Obert el termini per demanar allotjament al Bloc4BCN Espai Cooperatiu

El termini de sol·licitud acaba el 30 de novembre, inclòs.

..
10/11/2023 - 12:46 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

Bloc4BCN -Espai Cooperatiu, el pol cooperatiu més gran de Catalunya, obre la primera convocatòria per a projectes interessats a demanar allotjament i serveis d’acompanyament. Les sol·licituds es poden presentar fins al 30 de novembre. La previsió és que els projectes puguin començar a utilitzar l’espai i els serveis a partir del gener de 2024. S’han organitzat dues sessions informatives (inscripció a info@bloc4.coop) i jornades de portes obertes.

Des d’avui i fins al dia 30 de novembre, els projectes interessats a demanar allotjament i serveis d’acompanyament al Bloc4BCN Espai Cooperatiu poden fer efectiva la seva sol·licitud.  L’espai té capacitat per allotjar fins a 60 iniciatives de l’Economia Social i Solidària (ESS) a les que a més ofereix serveis d’acompanyament per créixer, consolidar-se i establir relacions d’intercooperació.

Per tal d’aclarir possibles dubtes es duran a terme dues sessions informatives on hi haurà persones referents de les entitats promotores del Bloc4BCN i personal tècnic de l’equipament. Aquestes sessions també permetran conèixer l’equipament. Les sessions es realitzaran el 14 de novembre a les 17 h i el 22 de novembre a les 11 h. Per tal de poder participar de les sessions informatives s’ha d’enviar un correu a info@bloc4.coop indicant nom del projecte, nombre de persones i a quina sessió s’assistirà.

A banda, s’oferirà tres jornades de portes obertes sense visita guiada, per aquells projectes que vulguin tornar a visitar l’espai o no puguin assistir a les anteriors. Les visites tindran una durada màxima d’1 hora:

  • 15 de novembre de 15 h a 16 h i de 16:15 h a 17:15 h;
  • 17 de novembre de 10 h a 11 h i d’11:15 h a 12:15 h;
  • 20 de novembre de 10 h a 11 h i d’11:15 h a 12:15 h.

Bloc4BCN és un projecte públic-cooperatiu liderat per: la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, la Confederació de Cooperatives de Catalunya i Coòpolis, amb el suport d’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa i Generalitat de Catalunya, que s’emmarca dins de l’Estratègia d’ESS de Barcelona 2030. S’ubica en una antiga nau dins l’espai fabril Can Batlló al barri de La Bordeta que ha estat rehabilitada i cedida per l’Ajuntament de Barcelona a l’Associació Bloc4. Aquesta inversió pública ha permès aconseguir 4.500 metres quadrats dedicats al desplegament i l’enfortiment de l’Economia Social de Barcelona i de Catalunya.

L’objectiu del Bloc4BCN és generar una comunitat capaç d’interrelacionar-se entre ella mateixa i amb l’entorn per poder donar resposta a les necessitats socials i al desenvolupament econòmic des dels valors propis del cooperativisme. Els més de 4.500 metres quadrats del nou espai acolliran, entre altres activitats, 60 projectes o iniciatives de sectors econòmics estratègics de Catalunya per enfortir el teixit empresarial de l’ESS, generant talent, expertesa, qualitat, impulsant l’emprenedoria, l’enxarxament i l’acceleració de projectes. Pel que fa als àmbits prioritaris es troben l’alimentació sostenible i l’agroecologia, l’atenció i la cura de les persones, el comerç de proximitat, la cultura, l’energia, l’habitatge, la mobilitat, la tecnologia, el turisme i el tèxtil.

Els projectes allotjats no només opten a accedir a un espai físic sinó que a més poden participar en les diferents modalitats de servei i acompanyament que s’ofereixen. Aquests són possibles per la intercooperació amb la Federació de Cooperatives de Treball, la Confederació de Cooperatives i Barcelona Activa. Hi ha un total de 4 modalitats adaptades a les necessitats i els diferents estadis de les entitats:

  1. Programa d’incubació. Se’n beneficiaran projectes col·lectius de nova creació amb menys de tres anys de vida, que necessiten un acompanyament per garantir un creixement inicial. A través d’un acompanyament intensiu i guiat les cooperatives i projectes col·lectius podran desenvolupar-se i realitzar un creixement inicial dins del cooperativisme i el teixit de l’economia social i solidària de la ciutat de Barcelona i del mercat social català.
  1. Programa d’acceleració. Destinat a cooperatives de fins de sis anys de vida que estiguin en fase de creixement i maduració. A través de la lògica dels valors del cooperativisme i l’Economia Social i Solidària, s’acompanyarà al projecte per garantir la seva viabilitat i sostenibilitat a llarg termini. Els projectes seleccionats hauran de fer un pla de treball que els permeti identificar els objectius i reptes per a consolidar-se i ser sostenibles a escala tècnica i econòmica.
  1. Programa d’intercooperació. Pensat per aquelles cooperatives que vulguin participar de les diferents línies estratègiques del Bloc4BCN. A través d’un procés d’intercooperació amb altres agents del cooperativisme i l’economia social i solidària es pretén construir diferents hubs de les línies estratègiques del cooperativisme català i l’Estratègia de ciutat ESSBCN2030
  1. Espais de tallers semiindustrial. Per a cooperatives i entitats de l’economia social i solidària que tinguin una activitat semiindustrial que requereixi un espai destinat a aquesta finalitat.

Recuperació d’un espai històric

L’àrea dedicada a l’impuls de projectes cooperatius està dividida en 4 mòduls amb la voluntat de donar resposta a les necessitats de diferents tipus de projectes.

En concret trobem:

Mòdul 1 – fins a 5 espais (Oficines) Espai 72,70 m² amb capacitat de fins a 16 llocs de treball.

Mòdul 2 – 12 espais (Oficines) Espai de 35,35 m² amb capacitat de fins a 8 llocs de treball.

Mòdul 3 – 5 espais (Oficines) Espai de 36,60 m² amb capacitat de fins a 8 llocs de treball.

Mòdul 4 – 3 espais (tallers) Dos espais de 36,40 m² i un espai de 34,94 m² amb capacitat per a desenvolupar activitats semiindustrials.

.. .. ..