Esteu aquí

La contractació de personal d’origen cultural divers s’aplica en catorze licitacions de serveis a Barcelona

Aquest és el balanç dels primers mesos de la introducció de la condició especial d’execució impulsada pel govern municipal per afavorir la contractació diversa, en el marc del Pla Barcelona Interculturalitat 2021-2030.

L’Ajuntament de Barcelona ha aplicat la condició especial d’execució que afavoreix la contractació de personal d’origen divers en catorze licitacions de serveis municipals. Aquest és el primer balanç des que el Govern municipal va impulsar, ara fa prop d’un any, la incorporació d’aquesta condició especial d’execució en la contractació pública, per tal d’afavorir l’increment de persones d’origen cultural divers entre els empleats i les empleades municipals, a través de determinats contractes de serveis de la corporació municipal. En concret aquesta clàusula especial es va introduir en els contractes de serveis dels territoris de la ciutat on viu població d’origen cultural divers, per una banda, i en contractes de serveis públics que tenen com a usuàries persones de perfils culturals o d’origen diversos.

Aquesta és una de les mesures previstes al Pla Barcelona Interculturalitat 2021-2030, impulsada per aconseguir reflectir als serveis municipals la diversitat cultural i d’origen que té la ciutat de Barcelona.

Es tracta d’una de les fites assolides d’ençà que Barcelona es va dotar d’una mesura de govern per avançar en la interculturalitat. I no és l’única. L’equip de govern ha fet balanç de l’aplicació d’aquesta mesura i quan ja gairebé s’acaba el segon any des de l’aprovació de la mesura de govern, el percentatge d’execució s’enfila fins al 76,2% de les actuacions previstes ja executades. Així mateix, un 14,3% de les mesures previstes estan ja en procés d’execució i només un 4,5% es troba pendent d’iniciar els treballs.

Així doncs, l’Ajuntament de Barcelona fa un balanç positiu del desplegament de la Mesura de Govern “Avançar cap a la interculturalitat. Instruments i mecanismes de governança”. Aquesta mesura, inclou un total de 106 actuacions concretes, entre les quals alguns projectes destacats que s’han completat en els darrers mesos han estat els següents:

33 indicadors mesuren la interculturalitat a Barcelona

Durant el primer any de desplegament de la mesura de govern es va elaborar un informe intern per determinar i escollir els indicadors que calia anar seguint per poder mesurar la interculturalitat i en concret la bretxa d’accés de la població d’origen cultural divers en relació al conjunt de la població de Barcelona. Es van escollir 33 indicadors que en aquest segon any de desplegament de la mesura s’han consolidat com l’eina per recollir dades que permetin avaluar amb un criteri objectiu l’evolució de la bretxa i alhora permeten identificar desigualtats. En aquest terreny s’ha avançat en l’elaboració d’un document de criteris de recollida de dades, indicadors i registres municipals amb mirada intercultural.

La comissió interdepartamental per la interculturalitat comença a treballar

El 7 d’abril de 2022 es va crear la Comissió Transversal d’Interculturalitat presidida pel tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí i amb vicepresidència a càrrec de la gerenta municipal, Sara Berbel. La primera reunió de la comissió es va celebrar el 6 de juliol, i el dijous 30 de març passat, va tenir lloc la segona trobada.

4 districtes es doten d’un pla d’interculturalitat

Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó i Eixample són els quatre districtes de Barcelona que han redactat o estan treballant en un pla d’acció intercultural propi, amb el suport i l’acompanyament del Departament d’Interculturalitat i sota el paraigües del pla de ciutat.

Una mirada intercultural en el conjunt de les subvencions de l’Ajuntament

En la convocatòria ordinària de les subvencions de ciutat i de districte de l’any 2022 es va incorporar la perspectiva intercultural com a criteri general que calia tenir en compte en la part de la valoració general dels projectes, i per tant, com un criteri obligatori per a totes les línies de subvencions de la convocatòria. L’objectiu ha estat promoure la perspectiva intercultural en el teixit associatiu de la ciutat. A més a més, tant en la convocatòria de 2022 com en la de 2023 s’han realitzat sessions informatives transversals adreçades tant a entitats com a tècnics municipals on s’explica conjuntament com incorporar i valorar els tres criteris transversals: perspectiva de gènere, sostenibilitat ambiental i perspectiva intercultural.

La Xarxa BCN Antirumors estrena un nou pla d’acció

L’Ajuntament de Barcelona va presentar en la sessió plenària de la Xarxa BCN Antirumors (xarxa a la qual s’hi ha adherit 550 entitats i persones) del mes de febrer passat el resultat del procés participatiu amb el qual aquesta xarxa va elaborar el nou Pla d’Acció de la Xarxa BCN Antirumors. El nou pla, per al període 2022-2026, vol transcendir la lògica del rumor amb la qual es va crear inicialment per aprofundir en les  causes estructurals del racisme. Causes que generen vulneracions de drets i altres formes de violència. El nou pla aposta per un model intercultural transformador, un model que qüestiona les relacions actuals de desigualtat i poder i que planteja la revisió de pràctiques, relats i narratives discriminatòries, així com la desarticulació d’imaginaris racistes.

Col·laboració en tres projectes europeus

La direcció d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós està col·laborant en tres projectes europeus amb participació de diferents ciutats, universitats i entitats:

Net idea: Projecte liderat pel Consell d’Europa que té com objectiu la formació dels recursos humans municipals i on hi participen 10 ciutats europees.

Undeterred: Projecte promogut per la Universitat de Bordeus i la UAB sobre els aspectes que determinen la discriminació d’origen, racial, ètnica i religiosa de joves en barris de diferents ciutats Europees (Amsterdam, Bordeus, Barcelona o Bucarest, entre d’altres).

React: Projecte liderat per la UPF i que aborda les qüestions de discriminació entorn a l’educació i en especial respecte al poble gitano.

Es crea un servei tècnic específic per afavorir la diversitat cultural dins de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona va presentar al juny de 2022 un nou servei tècnic específic i de caràcter intern per promoure la diversitat cultural i lingüística del personal que treballa a l’Ajuntament. Es tracta d’una mesura inspirada en iniciatives a nivell europeu com el Pla de diversificació dels recursos humans de la ciutat de Gant (Bèlgica) o la campanya “Berlin et necessita” que va impulsar aquesta ciutat alemanya. Ofereix principalment un servei de caire intern, és a dir, de cara al propi ajuntament i a les empreses, societats, instituts i altres organismes municipals o que treballen en la funció i els serveis públics. Això no obstant, algunes de les tasques que té encomanades poden adreçar-se a la societat o a la ciutadania, per exemple, per promoure i donar a conèixer convocatòries públiques d’accés a l’Ajuntament, per assessorar empreses que concursen en licitacions públiques, etc.

L’Ajuntament també està creant una nova categoria professional de tècnic auxiliar d’interculturalitat per incorporar professionals amb coneixements de contextos culturals diversos, i així millorar en eficiència i eficàcia els serveis municipals.

Guia de comunicació amb perspectiva intercultural

L’Ajuntament va publicar al mes de novembre de 2022 la “Guia de comunicació amb perspectiva intercultural” amb  recomanacions per utilitzar la llengua d’una manera inclusiva i per evitar expressions que són conseqüència de l’etnocentrisme i el racisme. L’objectiu és comunicar amb perspectiva intercultural per promoure el reconeixement i la visibilitat de la gran diversitat existent a la ciutat de Barcelona, i així generar espais de trobada.

Declaracions

Vídeo
Àudio

Comparteix aquest contingut