María Vicioso

María Vicioso:  "Vivint a terra ferma no ens preocupem del mar"

 

María Vicioso va néixer a la regió de Màlaga fa 24 anys, és biòloga de formació i es va començar a interessar per la divulgació científica, àmbit en el que treballa actualment, a la Universitat de Màlaga quan va cofundar una associació anomenada Empyria dedicada a aquesta àrea.

 

A què et dediques actualment?

Treballo a l’àrea de divulgació de l’Institut de Ciències del Mar (ICM), gràcies al contracte de garantia juvenil que promou el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). La meva feina consisteix a apropar el món de la ciència a la societat contactant amb els mitjans de comunicació i organitzant activitats de divulgació científica, entre altres funcions.

Què és i quines funcions té l’ICM? Amb qui col·labora?

L’Institut de Ciències del Mar és un equipament científic que investiga l’oceà des d’un punt de vista multidisciplinari amb l’objectiu de conèixer-lo amb profunditat per poder posar en valor el seu paper en l’ecosistema. L’ICM també realitza una feina divulgativa, per això desenvolupem activitats divulgatives i projectes educatius. A més, comptem amb una de les millors biblioteques de l’Estat Espanyol en l’àmbit de les ciències marines. Cada projecte científic té col·laboracions particulars, per exemple, el grup dedicat a l’estudi de les meduses ofereix formació a socorristes perquè puguin saber com actuar de manera adequada en cas de picadures. També es busca crear relacions amb altres entitats d’investigació tant espanyoles com internacionals. L’ administració pública és un altre actor amb el que es creen ponts per tal d’ajustar les regulacions polítiques a les necessitats de l’ecosistema, tal com passa per exemple amb el tema de les quotes pesqueres.

A qui va dirigida la investigació de l’ICM? Existeix un feedback per poder observar el resultat del que es fa?

La investigació de l’ICM va dirigida a la societat ja que tot el món es pot beneficiar del seu coneixement. Específicament, la investigació sobre els oceans ha de servir per establir les mesures oportunes en benefici dels nostres mars. En l’àmbit dels recursos pesquers per exemple, el govern estableix les quotes de pesca en funció dels estudis científics fets sobre la reproducció dels peixos i el cicle de vida dels diferents animals que es troben a l’oceà. Respecte a la ciutadania, no es pot analitzar el feedback de forma directa, però els resultats científics, juntament amb el treball de l’administració i el dels mitjans de comunicació han ajudat a incentivar un canvi cultural que promou hàbits més sostenibles per la salut dels oceans.

Com veus l’estat dels oceans? I el del Mediterrani? Quines són les seves principals amenaces?

L’estat dels oceans es veu compromès per la gran quantitat de plàstics i residus que s’hi poden trobar, així com pel canvi climàtic, que afecta a la vida marina, a la dinàmica dels corrents, al augment de la temperatura de l’aigua… La mida i les característiques del Mediterrani permeten estudiar, a petita escala, fenòmens que es poden traslladar al funcionament dels oceans. Les principals problemàtiques que pateix el Mediterrani són la sobreexplotació i el sobreesforç pesquer, el canvi climàtic i la contaminació. Es calcula que el 75% dels estocs de peix estan sobreexplotats i les espècies més perjudicades són els cetacis, els depredadors i la tonyina. Les causes són les noves tecnologies utilitzades per pescar i la pesqueria multidisciplinària.

Com es poden combatre aquestes amenaces a escala ciutadana? I en l’àmbit polític?

Com a ciutadans hem de reduir els residus que generem i intentar que els nostres hàbits tinguin el menor impacte possible sobre el mar, com per exemple, consumint peix de temporada. En l’àmbit polític l’ICM treballa amb les institucions públiques per elaborar regulacions a partir de les dades que anem descobrint per tal que les polítiques siguin més sostenibles amb l’objectiu de respectar els recursos que ens proporcionen els oceans, en busca de protecció i sostenibilitat.

Amb tot el que descobriu, feu incidència política?

Som un institut d’investigació i com a tal no fem activisme, però col·laborem amb l’esfera política per tenir influència sobre el nostre sector. Intentem que el coneixement no es quedi als llibres i es pugui posar en pràctica.

La Fàbrica del Sol col·labora amb l’ICM en el projecte La Barceloneta diu Plàstic 0. Ens en pots fer cinc cèntims?

Plàstic 0 és un projecte de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar, que es dedica a involucrar a la població en la investigació marina. Concretament, La Barceloneta diu Plàstic 0 se centra en analitzar els microplàstics que apareixen a la platja de la Barceloneta procedents del mar. Els mostreigs es porten a terme amb l’ajuda d’escoles i gent del barri i han servit per observar tot tipus de plàstics. Les dades recollides s’analitzen científicament. De moment, la experiència està essent molt positiva perquè connectar directament la ciutadania amb el problema ajuda a que aquesta es replantegi els seus actes.

Ens confesses alguna passió?

M’agraden els esports que combinen esforç amb tranquil·litat, com l’escalada o com l’acrobàcia en teles, que he començat a practicar aquest any.

 


 

A La Fàbrica del Sol s’ha participat conjuntament amb l’ICM i altres grups, entitats i serveis públics de la Barceloneta en el projecte “La Barceloneta diu plàstic 0”.