Finances ètiques
Finances ètiques
El finançament, en el marc de l’Economia Social i Solidària (ESS), és un element clau. Moltes vegades, la manca de finançament esdevé un coll d’ampolla per desenvolupar projectes viables.
Per aquest motiu, cal millorar les condicions d’accés al finançament per part de les iniciatives d’ESS mitjançant un treball conjunt amb les entitats de finances ètiques. Aquestes són, de forma natural, les principals canalitzadores de recursos financers cap a les iniciatives d’ESS.
Tenint en compte aquest paper clau del finançament de nous projectes, des de l’Ajuntament de Barcelona es treballa per mantenir un marc de col·laboració estable amb el sistema de finances ètiques. Així, els objectius són construir una nova cultura del finançament, incrementar el coneixement ciutadà de les finances ètiques i apropar el sistema de finances ètiques a l’àmbit de l’ESS i a altres sectors específics per incrementar-ne l’ús.


Renovació del Fons de Crèdit Municipal per finançar nous projectes i empreses d’economia social i solidària
La cooperativa de finances ètiques Coop57 i l’Ajuntament de Barcelona van crear el desembre de 2016 el Fons Municipal per al Foment de l’Accés al Finançament de Projectes d’Economia Social i Solidària (ESS).
El 2021, l’acord de col·laboració es va renovar per tal de seguir donant continuïtat al fons municipal disponible per un import de 589.721,41 €. L’objectiu és donar cobertura a una línia de crèdit habilitada per part de Coop57 per finançar projectes d’ESS fins a un màxim d’1.600.000 €, pel període 2021-2024. Així, es manté un fons econòmic mancomunat que facilita l’accés al finançament de les empreses i entitats d’ESS.
Origen del Fons de Crèdit Municipal
L’Ajuntament de Barcelona va crear l’any 2017 dos convenis de col·laboració amb Coop57 i Fiare per facilitar el finançament de nous projectes i empreses de l’ESS amb impacte a la ciutat. Gràcies a aquest nou marc de col·laboració, les entitats van poder crear un Fons de Crèdit Municipal que permetés garantir l’accés a finançament a empreses, projectes o entitats d’Economia Social i Solidària.
L’acord es va materialitzar amb l’obertura d’una línia de finançament específica per valor d’1 milió d’euros, per part de cadascuna de les entitats. Aquestes línies es destinaren a finançar projectes de nova creació i noves línies d’activitat per part de les entitats d’ESS a qui seria difícil accedir a finançament a través dels instruments ordinaris.
A la vegada es va crear, en els dos casos, un Fons Econòmic compartit, a parts iguals, amb una aportació de 100.000 euros per part de l’Ajuntament. En aquest cas, l’objectiu és cobrir i fer front a casos o iniciatives amb un eventual major risc financer, que d’altra manera no podrien néixer. El restant 50% del risc seria cobert per la banca ètica.
A més, i per tal de fer front a les necessitats de finançament provocades per la pandèmia de la covid-19, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats Coop 57 i Fundació Fiare han ampliat aquests convenis. L’augment possibilita dues noves línies de finançament realitzant aportacions extraordinàries als fons existents.
Això permet que les entitats obrin dues noves línies de finançament de 2.000.000 d’euros cadascuna, i ampliïn també el perfil de les entitats sol·licitants: prèviament un dels requisits era que fossin projectes de nova creació o amb noves línies d’activitat, però ara s’estén al conjunt d’organitzacions de l’ESS de Barcelona.
Les iniciatives i organitzacions de l’àmbit de l’ESS interessades en aquest mecanisme de finançament es poden posar en contacte amb:
Coop57
coop57@coop57.coop
Web
93 268 29 49
C/ Premià, 15, Baixos
08014, Barcelona
Fiare Banca Etica
Web
Contacte
933 689 982 (amb cita prèvia)
C/Còrsega, 495
08025 Barcelona