la nevera sencera o que es faci un bon ús dels recursos oferts a través d’aquests projectes, i la veritat és que de moment la nostra experiència és que es cuida molt tot allò que es fa servir en comunitat. La nevera, per exemple, segueix allà des de fa dos anys”, comenta la Laia, “i estem convençudes que els recursos del Traster Comunitari també es cuidaran”.
Així, doncs, donem la benvinguda a aquest projecte comunitari que uneix servei al veïnat i reutilització d’objectes, i dona, així, impuls al consum responsable als barris.