Consum col·laboratiu

El consum col·laboratiu és un ampli i variat moviment que proposa compartir, col·laborar i accedir o intercanviar béns i serveis en lloc de posseir-los. Busca passar de la propietat a l'ús. Seria la manera tradicional de compartir, intercanviar, deixar, llogar, bescanviar i regalar redefinida a través de la tecnologia moderna i les comunitats.

Es pot compartir el cotxe, la rentadora, la bicicleta, llibres, CDs, roba, electrodomèstics, mobles, joguines, un dinar...També es pot reduir la cultura de l'usar i llençar mitjançant l'intercanvi, la reutilització, la compra i venda de segona mà o la donació entre particulars de diferents productes.

A més, no només es poden compartir o intercanviar béns materials. Persones amb interessos comuns s'estan ajuntant per compartir i intercanviar béns menys tangibles com el temps, l'espai, habilitats i diners. Aquests intercanvis tenen lloc principalment en l'àmbit local o de barri, on es comparteixen espai per a treballar (Coworking Barcelona), cultivar, la wifi (Fon) o es presta diners entre particulars (Comunitae) o temps (Bancs del temps).

Als webs de Consumo Colaborativo i de la revista Opcions hi ha una àmplia informació sobre els diferents productes, béns i serveis que es poden compartir, intercanviar o llogar. Anima't a provar-los!

Al web Usos del Temps de l'Ajuntament de Barcelona pots consultar les diferents iniciatives que s'estan duent a la ciutat de Barcelona per compartir temps.