“Entrar a la InnoBAdora+ ens va donar una estructura”
Entrevistem a la Lores López, Coordinació, i l’Anna Pérez, Gestió de projectes, del projecte Dones Mentores, l’innovador programa de mentoria social amb perspectiva de gènere ex-incubat a la InnoBAdora+.
Entrevistem a la Lores López, Coordinació, i l’Anna Pérez, Gestió de projectes, del projecte Dones Mentores, l’innovador programa de mentoria social amb perspectiva de gènere ex-incubat a la InnoBAdora+.
Què és Dones Mentores?
Lores López (LL): Dones Mentores és una iniciativa de mentoria amb perspectiva de gènere. Treballem dins del marc de l’abordatge de les violències masclistes i apliquem mentoria en els processos de sortida i de restitució social vers les violències masclistes.
I quina trajectòria teniu amb la InnoBAdora+, la Comunitat d’Incubació per a iniciatives socioeconòmiques de l’Economia Social i Solidària (ESS) de Barcelona Activa?
LL: Dones Mentores era un projecte individual. Era i estava bastant sola. Una de les cooperatives incubades em va comentar que la missió, visió i valors de Dones Mentores encaixava molt en la InnoBAdora+ i em va encoratjar a presentar la iniciativa. Vam entrar en mig de la pandèmia. Va ser molt difícil al principi tenir sinergies amb altres entitats i conèixer-nos perquè va ser una entrada més aviat virtual. Però ha estat una experiència fonamental i positiva pel projecte.
Anna Pérez (AP): Després vaig entrar jo, a finals del 2021. Vaig agafar més la interacció amb tot l’espai per crear sinergies amb altres espais, amb altres incubades, amb l’espai de coordinació i vehiculava tot el suport que ens donaven des d’allà.
Quins serveis us van atraure d’aquesta incubadora?
LL: A nivell de serveis, l’espai. Estava molt a prop, era molt diàfan. Tenia accés a sales individualitzades per fer entrevistes a mentores i sessions de capacitació. A més, al principi, em van acompanyar molt i això em va servir sobretot en el disseny i la traçabilitat del projecte. Jo anava fent molt, però he treballat sempre de manera molt instintiva, poc organitzada. El fet d’entrar a la InnoBAdora+ em va donar una estructura.
I després, una cosa que potser és difícil d’entendre, però a mi se m’havia dit moltes vegades que semblava un projecte molt innovador. El fet d’estar dins la comunitat d’incubació va consolidar una idea que jo no m’acabava de creure. Va ser un mirall.
AP: També hem tingut suport quant a dubtes i qualsevol informació que necessitàvem. Teníem a Facto Cooperativa com a gestora, sempre disposats a resoldre qualsevol dubte o qüestió. I ara també; ens han trobat, abans de desencubar, i en cosa d’un mes, aquest espai on estem actualment incubades (Lidera, de Barcelona Activa).
Així, fins i tot després de marxar, seguiu formant-hi part d’alguna manera?
AP: Sí, es manté aquesta relació encara. La InnoBAdora+ fomenta força això que li diuen la Comunitat Extensa: que les empreses, les organitzacions o les entitats continuïn amb el vincle, que continuïn mantenint i fent accions conjuntes.
LL: Nosaltres hem vingut, hem necessitat, ens han incubat. I, de la mateixa manera, fan aquesta proposta de mantenir el lligam que penso que és interessant. És una de les coses que més es copsen de l’economia social i solidària: aquest funcionament diferent, aquesta forma mirar la societat de manera diferent.
Quines altres activitats i serveis destacaríeu?
LL: Crec que les reunions mensuals amb les iniciatives. A mi em van ajudar a construir una idea. I veure que, amb independència de la proposta o al camp en el qual tu estàs actuant, moltes de les dificultats són molt comunes. En el procés d’emprenedoria hi ha molta solitud i incomprensió.
AP: Veus que els problemes són els mateixos. Les sessions han servit molt, a part de per fer contactes i amistats fins i tot, per compartir problemàtiques i per trobar eines per combatre pors.
Una de les coses que també ofereix la comunitat d’incubació, és el retorn de cada iniciativa a la Comunitat d’Incubació. Com valoreu aquest intercanvi?
LL: Nosaltres treballem per la igualtat, des d’aquesta correcció de desigualtat extrema que és la violència masclista. Per tant, si t’ofereixen i t’organitzen la possibilitat de fer coses diferents que ja vols fer, és molt interessant.
Què li diríeu a una entitat que entra o vol entrar en la InnoBAdora+?
LL: Que s’ha d’entrar sense complexos, sense la tendència d’amagar algunes misèries. S’ha d’entrar molt oberta i de manera molt sincera i molt franca. I, a banda d’això, aprofitar el màxim tots els recursos que et dona. Entrar sense por, explicar les teves mancances, o quines creus que són les teves mancances i, en tot cas, fer una mica d’escolta activa.
AP: Com que l’emprenedoria és tan dura, fer un espai i unir-se a altra gent que està com tu, et dona suport i accés a informació, assessorament.
Per acabar, com és la marxa en acabar els tres anys d’incubació?
LL: Totes les iniciatives segurament no, però nosaltres necessitàvem seguretat, tenir un marc o estructura que donés una sensació de seguretat. El fet de deixar la InnoBAdora+ ho vam pensar moltíssim, moltíssim… és com deixar la casa dels pares. A vegades, tens invisibilitzat l’acompanyament que et fan el dia a dia. Però aquest acompanyament i aquesta estructura està, perquè quan surts, ho notes. I deixa petjada en la nostra forma de treball.