L’educació com a eina de mediació és una de les protagonistes de Manifesta 15, la quinzena edició de la Biennal Nòmada Europea, que se celebra a Barcelona i la seva àrea metropolitana entre el 8 de setembre i el 24 de novembre.
El programa d’educació i mediació de Manifesta sorgeix d’una investigació col·laborativa amb agents locals per explorar aspectes ignorats de les històries educatives i culturals que ajuden a imaginar futurs alternatius. A Manifesta 15, la recerca se centra en els moviments educatius progressistes catalans pre i postdictadura franquista.
Amb el títol “Fora per fer escola” s’apleguen diversos projectes que componen el programa d’educació i mediació de la biennal. El títol abraça múltiples dimensions: la idea de portar l’educació a l’aire lliure, la d’assentar precedents i també l’amenaça d’exili a la qual s’enfronten innombrables mestres progressistes per fer escola.
Aquesta iniciativa té per objectiu reconnectar amb els moviments pedagògics catalans avantguardistes. Emprant la recerca artística, la mediació, la programació pública i les xarxes professionals, es volen il·lustrar idees i experiències que poden contribuir a desenvolupar les transformacions pedagògiques i ecosocials necessàries avui dia, i que estan alineades amb els temes de la biennal: “Equilibrant conflictes”, “Cuidar i cuidar-nos” i “Imaginant futurs”.
En el programa de l’esdeveniment s’hi inclouen tallers i rutes, així com visites mediades a espais com les Tres Xemeneies (Sant Adrià de Besòs), la Casa Gomis (el Prat de Llobregat), el Monestir de Sant Cugat i l’antiga editorial Gustavo Gili (Barcelona). En aquestes, l’equip de mediació, mitjançant una escolta atenta i activa, encoratja un diàleg obert amb el públic visitant, fent-se ressò dels seus interessos, experiències i orígens.
Reflexió pel canvi socioecològic
Manifesta és la biennal nòmada europea, que opera cada dos anys des d’una ciutat d’acollida diferent. Va ser concebuda a principis dels anys noranta com a una biennal d’art contemporani, responent a la nova realitat social, cultural i política que va sorgir després de la Guerra Freda.
Manifesta 15 pretén reformar les relacions entre art, cultura i societat investigant i fent de catalitzador pel canvi socioecològic. Tot això en diàleg continu tant amb les comunitats locals com amb els productors culturals internacionals.
La proposta de Manifesta 15 va ser redactada per l’Ajuntament de Barcelona i va tenir el suport d’onze ciutats de la regió metropolitana: Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Terrassa.