Finances ètiques
Finances ètiques
El finançament, en el marc de l’economia social i solidària (ESS), és un element clau. Moltes vegades, la manca de finançament esdevé un obstacle per desenvolupar projectes viables.
Per aquest motiu, cal millorar les condicions d’accés al finançament per part de les iniciatives d’ESS mitjançant un treball conjunt amb les entitats de finances ètiques. Aquestes entitats són, de forma natural, les principals canalitzadores de recursos financers cap a les iniciatives d’ESS.
Tenint en compte aquest paper clau del finançament de nous projectes, des de l’Ajuntament de Barcelona es treballa per mantenir un marc de col·laboració estable amb el sistema de finances ètiques. Així, els objectius són construir una nova cultura del finançament, incrementar el coneixement ciutadà de les finances ètiques i apropar el sistema de finances ètiques a l’àmbit de l’ESS i a altres sectors específics per incrementar-ne l’ús.
Acord entre l’Ajuntament de Barcelona i la cooperativa Coop57 SCCL pel qual s’estableix un fons de crèdit municipal per finançar nous projectes i noves línies d’activitat d’empreses d’economia social i solidària, amb una línia de crèdit de fins a 3.500.00
Des de l’any 2107 l’Ajuntament de Barcelona i la cooperativa Coop57 SCCL mantenen un conveni de col·laboració mitjançant el qual es crea el Fons municipal per al foment de l’accés al finançament de projectes d’economia social i solidària (ESS). Aquest fons ha estat renovat i ampliat en diverses ocasions, i actualment està dotat amb 689.000 euros, aportats a parts iguals entre l’Ajuntament i la cooperativa per facilitar el finançament de nous projectes d’economia social i noves línies d’activitat d’empreses d’economia social existents.
Acord amb la Fundació Finances Ètiques, Economia Crítica i Activisme per a l’impuls d’un fons d’impacte per enfortir el desenvolupament de l’economia social i solidària de Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Finances Ètiques mantenen un conveni de col·laboració que permet donar suport a la creació i el desenvolupament d’empreses i negocis locals amb impacte social, econòmic i ambiental. L’acord permet la creació d’un fons, de fins a 300.000 euros, que realitza desemborsaments temporals en el capital social d’empreses socials per donar-los suport en el creixement i enfortir els fons propis. També preveu la concessió de préstecs participatius concedits per la mateixa fundació. La fundació gestiona el fons a partir de convocatòries que obren uns itineraris d’acompanyament perquè les empreses puguin estructurar i ampliar els fons propis i connectar-se amb altres realitats de l’economia solidària del municipi.
Línies de treball
El fons s’implementa a partir de tres línies de treball:
- Línia de capital social. L’import a invertir és d’entre 10.000 i 30.000 euros, amb el límit màxim del 25% del total del capital social. El termini de recuperació anirà vinculat al pla de desinversió aprovat per la comissió de seguiment en cada operació.
- Línia de finançament subordinat. Aquestes operacions tindran caràcter subordinat: tindran com a venciment formal un termini superior a cinc anys o fins a la dissolució de la cooperativa. L’import mínim és de 3.000 euros i el màxim de 200.000 euros.
- Línia d’acompanyament empresarial. Cada operació es formalitzarà per mitjà d’un acord regulador per definir la metodologia i el cost de seguiment i acompanyament. L’acompanyament va orientat a fer que l’empresa augmenti els seus fons propis.
Criteris per beneficiar-se’n
Se’n poden beneficiar les cooperatives, fundacions, associacions, societats laborals, mutualitats, centres especials de treball, empreses d’inserció i, amb independència de la forma jurídica, les empreses socials, caracteritzades per tenir com a objectiu primordial la consecució d’impactes socials mesurables i positius per sobre de l’obtenció de beneficis per als propietaris, per produir béns o serveis d’acord amb l’objecte social, per limitar el repartiment dels beneficis entre els propietaris i fer-los repercutir totalment o en gran part a l’assoliment dels objectius socials i per gestionar-se de manera democràtica i transparent.
Els sectors econòmics prioritaris són els següents:
- Sistemes de benestar social: serveis sociosanitaris, habitatge social, microcrèdit assistencial.
- Eficiència energètica i energies renovables: aïllament tèrmic d’immobles, cogeneració, energia solar tèrmica, solar fotovoltaica, eòlica, hidroelèctrica, etc.
- Medi ambient: gestió de residus, reciclatge de matèries primeres, economia circular.
- Agricultura de proximitat i comercialització de productes ecològics.
- Cooperació per al desenvolupament.
- Animació sociocultural.
- Comerç just i solidari.
Empreses socials i responsables: activitats empresarials que, inspirant-se en els principis de l’economia civil, tinguin en compte també la inclusió de criteris socials, solidaris i ambientals (responsabilitat social corporativa).
Activitats de foment del crèdit a les persones per a la satisfacció de necessitats primàries (habitatge, transport, manutenció, educació, etc.).
Per a la valoració de la petició de finançament, la Fundació Finances Ètiques garantirà el següent:
- Que l’entitat ha treballat i disposa d’una anàlisi de viabilitat econòmica i els elements clau que la sostenen.
- Que l’entitat ofereix la capacitat suficient per poder fer el retorn de la inversió sol·licitada.
- Que l’entitat disposa d’un autofinançament mínim de la inversió necessari per a la posada en marxa del projecte.
- Que el finançament previst és proporcionat i no compromet la viabilitat i la sostenibilitat a mitjà termini del projecte.
- Que l’equip de persones que impulsen el projecte té les habilitats, les capacitats i les aptituds per desenvolupar-lo.
- Que l’entitat disposa dels permisos i les llicències necessaris per desplegar l’activitat.
Aquest acord de col·laboració dona continuïtat al romanent de l’acord anterior, 2017-2020, gestionat també per la fundació, i que ha permès donar suport, mitjançant accés a crèdit, a set empreses de l’ESS de Barcelona per un import de 845.000 euros.
Sobre la fundació
La Fundació Finances Ètiques, vinculada a Fiare Banca Ètica, és un espai de recerca, creació i promoció d’una nova cultura econòmica i financera al servei de la ciutadania. Promou els principis, les bones pràctiques i el desenvolupament de les finances ètiques i l’economia social i solidària.
Les iniciatives i organitzacions de l’àmbit de l’ESS interessades en aquests mecanismes de finançament es poden posar en contacte amb:
Coop57
coop57@coop57.coop
coop57.coop
932 682 949
C/ Premià, 15, Baixos
08014, Barcelona
Fundació Finances Ètiques
info@finanzaseticas.net
936 780 085
C/Còrsega, 495
08025 Barcelona