Recursos específics pel sector del tèxtil sostenible i organitzacions ESS que presenten serveis de cures

Ambdós programes han evolucionat per donar resposta a les necessitats del sector.

..
10/02/2023 - 09:15 h - Empresa Ajuntament de Barcelona

El RevESStim el Tèxtil i l’Activem les CurESS són els dos programes impulsats per la direcció d’Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa per a l’enfortiment socioempresarial de l’ESS que operen en aquests dos àmbits: el tèxtil i el de serveis de cures, dos dels sectors estratègics emmarcats dins l’Estratègia ESS Barcelona 2030.

Al llarg dels darrers quatre anys, ambdós programes han evolucionat per donar resposta a les necessitats del sector. D’una banda, el RevESStim el Tèxtil, s’iniciava basat en tres eixos principals: tenir un servei especialitzat per l’enfortiment a organitzacions i projectes amb activitat econòmica en el sector, oferir formació socioempresarial, i reforçar l’articulació sectorial amb espais d’intercanvi i enxarxament per les iniciatives de l’àmbit. Des del 2019 al 2022 s’han realitzat fins a 2.269 atencions, donant suport a 545 persones, un 89,2% dones.

El 2020 se sumava una línia de treball específica per a centres formatius, i el novembre de 2022 es llençava un Programa d’Emprenedoria específic per a projectes de tèxtil sostenible ASG (ambiental, social i de bon govern), escoltant exparticipants de sessions formatives i d’articulació. També cal destacar les 3 Jornades Anuals, donant resposta a reptes del moment, i que sumen 268 participacions, 109 només l’any 2022.

D’altra banda, en el sector de les cures es van realitzar tres exploracions per analitzar l’oferta i la demanda de l’àmbit en alguns barris de Barcelona (novembre 2017-febrer 2018) i un programa d’emprenedoria col·lectiva específic del sector: En Prenem Cura (abr. 2018-gen. 2019). A partir d’aquests, es van desenvolupar les accions.

Per exemple, a partir del 2020 es configura el programa Activem les CurESS per a l’enfortiment de les organitzacions d’ESS del sector amb dues línies d’actuació, accions formatives i d’acompanyament, i, activitats pel foment de l’articulació i la intercooperació.  A la vegada, des de Barcelona Activa s’està acompanyant el procés d’intercooperació d’una desena d’empreses i entitats d’ESS que presten serveis de cures a la ciutat de Barcelona. Fruit d’aquest procés, el 30 de març del 2021 es presentaven la campanya Prescrivim Cura Digna i el llançament d’un catàleg conjunt de serveis. En total, s’han acompanyat més de 80 persones des del 2019, sent un 78% dones.

Com a accions destacades, el desembre del 2020 va tenir lloc la Jornada en línia “Activem les CurESS per reflexionar sobre els reptes i les necessitats d’organitzacions del sector de les cures i l’atenció a les persones en el context de la COVID-19, i que va comptar amb 39 participacions.

Per acabar, cal ressaltar el Servei d’Assessorament Socioempresarial especialitzat en cada sector, tèxtil sostenible i cures, que dona suport expert en diferents necessitats i que ha realitzat més de 1.800 assessoraments des del 2019 al 2022, atenent 246 persones.

..