La Febrerada, la Festa i Trobada de l’ESS de Barcelona, ja és una realitat exitosa!
La jornada s’organitzà en una trobada de debat pràctic i amb una festa de celebració, sempre amb l’ESS al centre.
El 10 de febrer es va celebrar la Febrerada, la Festa i Trobada de l’Economia Social i Solidària (ESS) de Barcelona. El migdia i tarda es centraren en el debat i l’intercanvi d’opinions i experiències de Barcelona, en especial, com d’altres indrets de Catalunya i Espanya. La resta del vespre i nit començà amb un ple total al programa de ràdio en directe de Carne Cruda i continuà amb humor i molta música.
La Febrerada, la 1a Festa i Trobada de l’Economia Social i Solidària de Barcelona, es va organitzar dues parts: un espai de reflexió i un festiu de celebració.
L’espai de debat, pràctic
El migdia de la Febrerada va acollir més de 150 persones al Centre Cultural Albareda. El periodista, soci i director d’Alternativas Económicas, Pere Rusiñol, obrí la jornada amb una ponència on repassà els darrers 40 anys del capitalisme, les crisis econòmiques i el, segons ell, l’actual canvi de paradigma. Així, exposà com el neoliberalisme actual està pretenent absorbir el discurs de l’Economia Social i Solidària: les elits del capitalisme han identificat la necessitat de modificar les polítiques actuals per a poder sobreviure com a sistema hegemònic. “Des de les elits, es defensa que és hora de refer el contracte social perquè no es deslegitimi el capitalisme. I defensen que no tot s’ha deixat en poder del mercat. Estem en un canvi de paradigme,” conclogué al final de la intervenció.
Aquesta introducció va donar pas al debat moderat, i emmarcat, pel Pere Rusiñol: “Valors i reptes de l’ESS”, amb Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona; Ana Olveira, Presidenta de la gallega Unión de Cooperativas Espazocoop i consulta i investigadora en Economia Social; l’aragonesa Carmen Marcuellos, Presidenta d’OIBESCOOP; i Guillem Llorens, President de l’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT).
La conversa de les persones expertes va recalcar la necessitat de canviar el terreny de joc per alinear-ho a les formes de fer, tempos i valors de l’ESS. Es palesa que el canvi de relat, que pretén el capitalisme és, alhora, un amenaça de ser menjat per legimilitar-lo; però també una oportunitat per guanyar espai i força per l’ESS com a alternativa socioeconòmica. D’aquesta, es va insistir en la necessitat de donar visibilitat a l’evidència que l’ESS funciona, no sent pas una alternativa secundària ni utòpica, sinó una realitat amb identitat pròpia.
Una de les principals conclusions va ser la necessitat d’augmentar i enfortir la base social de l’ESS per tal d’afrontar tots els canvis necessaris (generacional, de superació d’inequitats internes i per enfortir i consolidar oportunitats). Segons l’Álvaro Porro, per fer-ho caldria identificar i enfortir els sectors tractors per fer el salt d’escala que, amb l’ESS, permeti la transformació justa del sistema socioeconòmic.
La jornada continuà, a primera hora de la tarda, amb l’Espai de ConversESS amb quatre converses en paral·lel que van permetre continuar treballant la perspectiva per enfortir la col·laboració i intercooperació entre organitzacions de l’Economia Social i Solidària de Barcelona.
A la conversa “Com generar una política pública transformadora”, moderada per Roger Civit, Director d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, van intervenir l’Ana Olveira; l’Ester Vidal, Directora de Serveis d’Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible de Barcelona; la Roser Hernández, Subdirectora General d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya; la Lorena Torró, coordinadora tèncica de l’AESCAT; i en represtant la XMESS, Sergi Morales, regidor i Segon Tinent d’Alcalde i Ocupació, Empresa i ESS de l’Ajuntament de Mataró. S’incidí en la necessitat de polítiques transversals tant en les arrels tècniques com en l’àmbit polític. Es destacà que és necessari treballar amb el suport de la majoria de grups polítics, per poder crear polítiques a llarg termini que promoguin un canvi durador, com ja fa l’Estratègia ESS BCN 2030. De la mateixa manera, el finançament és un dels pals de paller en la promoció i enfortiment de l’ESS.
En el cas de la conversa “Ocupació de qualitat a l’ESS: reptes i oportunitats” van participar representants de El Risell, Colectic, Insercoop i Suara amb la moderació d’Andrea Batllebò de Tandem Social. En aquest cas, el debat se centrà en la gestió del talent enfront de la competència amb les empreses mercantils. Les veus participants van recalcar com els valors i pràctiques de l’ESS augmenten el sentiment de pertinença de les persones treballadores, oferint una perfectiva de benestar més enllà del sou. Així i tot, el repte continua essent la millora de la viabilitat de les empreses i la garantia de sous dignes, més enllà de la competència amb l’empresa amb lucre.
La tercera taula va contraposar el creixement de les organitzacions i empreses de l’ESS i la comptabilitat amb els principis i pràctiques de l’àmbit. Ho va fer de la mà dels casos de Facto, Fundació Intermedia, Sostre Cívic i Tandem Social, amb la moderació de l’Álvaro Porro. Aquestes experiències van posar palesar els reptes de mantenir una governaça democràtica i, a la vegada, funcionalment operativa. Així es va identificar les estratègies d’intercooperació (interna i externa) com una de les vies clau per mantenir aquest equilibri.
En aquest línia, la quarta conversa se centrà precisament en la construcció d’aliances sectorials i territorials transformadores. Va comptar amb la participació de Batec, Més Espais, Més que cures, i la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya i Habicoop amb la moderació d’Hernan Córdoba, coordinador de Coòpolis, que reiteraren com el treball en xarxa consolida els projectes i ajuda a trobar solucions conjuntes a reptes comuns, en la línia del que promouen l’Estratègia de Ciutat #ESSBCN2030 i el mateix Pla d’Impuls per l’ESS 2021-2023.
Vespre i nit festius per celebrar l’ESS
La Febrerada va continuar amb vespre i nit lúdics amb l’assistència de més de 1.000 persones tant al programa en directe de Carne Cruda com als concerts musicals posteriors.
El periodista Javier Gallego Crudo va conduir el programa en directe a Paral·lel 62, on van participar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l’Álvaro Porro i en Guillem Llorens. També es van explicar exemples de l’ESS destacats: el Bloc4BCN, Som Connexió i el mateix projecte de Paral·lel 62. Amb sentit d’humor punyent, les intervencions van ajudar a apropar l’Economia Social i Solidària i les seves pràctiques a l’audiència del programa.
Tot seguit, va començar el vespre que va comptar amb la conducció d’Anna Polo i Oye Sherman i les actuacions musicals de Carlota Flâneur, Rodrigo Laviña y su Combo, Las Bajas Pasiones i, breument, DJ Slimboy Flacko. Una oportunitat de celebrar l’existència de l’ESS barcelonina.