BLOC4BCN: un dels majors pols de cooperatives d’Europa

Acollirà més de 80 projectes empresarials d’àmbits clau per la ciutat.

..
05/07/2022 - 17:38 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

Avancen les obres del BLOC4BCN al recinte fabril de Can Batlló. L’espai, de 4,500 m2, acollirà més de 80 projectes vinculats a l’alimentació sostenible i agroecologia, atenció i cura de les persones, comerç de proximitat, cultura, energia, habitatge, mobilitat, tecnologia i digital, turisme i tèxtil. La futura incubadora entrarà en funcionament durant el tercer trimestre de 2023.

Un dels majors pols del cooperativisme d’Europa, el conegut com a BLOC4BCN, veurà la llum al tercer trimestre del 2023. L’objectiu serà la promoció del cooperativisme i l’incubació i acceleració de cooperatives i projectes d’economia social i solidària (ESS), amb un impacte directe en la ciutat de Barcelona, l’àrea metropolitana i la resta de Catalunya.

Actualment, l’ESS i el cooperativisme suposen el 7% del PIB de Barcelona mentre que, a escala de tota Catalunya, suposa el 2,2% del PIB. El BLOC4BCN suposarà una nova empenta a aquestes altres maneres de fer economia i que posen la vida al centre, que mostren una major resiliència en temps de crisi i que permeten un creixement de la ciutat sostenible social i mediambientalment.

Per fer-ho possible, el nou espai acollirà més de 80 projectes dels sectors estratègics per enfortir el teixit empresarial de l’ESS, impulsar l’emprenedoria, l’enxarxament i l’acceleració de projectes. Així, es prioritzaran projectes en els àmbits de l’alimentació sostenible i agroecologia, atenció i cura de les persones, comerç de proximitat, cultura, energia, habitatge, mobilitat, tecnologia i digital, turisme i tèxtil. Aquests projectes rebran acompanyament i assessorament en gestió econòmica i financera i es donarà suport a la digitalització i els projectes tecnològics.

El BLOC4BCN també oferirà serveis d’anàlisi de necessitats i oportunitats per barris i Districtes, d’allotjament de hubs sectorials i d’internacionalització d’empreses de l’ESS. En definitiva, s’oferiran tots aquests serveis:

  • Punt d’atenció ESS
  • Comunicació
  • Divulgació
  • Formació
  • Relleu cooperatiu
  • Allotjament d’iniciatives
  • Aterratge i enxarxament
  • Itineraris de consolidació
  • Itineraris de creació
  • Acceleració
  • Accés al finançament
  • Economies comunitàries
  • Suport a agents socioeconòmics
  • Actes i esdeveniments propis i externs
  • Agregació i creació de hubs i clústers
  • Intercooperació
  • Diagnosi de l’ESS, recerca i línies estratègiques-pols-ecosistemes
  • Atenció a l’àmbit educatiu formal i no formal
  • Edició de materials (audiovisuals i escrits)
  • Espai de relació amb universitats
  • Formació d’especialització tècnica
  • Internacionalització
  • Laboratoris i prototipatge

El desenvolupament del BLOC4BCN forma part de l’Estratègia de Ciutat ESSBCN2030. L’Estratègia és fruit d’un procés participatiu liderat per l’Associació de l’Economia Social de Catalunya (AESCAT) i l’Ajuntament de Barcelona, i estableix un full de ruta amb unes prioritats consensuades d’aquí al 2030. Per tal d’assolir aquests objectius i assegurar l’expansió de l’ESS a Barcelona, l’Estratègia #ESSBCN2030 també identifica 10 projectes de ciutat. Aquestes palanques han de permetre impulsar de forma significativa, coordinada i prioritzada les línies estratègiques. Un dels projectes de ciutat és, precisament, l’activació d’aquest nou pol cooperatiu, un dels majors a Europa.

A més, per garantir els valors propis del cooperativisme i de l’ESS, el BLOC4BCN serà un equipament obert a la ciutadania. S’oferirà atenció individual, acompanyament en la gestió econòmica i financera d’iniciatives i suport en el finançament de projectes i en la digitalització. A més, es promourà el relleu generacional en entitats i empreses d’economia social i solidària. Així mateix, s’estudiaran oportunitats per impulsar projectes en diferents barris i districtes i crear hubs sectorials.

Governança, finançament i gestió innovadora público-cooperativa

La governança de la nova incubadora també serà innovadora en si mateixa. Així, la gestió estarà en mans de l’àmbit cooperatiu i d’ESS de Barcelona a través de la gestió públic-cooperatiu. Després de mesos de treball entre l’Ajuntament de Barcelona i les entitats per definir el model de gestió, s’ha creat de l’Associació Bloc4 formada per la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Federació de Cooperatives de Treball i l’Associació Coòpolis.

L’Ajuntament de Barcelona cedirà la nau a aquesta associació, inicialment, per un període d’entre 3 i 4 anys. De la mateixa manera, es finançarà a través dels ingressos propis i el suport del consistori i la Generalitat de Catalunya.

Sobre l’espai

El BLOC4BCN de Can Batlló seran 4,500 m² rehabilitats en clau de sostenibilitat ambiental i social. Per això, s’han reutilitzat elements ja existents com fusta, teules, totxo massís, estructures metàl·liques i paviments hidràulics. De la mateixa manera, s’incorporaran plaques fotovoltaiques per a la producció d’energia sostenible.

El recinte tindrà dues plantes i es distribuirà en espais funcionals per conceptualitzar activitats i projectes empresarials, programes d’incubació, zones de cotreball i espais per tallers per fer activitats manuals o semiindustrials. L’adequació de l’espai mantindrà els valors històrics i arquitectònics de l’edifici i reciclarà materials de fusta i totxo i estructures metàl·liques existents.

Les obres per fer del BLOC4BCN van començar l’estiu passat i l’Ajuntament de Barcelona inverteix més de 8,5 milions d’euros en la rehabilitació i adequació de l’edifici. Tant el  Govern de la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona contribuiran al finançament de l’activitat al BLOC4BCN a través de diversos programes.

.. .. ..