Els infants de Barcelona presenten propostes per millorar el seu benestar al Plenari del CEMB

El Consell Educatiu Municipal de Barcelona (CEMB) va celebrar el passat 6 de març la seva primera sessió plenària de 2025 a l’Escola Collaso i Gil de Barcelona.  

La sessió va estar en gran part dedicada a la presentació de “L’Agenda dels Infants” a càrrec d’una delegació de 15 infants, que van representar les més de 5.000 veus de nens i nenes que han participat en aquest procés de reflexió i recerca.  

Aquesta agenda recull les necessitats, propostes i inquietuds de la infància de Barcelona, amb l’objectiu de millorar el seu benestar. Els infants han aportat més de 1.700 propostes, que es sintetitzen en un document amb 11 demandes, 30 propostes i més de 100 idees dirigides a l’Ajuntament, les escoles, les famílies i la societat en general. 

Durant la presentació, els infants van exposar les seves preocupacions i van fer preguntes a l’audiència sobre la percepció dels adults respecte al benestar dels nens i nenes. Aquestes qüestions van subratllar la importància de donar veu a les seves necessitats i de treballar per un sistema educatiu més inclusiu i respectuós. 

La sessió va continuar amb un torn de preguntes en què es van tractar temes com la convivència escolar, el bullying, la importància de l’espai del migdia i la participació de les famílies en els centres educatius. Representants de l’alumnat, docents, famílies i administració van formular preguntes per aprofundir en la realitat que viuen els infants a les escoles i van  remarcar la importància de tenir en compte les opinions dels infants per a la construcció d’un sistema educatiu més just. El CEMB va acordar elaborar una resposta formal conjunta que serà presentada als infants el proper 4 d’abril. 

Benestar digital i participació estudiantil 

Un altre dels punts centrals del Plenari va ser la presentació de la Mesura de Govern: Accions 2024-2027 pel Benestar Digital, orientada a promoure un ús saludable de les pantalles en infants i adolescents. Representants de l’Ajuntament de Barcelona van exposar les línies d’actuació de la mesura, que inclouen la prevenció de l’accés prematur a les pantalles, la lluita contra l’ús excessiu i les addiccions, així com la protecció contra continguts inadequats i el ciberassetjament. A més, es va presentar un conjunt d’actuacions per promoure activitats d’oci alternatives i per reforçar la sensibilització ciutadana davant dels riscos associats a l’ús excessiu de pantalles. 

La sessió també va comptar amb la presentació, per part del Consell de la Joventut de Barcelona, dels resultats de la diagnosi sobre l’estat de la participació estudiantil a la ciutat. La recerca subratlla la necessitat de transformar les estructures de participació a les escoles per garantir que els espais educatius afavoreixin una participació activa de l’alumnat. Tot i que la participació és un tema recurrent, els resultats evidencien que hi ha reptes importants per superar, com la manca de coneixement sobre l’organització col·lectiva i la concepció individualista de la participació. 

El Plenari va servir també per abordar diversos afers de tràmit, entre els quals destaca el canvi de nom de l’Escola Pare Poveda a “Escola Mas Falcó” i l’aprovació de la Memòria 23-24 del CEMB. 

Compartiu aquest contingut