La seguretat humana, un concepte alternatiu de seguretat enfocat en les necessitats de les persones

La seguretat humana, un concepte alternatiu de seguretat enfocat en les necessitats de les persones

21/05/2020 - 18:10

La seguretat humana és “una concepció que promou la protecció de les persones sota la lògica del desenvolupament humà, el dret a la ciutat i la construcció comunitària”. Així ho explica el Grup de Treball de Seguretat Humana i Construcció Comunitària a l’article que ha publicat recentment a la revista ArtSocial.

La publicació no pretén ser un document exhaustiu sinó reflexiu al voltant del concepte de seguretat humana i emmarcat en aquest moment d’incertesa que estem vivint, on el paper de l’estat s’ha vist qüestionat per alguns sectors pel seu enfocament bel·licista. Amb aquest marc, s’hi comparteixen els aprenentatges, els debats i les idees de força que han estat treballant els diversos col·lectius, organitzacions i persones que formen part del grup de treball. La intenció és obrir el document a tothom per seguir construint i reflexionant de manera comunitària al voltant del concepte.

El Grup de Treball de Seguretat Humana i Construcció Comunitària neix el maig del 2017, fa just tres anys, a la Trobada d’Energies Comunitàries al Centre Cívic Besòs. La proposta, impulsada per la Cooperativa La Fàbrica, és un espai d’intercanvi d’experiències, de reflexió i construcció col·lectiva sobre el tema. Més tard es constitueix com a grup de treball amb una continuïtat i una dinàmica pròpia i autònoma, comptant amb el suport d’Energies Comunitàries.

Han participat en l’elaboració del document la Cooperativa La Fàbrica, ESPAI Coneix SCCL, el Servei d’Intervenció per la convivència a l’Espai Públic del Districte de Sant Andreu, el Servei d’Interculturalitat del Districte de Sant Andreu, Antonio Alcántara i el Servei d’Acció Comunitària.