Biennal 2064
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Seminaris i conferències

Biennal 2026

Biennal 2064
R. Albalat, A. fito Rodríguez i J.L. Marzo

17.11.2021 – 18.11.2021


Dimecres 17 i dijous 18 de novembre, de 19 a 21 h

-> Reserva d'entrades

Els efectes de la passada Biennal 2064 en el món de l'art han estat profunds. El triomf de The App va ser per primera vegada qüestionat en desvetllar-se les primeres esquerdes del model curatorial i expositiu d'estructura algorísmica descentralitzada. En aquella edició, el mateix sistema de selecció i disseny curatorial va fer la primera autocrítica del seu treball i va deixar entreveure la necessitat de recuperar algunes pràctiques artístiques relacionades amb certs teixits creatius locals i de resistència política (el que Ángela Novo anomena «descarts») que havien estat inspiradors per al sistema de l'art a partir de la dècada de 2030.

Es podria dir que aquella petita ferida, enunciada com a mera anècdota pel mateix sistema curatorial, va posar sobre la taula l'existència ombrívola de certes metodologies de treball de voluntat historiogràfica que havien passat desapercebudes i que articulen un contramodel que permet traçar nous mapes i narratives de les singularitats artisticoculturals del període esmentat. D'aquesta manera van sorgir diferents iniciatives amb la intenció d'analitzar els processos creatius enfosquits pel sistema tecnocuratorial i així recuperar propostes divergents en zones comunicativament enfosquides o situades en els marges de la disciplinada maquinària de l'art. L'anàlisi d'aquests projectes i treballs, de la seva conformació i polítiques expositives, així com la recuperació d'alguns importants «descarts», constitueixen l'eix central d'aquestes jornades.

Aquestes conferències són un avançament del projecte expositiu homònim, actualment en producció, que tindrà lloc el 2022 (Bòlit, Girona; La Virreina Centre de la Imatge, Barcelona).

La dissertació anirà a càrrec de R. Albalat, A. fito Rodríguez i J.L. Marzo, membres del col·lectiu Ángela Novo.

Aquestes conferències s'emmarquen en la programació del Festival Panoràmic 2021, impulsat per Roca Umbert Fàbrica de les Arts (Granollers), i dedicat en aquesta edició a l'exploració de la incertesa, l'atzar i la predicció.