CICLE DE XERRADES: LA HISTÒRIA DE LA VERNEDA DE SANT MARTÍ

CICLE DE XERRADES:

LA HISTÒRIA DE LA VERNEDA DE SANT MARTÍ

 

Cada dilluns de 19.30 a 20.30 h, a la sala 606 del centre cívic

A càrrec de la Societat d’Estvdis de La Verneda de Sant Martí (SELAV)
Activitat gratuïta sense inscripció prèvia, fins a completar aforament.

 

Conèixer La Verneda de Sant Martí
Dilluns, 24 gener

La Verneda o Sant Martí? Barri, districte, poble? Un dels temes recurrents sobre la identitat del nostre barri. Cal conèixer el perquè de cada argument. Quins són els límits de La Verneda de Sant Martí? Què ens identifica i diferencia de la resta de barris de Barcelona? Presentació del Cicle de Xerrades.

Els orígens de La Verneda de Sant Martí
Dilluns, 31 gener

Quin era el paisatge previ a l’arribada dels blocs de pisos? Què ha representat l’església vella de Sant Martí de Provençals en la història del nostre territori? El carrer Guipúscoa i l’articulació d’un nou barri de Barcelona. La planificació del Pla de Llevant Nord. Els polígons d’habitatges públics i la iniciativa de les empreses per construir vivendes pels seus treballadors.

La gent de La Verneda de Sant Martí
Dilluns, 7 febrer

Quants som? Quin és l’origen de la població del barri? És un barri obrer o de classe mitjana? La piràmide de població: natalitat, mortalitat i envelliment. Manca d’equipaments per a la gent gran. Esperança de vida: comparació entre barris de la ciutat. L’efecte pandèmia sobre la població. Nous habitatges, és igual a nova estructura social? El perill de la gentrificació.


Masies i fàbriques a La Verneda de Sant Martí
Dilluns, 14 febrer

Estructura econòmica anterior, actual i futura. L’horta de la ciutat. Masies: existents i desaparegudes. El camí de La Verneda: un eix de connexió rural. Fàbriques vingudes del “Manchester català”. La indústria al poble de Sant Martí de Provençals. El polígon de La Verneda Industrial: mecànica, transports, tanatori de mascotes, cervesa artesana i molt més.

Provençals a la documentació medieval
Dilluns, 21 febrer

Quin és el primer document escrit que parla del nostre territori? D’on prové el nom de Provençals? Quina família era la més poderosa al Provençals de l’any mil? Quines són les dues comtesses medievals de Barcelona que tenen carrer al barri? Què és “auro invento”? Qui era l’abadessa Bonafilia?

Art i arqueologia a La Verneda de Sant Martí
Dilluns, 28 febrer

Art públic als carrers del barri. Ninotaires vernedencs. Restes romanes a La Verneda de Sant Martí. Què signifiquen les plaques que recorren el carrer Guipúscoa? Com va arribar l’escultura “El Mur” de Richard Serra a la plaça de la Palmera? Quin és l’edifici d’arquitectura contemporània més espectacular del barri?

Com vota La Verneda de Sant Martí?
Dilluns, 7 març

Què vota el seu veí? Tendències electorals al barri. Comparació amb els resultats electorals a Barcelona, Catalunya i Espanya. Evolució del vot a La Verneda de Sant Martí. Sistemes electorals, coneix els seus regidors i diputats? Alcaldes i alcaldesses barcelonins. Programes electorals.

Les lluites veïnals a La Verneda de Sant Martí
Dilluns, 14 març

Com seria el barri sense l’acció de les associacions de veïns? Vida associativa al barri. Riquesa d’entitats. Quantes germandats rocieres hi ha al barri? El naixement de VERN-Coordinadora d’Entitats de La Verneda-Sant Martí. El model vernedenc de referència en educació per a persones adultes.

Llibres i estudis sobre La Verneda de Sant Martí
Dilluns, 21 març

Quins són els dos principals llibres que parlen del barri? Història de les publicacions vernedenques. De la Biblioteca Sant Martí de Provençals a la Biblioteca Gabriel García Márquez. Estudis sobre la història i la societat del barri: una bibliografia escassa. Autors i autores, vernedencs i vernedenques. Publicacions per a infants.

 

Compartir