De residu a recurs

A les deixalleries podem portar tots aquells residus que no podem llençar als contenidors que trobem al carrer. Utilitzant-les contribuïm a convertir els residus en nous recursos i ajudem a preservar el medi ambient.

L'AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) va editar el 2015 la Guia de les deixalleries metropolitanes. Cada residu, al seu lloc. En aquesta guia, podem consultar què són les deixalleries, com funcionen, quins són els residus que hi podem portar i quin és el seu destí més enllà de les deixalleries.

A tall d'exemple, què se'n fa dels....

Esprais i Aerosols: Tecnología Medio Ambiente (TMA) s’encarrega de recollir els envasos plens i els trasllada a les seves instal·lacions per tal de reagrupar-los. Un cop classificats s’envien a l’empresa Reyval, que s’encarregarà de tractar els líquids i de recuperar els materials dels envasos, principalment metàl·lics, però també de plàstic i vidre. Per reciclar els aerosols i els esprais, primer es desmunten. El líquid residual i el recipient es tracten per termodestrucció. D’una banda, el butà residual es filtra i l’alcohol obtingut es redestil·la i es valoritza. D’altra banda, els materials restants se separen, es trituren i es venen a tercers com a matèries primeres per fabricar nous productes.

Ampolles de cava: La majoria d’ampolles de cava recollides a les deixalleries s’envien directament als recuperadors, que les classifiquen i netegen perquè es puguin tornar a utilitzar. Maria Nutó és l’empresa que s’encarrega de tractar-les i recuperar-les a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Aparells electrònics petits: L’empresa Electrorecycling s’encarrega de reciclar aquests residus. Per tractar-los, en separa els diferents components (plàstics i metalls) i els recupera com a matèries primeres que s’utilitzaran per fabricar nous productes.

Aparells informàtics i de telecomunicacions petits: El gestor dels aparells informàtics i de telefonia recollits a les deixalleries de l’Àrea Metropolitana és Electrorecycling. Generalment, per reciclar-los primer s’identifiquen i se separen els diferents materials que componen els aparells, després es trituren i, finalment, cada material s’envia a diverses empreses que els recuperen com a matèries primeres per fabricar productes nous. Amb el decret 110/2015, els residus elèctrics i electrònics es regulen d’acord amb les Directives Europees.

Càpsules d’alumini de dosi única: L’empresa Prointraval separa les restes de cafè, herbes aromàtiques i cacau de les càpsules. De la matèria orgànica se’n fa compost i les càpsules es fonen per fabricar nous objectes d’alumini.

Cosmètics: Tecnología Medio Ambiente (TMA) s’encarrega de recollir aquests residus de les deixalleries metropolitanes i els trasllada a la seva planta, on els classifica. Un cop reagrupats s’envien a empreses terceres, com Reyval o Grupo FSM Vertispania, per tal que puguin ser tractats. En cas que no es puguin reciclar, es transporten a un dipòsit controlat per a la seva disposició final.