“El Bloc4BCN és un projecte fet del cooperativisme cap al cooperativisme”

Entrevista amb Oriol Rovira, coordinador de Bloc4BCN —Espai Cooperatiu.

..
12/07/2024 - 09:38 h - Ocupació i treball Ajuntament de Barcelona

Entrevista amb Oriol Rovira, coordinador de Bloc4BCN —Espai Cooperatiu.

El Bloc4BCN ha estat rehabilitat per l’Ajuntament de Barcelona i també tindrà el seu suport financer, juntament amb la Generalitat de Catalunya, mitjançant conveni. En el marc de la col·laboració i complementant els serveis de Bloc4BCN es presten altres serveis i activitats municipals, directament per Barcelona Activa i Sants Activa, i es desenvolupen, quan escau,  activitats emmarcades en l’Estratègia #ESSBCN2030.

Comencem pel principi: què és el Bloc4BCN —Espai Cooperatiu?

El Bloc4BCN és un projecte que té els seus orígens el 2016 quan l’Ajuntament de Barcelona decideix donar suport a la tasca que dur a terme Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona. A partir d’aquí, cap al 2019 es creu necessari generar una estructura que pugui fomentar i enfortir el cooperativisme i l’Economia Social i Solidària (ESS). El 2020 s’incorporen les entitats representatives del cooperativisme Català amb la voluntat que Bloc4BCN treballi pel cooperativisme de tota Catalunya.

El projecte es gesta en un context en què trobem un creixement quantitatiu i qualitatiu del teixit cooperatiu a Catalunya i un important suport institucional. Ja sigui de l’Ajuntament de Barcelona amb l’estratègia ESSBCN2030 o per la Generalitat de Catalunya a Barcelona, amb el projecte d’Ateneus Cooperatius a tot el territori i amb les subvencions Projectes Singulars. Aquesta alineació del cooperativisme i el món institucional fa possible que es comenci a parlar de generar aquest espai. I es fa a Can Batlló perquè és un espai simbòlic, representa una recuperació per part de la ciutadania del patrimoni industrial que hi havia aquí a Sants.

La finalitat última és contribuir a la transformació econòmica de Barcelona i de Catalunya en la promoció de l’economia social i solidària i en concret, del cooperativisme.

Qui coordina aquest projecte, doncs?

Són tres entitats promotores la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Federació de Cooperatives de Treball i l’associació Coòpolis, totes tres conformen l’Associació Bloc 4 que lidera el projecte. El més interessant d’aquesta col·laboració Publico— cooperativa amb perspectiva comunitària és que és un projecte fet del cooperativisme cap al cooperativisme i que ell mateix és qui detecta les necessitats i dona resposta a aquestes.

Deies que la finalitat és contribuir a la transformació econòmica. Com ho fa?

Volem que l’economia tingui unes pràctiques diferents, que sigui més democràtica i amb una participació econòmica real, més feminista, que redueixi les desigualtats, que tingui en compte i respecti les persones i el planeta.

Això ho volem fer enfortint el teixit empresarial del cooperativisme, generant talent, expertesa, qualitat, impulsant la innovació, l’acceleració i l’enxarxament… Les cooperatives tindran accés a múltiples i diversos serveis d’acompanyament i assessorament, de formació, d’accés al finançament, internacionalització i digitalització…

A més, el Bloc4BCN busca apropar els principis i els valors del cooperativisme al públic general, per convèncer que l’aposta del cooperativisme millora la vida i la societat.

També té un punt de connexió amb Europa i la resta del món en dues direccions. Per una banda, que una empresa que vulgui presentar-se a una licitació d’abast europeu o obrir un mercat a l’exterior o vulgui donar a conèixer els seus productes a altres parts d’Europa, pugui fer-ho a través de fires o d’altres espais de visibilització. Per altra banda, també busca recollir i importar les experteses que puguin haver-hi fora i poder-les aprofitar aquí.

Tot, per enfortir el cooperativisme. Aquest enfortiment provoca implícitament la generació de llocs de treball i ampliar l’impacte social que dèiem. Si les cooperatives són més fortes, més viables, poden anar incorporant noves persones treballadores, noves persones sòcies.

Com es traslladen aquests objectius en accions i serveis?

El Bloc4BCN és la incubadora més gran del sud d’Europa i busca ser un dels punts de trobada del cooperativisme. Ara tenim 36 projectes i 200 llocs de treball ocupats —estem en el 90% de l’ocupació dels espais disponibles—. Ens va sorprendre perquè vam obrir la crida al novembre quan l’edifici encara no estava ni acabat i la resposta va ser molt, molt bona. La gent tenia ganes de venir aquí! La intuïció i l’anàlisi que van fer concebre el projecte eren bones!

La incubadora es divideix en diverses modalitats: la modalitat d’incubació, que seria per a cooperatives de zero a tres anys i que se centra molt en la constitució i viabilitat del projecte. Després és el moment de l’acceleració, que és per cooperatives de tres a sis anys, en el qual una cooperativa ja està constituïda i vol reforçar algun punt, incorporar més sòcies o obrir una nova línia de negoci… El Bloc4BCN no és un coworking, quan acaben el programa d’acceleració o incubació o els dos junts, doncs han de marxar per donar pas a nou projecte que comença.

Després, hi ha la modalitat d’intercooperació en el qual diferents cooperatives presenten un projecte conjunt amb impacte. En totes aquestes modalitats es fa un pla de treball, es marquen uns objectius anuals, se’ls assigna un tutor i, a partir d’aquí, es va treballant a través de formacions i altres accions d’acompanyament específic per assolir aquest pla de treball. I després, hi ha dues modalitats més, encara no actives, que són la de tallers semiindustrials i l’obrador alimentari. Ara estem en procés de definició de com han de ser. El Bloc4BCN buscava oferir també aquest vessant industrial.

Quins altres serveis ofereix l’equipament?

El Bloc4BCN també vol ser punt de trobada. Així, cedeix diferents espais que té, com les sis sales de reunions, un espai polivalent o l’espai de cotreball, que són estacions de treball puntual. Per exemple, soc de Manresa i tinc una reunió a Barcelona, doncs llogo un espai puntual i, tinc accés a la sala de reunions i em quedo treballant fins a acabar la meva jornada.

El Bloc4BCN va obrir les portes al març d’aquest any, podries fer un primer balanç dels primers mesos?

Aquests primer sis mesos el repte ha estat preparar i condicionar tot l’equipament i obrir tots els serveis. Ha estat molt intens i dificultós, però va prenent forma i ja estan tots els serveis operatius, només falta el de digitalització a l’espera de finançament, que entre altres línies proposa l’acompanyament a les cooperatives de base tecnològica. Ha estat impressionant com d’un edifici en obres hem passat a un edifici ple de vida, projectes i esdeveniments.

Hem fet les primeres trobades i tenim molta demanda d’espais per venir a fer activitats, ja sigui a les sales de reunions, a les aules o la sala d’actes. S’està complint l’objectiu de ser l’espai de trobada del cooperativisme. Ens ha sorprès molt positivament el fet que hi hagués aquest gran volum de demanda.

Tornant de l’estiu, entre altres coses, estem preparant un escape room, destinat a joves i adults per apropar els valors de l’ESS a la ciutadania; una primera trobada de projectes de base tecnològica i, a l’octubre, acollirem les Jornades Internacionals de l’Economia Plural on tractaran diferents reptes de l’ESS com l’habitatge, les relacions publico-cooperatives-comunitàries, crisi climàtica… ben aviat tindreu notícies de tot això!

Un dels reptes de l’ESS i que vol afrontar tant el PIESS com l’#ESSBCN2030 és l’apropament a la joventut. Com es treballa aquest desafiament des del Bloc4BCN?

Doncs tenim el servei de JovESS (de 16 a 30 anys), que busca, precisament, apropar els valors del cooperativisme i l’ESS a les persones joves. Aquí entrem en contacte amb universitats, instituts de formació professional i instituts de secundària i batxillerat per connectar els centres educatius amb el cooperativisme. Per exemple, quan un alumne vulgui fer un treball final de grau o de màster o de formació professional, doncs que pugui fer-ho sobre el cooperativisme. O quan una persona jove vol emprendre que tingui en compte que existeix el cooperativisme. Un punt important és també oferir l’ESS com a lloc on fer les pràctiques laborals: estem fent una bossa de cooperatives que vulguin rebre pràctiques i signant acords amb centres educatius.

Com podem saber tot el que passa al Bloc4BCN?

La ciutadania i el cooperativisme que vulgui estar al dia de tot el que passa ho pot estar a través de les xarxes socials (LinkedIn, X, Instagram) i el web de l’equipament, on també es poden subscriure al butlletí!

.. .. ..