“Com a agents actius del Grup de Treball d’Ocupació de l’Estratègia ESSBCN2030, el retorn com a entitats és molt més elevat"

Entrevistem a Marta Dalmau, Project Manager de la Cooperativa de treball Tandem Go, i a Daniel Núñez. Director de l'àrea d'empresa i negoci digital de Intermedia.

15/10/2024 - 16:23 h - Ocupació i treball Ajuntament de Barcelona

Entrevistem a dues persones de dues de les organitzacions participants en el Grup d’Ocupació de l’#ESSBN2030. Amb aquesta entrevista, junt amb valorar la tasca que les seves empreses fan en el dia a dia per millorar l’ocupació en l’àmbit de l’ESSS així com la fidelització del talent en el mateix, volem mostrar el procés de maduració dels projectes de ciutat de l’#ESSBCN 2030.

La participació i la governança compartida, la cooperació i la intercooperació són claus en l’economia social i solidària. Com es poden generar més sinergies entre cooperatives de treball com Tandem Go i altres empreses i organitzacions de l’ESS per impulsar l’ocupació de qualitat?Marta Dalmau (MD): El nostre propòsit és millorar l’ocupació de qualitat i ho fem mitjançant una eina: la retribució flexible. Per tant, la manera més directa de generar aquestes sinergies és aportant una solució que permet millorar les condicions salarials. En paral·lel, sempre hem tingut la voluntat de col·laborar amb organitzacions i grups de treball que comparteixen aquest propòsit. Des del principi hem treballat amb intercooperació i amb grups de treball, com el Grup de Treball d’Ocupació de l’Estratègia ESSBCN2030.

 En què consisteix el model de retribució flexible social i solidària, en què àmbits concrets s’aplica i com millora la vida de les persones treballadores?MD: És una millora en les condicions salarials a disposició de les persones treballadores a través de la seva organització i que les permet estalviar un 30% de les seves despeses. A través de la nòmina, contracten una sèrie de serveis que compten amb exempció de l’IRPF (moure’s en transport públic, fer formació, portar al fill o la filla a l’escola bressol o cuidar la salut).

I les empreses què hi guanyen amb aquest model?
MD: És una manera fàcil i econòmica de millorar el poder adquisitiu de les persones treballadores. La implementació és molt senzilla i els acompanyem perquè el pla tingui èxit. Els hi genera beneficis, un multiplicador de x 7, és a dir, que per cada euro que l’organització gasti en Tandem Go, les persones del seu equip en guanyen 7.

Fa temps que es parla de currículum per competències. Com ajuden a les entitats que volen formar part de l’economia social i solidària? En què es diferencia Intermedia de les plataformes d’ocupació tradicionals?
Daniel Núñez (DN): El nivell de competències, que t’ajuda a anar més enllà del currículum, és molt important en l’ESS. Hi ha una part molt lligada amb els valors. T’ajuda a situar a la persona dintre d’un rol específic i dintre de l’entitat. El gran valor de Intermedia Job, la plataforma digital de Intermedia, és que digitalitza aquest model per competències, buscant que els processos de selecció siguin més inclusius, es redueixin les desigualtats en aquests processos i, a la vegada, buscant que el impacte de la bretxa digital es minimitzi.

Contribueix a la inclusió social i laboral de col·lectius vulnerables? I en quina mesura ajuda a reduir els grans problemes del sector: l’atur, la precarietat laboral, la desocupació juvenil o la discriminació laboral?
DN: Treballant amb competències, la probabilitat d’èxit de la persona que s’incorpora és més alta que amb una selecció purament curricular. És un procés de selecció que garanteix un millor encaix. La inclusió social i laboral, en especial dels col·lectius més vulnerables, és la nostra raó de ser i aquí tenim un repte.

Per què és tan important la presència d’entitats al Saló de l’Ocupació?
DN: És important, en primer terme, per la visibilitat del mateix sector de l’ESS, encara molt desconegut. Es parla poc, hem d’anar més als centres de formació i les universitas a explicar què fem i quins valors aportem. El Saló ens dona un altaveu per poder mostrar-ho, i saber què necessiten, donat que posem les persones al centre. I també ens permet adquirir coneixement i aprenentatges d’altres entitats i empreses, així com conèixer de primera mà què necessiten les persones, pensant que com a Intermedia posem a les persones al centre dels seus processos de millora de l’ocupabilitat.
MD: És una oportunitat per situar l’ESS en el mercat laboral, donar-se a conèixer i connectar amb persones que estan buscant feina. Què l’ESS sigui una opció més, no una cosa aïllada. Suposa un 11% del PIB, per tant, té un pes rellevant a l’economia.

Què hi fareu i com ho fareu? Quines iniciatives teniu preparades? Hi haurà novetats destacables respecte a edicions anteriors?
MD: Com a Grup de Treball d’Ocupació, hem identificat els principals reptes, un d’ells veure com visibilitzem l’ESS dintre del mercat de l’ocupació. Participem en dos espais: l’espai Connecta’t on es presentaran diversos perfils i les persones participants podran fer petites entrevistes, i una taula de debat en la qual participarem alguns dels membres del Grup per donar a conèixer les nostres iniciatives.
DN: A banda de l’estand de Intermedia, farem un tall de com fer la carta de presentació via intel·ligència artificial.

De quina manera formar part del Grup de Treball d’Ocupació de l’Estratègia ESSBCN2030 ajuda les vostres entitats a generar ocupació estable i a fomentar relacions laborals justes i de qualitat?
DN: Com a entitats, ens dona la possibilitat d’anar juntes. És vital en un moment en què tenim reptes socials molt importants. Com pot ser que ara què a Barcelona s’està generant feina, la taxa de pobresa no baixi prou? El nostre impacte com a entitats individuals és molt més reduït que si anem juntes. Aquesta cooperació dintre de l’ESS queda molt manifesta dintre del Grup d’Ocupació de l’Estratègia.

Quines fites concretes espereu aconseguir a curt i llarg termini?
DN: La primera fita del Grup de Treball és tenir la plataforma web unitària, crear-la en els pròxims mesos i potenciar una campanya de comunicació i màrqueting per donar-la a conèixer. Al sector de l’ESS tenim el repte de com atreure perfils transversals, de finançament, comunicació, tecnològics… Al final, es busca un impacte com a sector, no com a Intermedia o com a Tandem Go de forma individual.

El GT ofereix oportunitats per millorar la inclusió laboral de col·lectius específics com persones migrades, racialitzades, joves, majors de 45 anys o persones amb capacitats diverses?
DN: Si som entitats més fortes, els projectes tindran molt més contingut i contemplaran tot el ventall de col·lectius que ara mateix estan en risc d’exclusió social. Tenim un gran problema amb persones que estan en situació administrativa irregular. És un col·lectiu que té un talent i una força de treball molt important, però què no poden treballar de forma regularitzada. En aquest sentit, el treball del Grup de l’Ocupació de l’Estratègia també pot ser molt important en un futur per trobar vies i solucions conjuntes.

Quin paper juguen les xarxes, aliances i iniciatives compartides amb altres organitzacions de l’ESS?
MD: La intercooperació està en el nostre adn. Ens permet fer front a reptes complexos que com a cooperatives ens és més difícil enfrontar.

El GT d’Ocupació forma part d’una estratègia més àmplia per a posicionar l’ESS com una realitat a la ciutat. Quins avantatges obteniu en aquest context com a entitats adherides?
MD: És un projecte de ciutat que ens afecta a tots i totes. Tenir l’oportunitat de participar en el desplegament d’aquesta aquesta estratègia que es desplegarà en els pròxims anys és summament interessant per a les organitzacions i per a l’economia social en conjunt. El retorn que obtenim participant-hi és molt tangible. Al Grup de Treball d’Ocupació ara veiem els resultats de la feina feta els últims anys: una diagnosi sobre l’ocupació, participar en nous espais com el Saló de l’Ocupació, disposar d’un portal de cerca unificat… Fites que ens afecten en totes en conjunt.
DN: Estem en un moment clau com a sector i formar part del procés et permet estar, movent-te en pro d’aquestes propostes i d’aquest canvi que necessita el mateix sector. No és que t’ho expliquin, sinó que hi participes. És una eina que dona molta informació de com necessitem treballar i cap a on hem d’anar.

Què diríeu a altres entitats perquè s’apuntin?
MD: Que ho facin per ser un agent actiu dintre de l’Estratègia, i que el retorn que tenim com a entitat és molt més elevat que la dedicació.
DN: A l’ocupació tenim molts reptes importants i necessitem aquest efecte multiplicador. Al Grup de Treball d’Ocupació de l’Estratègia ESSBCN2030 hi ha espai per a moltes més entitats.