Energia renovable i comunitària: un model just i sostenible

Des de la Febrerada 2025 i dins la campanya “Amb l’ESS tot pot canviar” dediquem el mes de març a l’energia sostenible i compartida,. Així, abordem aquest àmbit sectorial i parlem amb la coordinadora i una de les sòcies de la Comunitat Energètica de La Bordeta, perquè ens expliquin com funcionen, la seva experiència i les seves expectatives.

..
17/03/2025 - 16:29 h

Què són les comunitats energètiques i què ofereixen

Les comunitats energètiques són agrupacions formades per persones particulars, entitats, ajuntaments i petites i mitjanes empreses organitzades principalment en forma de cooperatives o associacions. Aquestes comunitats permeten compartir i gestionar serveis energètics de manera eficient, fent possible que qualsevol persona pugui participar en la producció d’energia fotovoltaica al seu barri.

L’autoconsum compartit possibilita que l’electricitat generada per instal·lacions properes sigui aprofitada per diverses consumidores, apostant per un model energètic més autosuficient, sostenible, eficient i accessible.

A més de la generació d’energia renovable comunitària mitjançant fonts com la fotovoltaica, l’eòlica, la hidràulica, el biogàs o la biomassa, aquestes comunitats fomenten la mobilitat sostenible a través de l’ús compartit de cotxes, bicicletes i altres vehicles elèctrics. I, en l’àmbit de l’eficiència energètica, impulsen la millora dels aïllaments dels edificis i la incorporació d’electrodomèstics i maquinària més eficients.

Així mateix, ofereixen formació ciutadana en matèria energètica, mediambiental i social, i treballen per garantir el subministrament d’energia 100% renovable. Tot plegat contribueix a una transformació ecosocial, eliminant la dependència de les grans empreses de l’oligopoli energètic.

Què es guanya formant-ne part

Les comunitats energètiques generen beneficis ambientals, socials i econòmics. D’una banda, permeten la producció i el consum d’energia de proximitat, reduint les emissions de CO2 i millorant l’eficiència energètica. Socialment, democratitzen el model energètic, assegurant l’accés universal a l’energia i lluitant contra la pobresa energètica.

També empoderen la ciutadania, donant-li el control sobre el model energètic i enfortint les relacions veïnals i comunitàries. Quant a l’economia, ajuden a reduir la factura energètica mensual i retenen la riquesa generada dins del territori.

Participar en una comunitat energètica significa apostar per energies renovables i descentralitzades, reduint el consum de combustibles fòssils i contribuint a la transició energètica. També facilita la participació en un moviment social col·lectiu amb major impacte, promovent accions com compartir plaques solars o vehicles elèctrics i millorant l’eficiència dels habitatges. Aquesta aposta permet, així mateix, estalviar diners i guanyar autonomia energètica, alhora que es reforça l’economia local i social per fer-la més sostenible i resilient.

Qui pot accedir-hi

Qualsevol persona o entitat pot unir-se a una comunitat energètica. Per consumir energia, no és necessari ser propietària de l’habitatge, sinó simplement tenir el contracte elèctric a nom de la sòcia de la cooperativa.

Tot i que hi ha diverses comercialitzadores que ofereixen energia renovable, és recomanable formar part de Som Energia, cooperativa enxarxada amb l’Economia Social i Solidària, que permet la possibilitat d’implicar-se en un moviment social transformador.

La Comunitat Energètica de La Bordeta: una experiència col·lectiva positiva

En el mes de l’energia compartida, hem volgut assistir al punt d’informació de la Comunitat Energètica de La Bordeta (CELB), a Bloc4BCN, per parlar amb Giulia Torri, la seva coordinadora, i Gaia d’Elia, una de les seves sòcies i coordinadora de Batec, pol cooperatiu per la transició energètica. Ambdues van compartir les seves idees, expectatives i experiències al voltant d’aquesta iniciativa.

La CELB és una cooperativa de consumidores i usuàries sense ànim de lucre que proveeix serveis energètics al barri de La Bordeta. Impulsada per veïnes i entitats de l’ESS d’aquest barri, està oberta a persones d’altres zones, com per exemple de l’Hospitalet de Llobregat. En l’actualitat, compta amb tres instal·lacions fotovoltaiques, dues d’elles impulsades per persones individuals i una per una empresa.

“La idea és gestionar l’energia del barri d’una manera democràtica i comunitària”, explica Giulia Torri. A la cooperativa, que va començar centrant-se en la generació i l’autoconsum compartit d’energia elèctrica amb l’objectiu de democratitzar el model energètic i garantir-ne una gestió col·lectiva, “sempre estem planejant nous projectes i obertes a noves incorporacions”, afegeix la seva coordinadora.

Gaia d’Elia, sòcia de la CELB que està autoconsumint des de fa un any, va assegurar que “estan supercontentes, i que les factures durant el primer mes ja van passar a ser la meitat, la qual cosa les va sorprendre molt”. Va destacar especialment l’aprenentatge col·lectiu dins de la comunitat: “És molt interessant poder aprendre de les altres sòcies i veïnes, i tenir accés a informació valuosa, perquè en això de l’autoconsum compartit sempre hi ha novetats”.

Aquestes experiències i altres posen en evidència com les comunitats energètiques poden transformar la nostra relació amb l’energia, fent-la més accessible, democràtica i sostenible, i convertint l’Economia Social i Solidària en una eina clau per impulsar una transició energètica justa per a tothom.

Amb l’ESS tot pot canviar, també en el sector de l’energia!

Descobreix com formar-ne part d’aquest canvi a la web i a Instagram