Coalició de Ciutats pels Drets Digitals

Descripció / Objectius

Protegir i promoure els drets digitals de la ciutadania a escala global.

Els drets digitals són com els drets humans, però en el terreny d’internet i les tecnologies digitals. Per l’acceleració amb la qual s’adopten les tecnologies actuals, cada cop és més difícil garantir la protecció dels drets de les persones, com la privacitat.

Ja no és estrany sentir que milers de contrasenyes d’accés a correus electrònics han estat robades, que les xarxes socials venen dades personals a empreses terceres, o que la nostra comunicació està monitorada i controlada.

El 2018 Barcelona va crear —juntament amb Nova York i Amsterdam— l’aliança per a la protecció dels drets digitals de les persones a escala global: la Coalició de les Ciutats pels Drets Digitals (Cities Coalition for Digital Rights), que neix amb la intenció de proposar lleis, eines i recursos per protegir tant les persones residents com les visitants.

Aquestes ciutats també han signat una declaració on es prioritzen cinc principis:

1.     Accés universal i igualitari a internet + alfabetització digital

2.     Privacitat, protecció de dades i seguretat

3.     Transparència, rendició de comptes i no discriminació de dades, continguts i algoritmes

4.     Democràcia participativa, diversitat i inclusió

5.     Estàndards de servei digital oberts i ètics

Cada ciutat implicada en la Coalició ha posat en marxa accions per protegir i promoure els drets digitals de la seva ciutadania i visitants. En aquest sentit, Barcelona ha comptat amb Decidim Barcelona, el Portal de Dades Obertes, el primer director de dades, i participa en el projecte europeu DECODE, que permet que els ciutadans i les ciutadanes controlin les dades personals.

L’Ajuntament també s’ha compromès a treballar per la sobirania tecnològica i ha llançat un Manifest per a la defensa dels drets digitals.

 

Notícies

Torna el Decidim Fest, els dies 20, 21 i 22 d’Octubre!

dt., 27/07/2021 - 15:56

Decidim Fest 21. Amb el lema Democràcia, Tecnologia i Justícia Global, el # DecidimFest21 serà una oportunitat per a un debat obert a escala global en què abordar totes aquestes qüestions a partir de l'experiència i principis del...

Civic Tech: ética i tecnologia a un mateix espai al centre de Barcelona

dt., 20/07/2021 - 13:50

IMPULSEM EL QUE FAS. Un espai físic al centre de Barcelona per promocionar i accelerar solucions pràctiques als reptes ètics de la tecnologia.

Coalició de Ciutats pels Drets Digitals

Barcelona, Londres i Amsterdam creen l’Observatori Global d’Intel·ligència Artificial per facilitar l’aplicació de sistemes ètics de IA a les ciutats

dj., 01/07/2021 - 11:14

És una iniciativa impulsada en el marc de la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals i comptarà amb la col·laboració d’ONU-Hàbitat i el CIDOB.

canòdrom Meridiana

La democràcia participativa, tema clau de la programació d’activitats d’El Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica

dj., 10/06/2021 - 09:17

Canòdrom. El Canòdrom posa en marxa la seva programació d’activitats. És un lloc de trobada sobre innovació democràtica.

Agenda

Congrés "Smart Mobility Congress"

Quan:
Del 16/11/2021 al 18/11/2021
On:
Fira Barcelona - Recinte Gran Via
Av Joan Carles I 64 (Hospitalet llobregat)
902233200
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital