La imatge construïda
Bas Princen, Kersten Geers, Bleda y Rosa, Cecilia Coca, Simone Marcolin, Del Rio Bani, Adrien Verschuere, Olivier Campagne
02.12.2024 – 12.12.2024
2, 10 i 12 de desembre
Auditori LAB. Entrada gratuïta amb reserva prèvia.
Cicle comissariat per:
Aramé Studio (Andrea Arriola, Adrian Mellado) i Postlike Collective (Eduard Fernàndez, Arnau Pascual, Marina Povedano, Laura Solsona)
Arquin-FAD organitza FAD-TALKS amb l’objectiu de convertir-se en un punt de trobada entre els professionals de l’arquitectura i l’interiorisme, d’una banda, i la societat, de l’altra, i també amb l’objectiu de fomentar el debat i sensibilitzar sobre la cultura arquitectònica i altres disciplines de l’espai.
En un món en què la imatge és l’element protagonista per vehicular un missatge, en què les persones queden exposades a centenars d’imatges en el seu dia a dia i en què les noves generacions construeixen la seva identitat a base d’imatges, a través de les xarxes socials, quina transcendència té aquest fenomen en l’arquitectura i el disseny?
La imatge ha estat un element clau en la pràctica professional com a eina indiscutible i fil conductor del procés creatiu.
La fotografia és un artefacte. La imatge permet una interpretació lliure, al mateix temps que és una eina d’interpretació del món, tant com les pintures o els dibuixos. És un instrument de poder.
Actualment, és a través de la imatge que la difusió de les pràctiques arquitectòniques més rellevants arriba al seu públic, i sovint serà només a través de les imatges que podrem imaginar els espais fotografiats. L’arquitecte imagina i projecta, i de vegades fotografiarà ell mateix la seva obra. Sovint, qui retrata les obres no n’és el projectista, sinó el fotògraf, i és la seva mirada cap a aquest espai la que arriba als ulls dels altres.
Convidarem arquitectes, fotògrafs i artistes per generar un debat entre els qui creen les imatges i els qui projecten els espais.
El projecte pretén divulgar les pràctiques més rellevants de l’arquitectura, a escala internacional i nacional, des de l’anàlisi dels codis de representació contemporanis de la disciplina.
És l’arquitectura, la que ha compromès la fotografia, o és més aviat la fotografia, la que dona forma a l’arquitectura contemporània?
Es tracta de posar en valor la transdisciplinarietat i el pes de la imatge en tots els seus àmbits, amb l’objectiu de contextualitzar-la dins de la societat barcelonina i posicionar Barcelona com una ciutat referent a escala internacional.
PROGRAMA:
Dilluns 2 de desembre, 18:30 a 21 h
A common lens: Bas Princen and Kersten Geers in dialogue
Bas Princen i Kersten Geers, d’OFFICE KGDVS, ens presentaran alguns dels seus projectes més recents i mantindran un diàleg sobre les seves obres i la seva col·laboració professional. Més enllà de la relació clàssica entre arquitecte i fotògraf, exploraran projectes en què la influència entre les seves pràctiques individuals s’ha anat entrellaçant. Xerrada en anglès.
Dimarts 10 de desembre, 18:30 a 21 h
Cadavre exquis: art meets architecture
Un diàleg entre Bleda y Rosa, Simone Marcolin, Del Rio Bani i Cecilia Coca arran de la creació d’un cadàver exquisit i inèdit a quatre mans.
Dijous 12 de desembre, 18 a 21 h
Paradigm shift
Diàleg entre Adrien Verschuere (Baukunst) i Olivier Campagne sobre el procés creatiu i l’impacte de la imatge en la pràctica arquitectònica. Les imatges hiperrealistes actuen com a eina de representació, però també com a fil conductor del procés creatiu fins a la fase final. La imatge virtual, combinació entre art i tecnologia: un mitjà de reflexió i demostració del canvi de paradigma. Xerrada en anglès.
Bas Princen. És un artista i fotògraf que viu i treballa a Rotterdam, a Zúric i, recentment, a Singapur. Mitjançant l’ús de la fotografia, la seva obra se centra en el paisatge urbà en transformació, amb la investigació de les diverses formes, resultats i imaginaris de l’espai urbà canviant.
Kersten Geers. És arquitecte, soci de l’estudi OFFICE KGDVS, fundat amb David van Severen. Des que es va crear el 2002 a Brussel·les, OFFICE s’ha compromès amb la idea de l’arquitectura com a empresa cultural destinada a millorar l’entorn que habitem.
Bleda y Rosa. María Bleda i José María Rosa treballen de manera conjunta des de fa tres dècades, explorant, a través d’una recerca rigorosa i profunda, el vincle existent entre imatge, lloc i memòria. Campos de fútbol (Camps de futbol), Campos de batalla (Camps de batalla), Origen o Prontuario (Promptuari) són algunes de les sèries fotogràfiques més rellevants de la seva trajectòria. Amb aquestes sèries han anat desenvolupant un llenguatge propi, entre el món visual i el textual, que els permet tornar, una vegada i una altra, a un dels seus principals focus d’interès: la representació del territori. El 2008 van ser guardonats amb el Premi Nacional de Fotografia.
Cecilia Coca. És fotògrafa i comissària, formada en Filosofia (UB). La seva obra aborda tant la pràctica artística com la recerca teòrica, centrada en la relació entre la imatge i el paisatge, així com en els conceptes de llar i espai habitat en la formació d’identitats. En l’àmbit acadèmic, ha investigat l’obra del fotògraf italià Guido Guidi.
Simone Marcolin. De Verona, treballa a Barcelona. La seva pràctica fotogràfica se centra principalment en espais i objectes.
Del Rio Bani. Del Rio Bani és un duo de fotografia d’arquitectura amb seu a Barcelona i Florència. Gael del Río i Luca Bani comparteixen mirada i filosofia des del 2017.
Adrien Verschuere. El 2010, Adrien Verschuere va fundar Baukunst a Brussel·les, i posteriorment, el 2017, a Lausana. El conviden regularment com a conferenciant a diverses institucions, com ara el Berlage Institute, l’USI Accademia di Architettura Mendrisio, el Kyoto Design Lab, la Universitat de Tòquio o l’ETH Zürich. Entre el 2019 i el 2024, Adrien Verschuere ha estat professor visitant a l’École Polytechnique Fédérale de Lausana (Suïssa).
Olivier Campagne. Dirigeix un estudi d’imatge digital a París. Arquitecte de formació, fa dècades que genera renders. Fa poc, ha començat a investigar i treballar amb imatges fetes amb IA. A través d’aquest mitjà, està explorant les possibilitats de la intel·ligència artificial en encàrrecs d’arquitectes com Bruther, Baukunst o Arrhov Frick.
En col·laboració amb: