9ena Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària
Ara ve Nadal, ara ve l’economia social i el consum local. Aquesta és la invitació que fa la novena Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, que tindrà lloc del 15 al 29 de desembre, a la plaça de Catalunya.
I així també, ara que ve Nadal:
- Ara ve el consum responsable: local, de proximitat i conscient.
- Ara ve el tèxtil responsable.
- Ara ve l’alimentació sostenible.
- Ara ve la compra local i social d’un bon regal.
En definitiva ara ve Nadal, ara ve enxarxar-se amb l’economia social!
Convidem a fer-ho també per Nadal, atès que durant tot l’any el consum responsable i l’economia social i solidària ofereixen productes, activitats i serveis per a incloure a la vida quotidiana en àmbits com ara l’energia, les finances, l’alimentació, l’habitatge, la cultura, la mobilitat, entre d’altres.
Calendari i horari de la Fira:
Del 15 al 29 de desembre: de 11.00h a 20.30h
15 de desembre: La Fira obrirà al públic a les 16.00h
18, 19, 20 i 21 de desembre: la Fira obrirà al públic a les 16.00h
24 de desembre: la Fira tancarà al públic a les 18.00h
La Fira està tancada els dies de Nadal i Sant Esteve (25 i 26/12/2023)
A la Fira trobareu 32 llocs (16 casetes, 12 carpes, mercat tèxtil i mercat d'alimentació sostenible) amb 62 iniciatives, més l’Espai Consum Responsable i el mercat tèxtil (amb 16 iniciatives), que disposen d'un ampli ventall format per artesania, roba i altres complements tèxtils, cultura, llibres, alimentació envasada, joguines i altres productes per a regals petits.
La distribució de la Fira està organitzada en 4 espais:
- El mercat del tèxtil responsable.
- L’àgora del consum responsable: amb l’Esfera, l’espai dels tallers i la carpa d’informació i de coneixement.
- L’àrea, amb casetes i carpes, per a la compra local i social d’un bon regal.
- El mercat de l’alimentació sostenible.
A l’Àgora del Consum Responsable es trobarà l’Espai Consum Responsable (ECR), un servei de ciutat especialitzat en la divulgació i promoció del consum responsable. Així s’implica un any més amb la Fira i visibilitzar el relat cap a la ciutadania, dinamitzant les persones visitants i organitzant les activitats que s’hi ofereixen (la majoria amb les propostes de retorn social que les entitats participants a la Fira han ofert).
L’Àgora del Consum Responsable té la caseta informativa de l’ECR, l’Esfera del Consum Responsable (amb racó de joc lliure, espai creatiu amb materials i pintures, espai de lectura i consulta sobre la temàtica i un mural col•lectiu) i l’espai tallers, en què es desenvoluparan les diverses activitats.
Com a novetat, enguany s’incorpora el joc del consum responsable, amb què a través d’una ruleta, s’animarà a les persones a resoldre preguntes, reptes vinculats amb la Fira i els seus valors (ja sigui descobrint alguna entitat, fent-se una fotografia al fotoreclam, aportant una lletra al mural col•lectiu, etc.) o a plantejar-se els seus propòsits per incorporar el consum responsable el proper 2024.
I per motivar encara més la participació i la interacció amb les entitats de la Fira, es lliurarà un petit obsequi a les persones que participin en el joc, alguns dels quals seran vals regal o de descompte que les pròpies entitats de la Fira oferiran per bescanviar insitu.
A més, com s’ha fet en anys anteriors, es visibilitzaran els valors del consum responsable i es mostraran els tres valors principals que cada entitat destaca de la seva activitat.
Els objectius de la Fira de CR i ESS
En el conjunt de les edicions de la Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària es pretenen assolir els següents objectius generals:
Oferir un espai, tant central com a la plaça de Catalunya, a empreses, organitzacions i iniciatives de l’àmbit de l’ESS que permeti:
- Visualitzar la seva activitat i els objectius d’aquestes empreses i organitzacions, tenint present la participació a la Fira de projectes d’organitzacions del Tercer Sector social que treballen amb persones en situacions de vulnerabilitat i/o de diversitats en capacitat i altres factors.
- Mostrar la pluralitat de la mateixa ESS: cooperatives, associacions, fundacions i altres formes d’empresa.
- Oferir a la ciutadania productes, des del consum responsable, per les a compres nadalenques.
- Obtenir ingressos amb aquestes empreses per a consolidar les empreses i organitzacions presents.
- Comprometre's, amb un retorn social directe durant la Fira o altres moments de l’any, per part de les organitzacions participants, a partir d'un compromís que es concreti en alguna acció que intensifiqui el coneixement ciutadà del consum responsable i l’economia social i solidària.
- Mostrar a la ciutadania, les opcions de consum responsable i l’economia social i solidària, existents no només per Nadal, sinó durant tot l’any, en especial en els aspectes necessaris per a la vida quotidiana.
Aquesta informació la donen, directament les mateixes organitzacions i empreses, i es complementa de manera addicional mitjançant l’espai informatiu i les activitats de l’Espai Consum Responsable.
- Oferir unes activitats de sensibilització per al públic familiar, a través de les dinàmiques programades als espais específics de l’Esfera i els tallers.
Més enllà de la diversitat de productes, es posa el focus en dos grans àmbits, com són el tèxtil i l'alimentació, on hi ha opcions de consum responsable i que tenen un impacte gran en els canvis necessaris vers les sostenibilitats socials i mediambientals.