Carme Valls

Carme Valls: "La salut de les dones és encara invisible per la ciència"

 

Nascuda el 1945 al barri de Gràcia de Barcelona, la Carme Valls es va llicenciar en medicina i cirurgia el 1968 per la Universitat de Barcelona i es defineix com una feminista de la vida. Creu que s’ha d’atendre la salut dels homes i les dones amb igualtats de condicions però tenint en compte les diferències biològiques que existeixen entre els dos sexes.

 

A què et dediques actualment?

Sóc metgessa. Em dedico a l’assistència mèdica en medicina interna i  endocrinologia. També faig recerca i docència al Centre d’Anàlisis i Programes Sanitaris (CAPS). Des dels anys 90 porto el programa Dona, Salut i Qualitat de vida en aquest centre.

Quan et vas començar a interessar per la perspectiva de gènere en la salut?

Quan em vaig adonar que no sabíem donar una resposta mèdica adequada a les dones que patien dolor i fatiga. Això va ser cap als 90. Amb els companys dels CAPS vam veure que no teníem una formació adequada per atendre bé a les dones. Va ser en aquell moment que va néixer el Programa Dona, Salut i Qualitat de Vida. La ciència fins llavors no havia tingut en compte les diferències biològiques entre homes i dones i pràcticament no existien estudis sobre els problemes de salut femenins.

A dia d’avui, creus que és té en compte el gènere en la salut?

Un no rotund. Hi ha bones intencions però ni a nivell assistencial ni en la docència es té en compte el gènere. Hi ha algunes excepcions puntuals com per exemple el cas de les malalties cardiovasculars perquè s’està veient que afecten més a les dones que als homes quan es creia que era el contrari.

Com arriben els contaminants ambientals al nostre cos?

A través de l’aire, l’aigua i els aliments.  Els contaminants ens entren per aquestes vies i per l’ús de bona part dels productes del nostre dia a dia, com són la roba, els cosmètic, els mobles...  També ens afecten les radiacions ionitzants i les no ionitzants.

Per què les dones són més vulnerables a la contaminació ambiental que els homes?

Perquè els contaminants ambientals actuen com a disruptors hormonals i, per tant, se’ns alteren els cicles hormonals, entre ells el ritme menstrual.  A més pel fet de donar la vida, les dones tenim més greix al cos i la majoria de tòxics ambientals s’acumulen  als greixos. L’obesitat, la diabetis, l’augment de les malalties tiroidees, els parts prematurs i el càncer de mama són algunes de les malalties que estan relacionades amb l’exposició a la contaminació ambiental.

Quines mesures es poden prendre com a prevenció?

Menjar aliments ecològics, utilitzar cosmètics naturals o que no portin paravents, evitar fer servir insecticides...

Però per canviar la situació col·lectivament què es pot fer?

Unir-nos. Calen polítiques públiques per reduir la contaminació ambiental i que la Iniciativa REACH s’apliqui bé.

Què és el que més t’agrada de la teva feina?

Em permet trobar respostes a les preguntes que em faig i ajudar a  millorar la qualitat de vida de les persones que em vénen a veure. Quan m’ho diuen m’agrada molt.

Ens confesses alguna passió?

M’encanta el mar i la poesia.

 


 

A La Fàbrica del Sol s’ha parlat sobre la medicalització de la salut de les dones i sobre que la ciència mèdica segueix essent molt androcèntrica. S’han presentat quins són els contaminants ambientals que afecten la salut de les dones i quines són les malalties associades. La Carme Valls ha posat de manifest les diferències de gènere en la salut i en els serveis sanitaris, tot proporcionat a les assistents informació i recursos per millorar la qualitat de vida.