Exòtics

El comerç d'animals i plantes protegides és el tercer negoci il·legal més rendible del món, després del narcotràfic i la venda d'armes. Si a aquest comerç li sumem els diners de la venta legal d'animals, ens trobem davant d'una activitat econòmica que genera un volum de negoci important. Però quines conseqüències ambientals i socials comporta el tràfic d'animals exòtics?

Amb aquesta activitat vam voler donar resposta a aquesta pregunta a través de l'experiència de diverses entitats que treballen aquesta problemàtica sobre el terreny i que ens van explicar tot el periple que passen les espècies exòtiques fins que arriben a les nostres llars.

L'activitat va ser presentada i conduïa pel Luis Miguel Domínguez, periodista ambiental, naturalista i director de documentals i programes de televisió. Un dels seus documentals, Invasors, va ser projectat mentre els assistents s'acomodaven per a participar en l'activitat. En Luis Miguel ens va parlar sobre la seva experiència en el món de les espècies exòtiques i ens va presentar exemples de casos d'espècies invasores tan propers com llunyans. Un dels casos propers del que va parlar va ser de l'impacte devastador que està tenint el cargol poma al Delta de l'Ebre. També ens va fer fixar que algunes de les espècies invasores viatgen amb nosaltres i va posar el cas de les paneroles americanes que van trepitjar per primera vegada Madrid gràcies a haver fet la posta (ooteques) a la vora d'uns pantalons.

Tot seguit en Federico Bogdanowicz, del IJG ( Instituto Jane Goodall España) va fer entrar al participants dins del comerç i la caça furtiva de primats i altres ximpanzés, explicant-nos les greus conseqüències d'aquest comerç.

La Neus Aragonés, d' ADDA ( Associació Defensa Drets Animal) va continuar parlant-nos de l'impacte que el comerç d'animals exòtics té en els països d'origen, de les condicions a què es veuen sotmesos els animals i també de les màfies que hi ha al darrere i els diners que aquest comerç mou. També ens va posar l'exemple de la caça a la carta de lleons (caça enllautada), una activitat que des d'ADDA es combat amb accions i denúncia.

La Mireia Olivé de Depana ( Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural) va posar l'èmfasi en el consum d'espècies exòtiques, desgranant els motius i les conseqüències i l'Andrea Torres i la Júlia Harbison de FAADA ( Asesoramiento y Acción en Defensa de los Animales) van parlar de com els animals exòtics també han entrat dins la cultura de l'usar i llençar i per tant de tota la problemàtica que hi ha associada al seu abandonament.

Per finalitzar, l'Albert Martínez-Silvestre del CRARC ( Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya), es va centrar en un cas concret, en la problemàtica dels rèptils com a espècies invasores de Catalunya.